Kάθε εβδομάδα το FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Ο υπέροχος Γιάννης Τσορτέκης  στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη στην  παράσταση “Sognata Terra tu m’appartaments” υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Κουτλή στην Εθνική Πινακοθήκη. Μας έκανε να μπούμε στο μυαλό του καλλιτέχνη και να δούμε με εντελώς άλλα μάτια το έργο του…

👎 Τι άλλο να γράψει κανείς πέρα από το αυτονόητο σε μια λέξη; Τέμπη.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Η παράσταση που ετοιμάζουν ο Θοδωρής Βουτσικάκης με την καλή νεράιδά του, την Λίνα Νικολακοπούλου, Δευτερότριτα στη Φρυνίχου, στο μαγικό αυτό θέατρο. Για το Κουν λέω. Μουσικές και στίχοι με συναίσθημα, άποψη και ξεκάθαρη Αισθητική στάση. Οξυγόνο μες στα διοξείδια…

👎 Οι φωτογραφίες ηθοποιών από την μεγάλη πορεία για τα Τέμπη με χασκόγελα και πλακίτσες. Σοβαρά τώρα; Καλύτερα στο σπίτι μας, αν είναι να πηγαίνουμε σε κάτι τέτοιο για χαβαλέ. Ή αν δεν έχουμε την ενσυναίσθηση να ΜΗΝ ποστάρουμε φωτογραφία από την φάση που ακούσαμε κάτι αστείο και σκάσαμε στα γέλια-αυτό ανθρώπινο είναι. Και στις κηδείες γελάμε. Δεν κάνουμε και stories με αυτό, ξέρω κι εγώ;

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μου αρέσει το πείσμα και η επιμονή. Μου άρεσαν (πολύ) τα δύο νέα κομμάτια που έπαιξε ο Morrissey την Τετάρτη 8/3 στο Παρίσι. Μετά από την αναγγελία της Capitol Records Los Angeles ότι δεν θα κυκλοφορήσει το Bonfire Of Teenagers, (που τους είχε παραδώσει απο το 2021), ο Morrissey πήγε στο Παρίσι και ηχογράφησε ένα νέο αλμπουμ. Σε αναμονή λοιπόν του νέου άλμπουμ Without Music the World Dies, (προς το παρόν), μπορείτε να ψάξετε, να δείτε, να ακούσετε το ομότιτλο κομμάτι και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτόν τον απρόβλεπτο νεανία ροκαμπιλά ετών 63. Στα αποσπάσματα από την συναυλία στο Salle Pleyel-Paris θα διακρίνετε την δύναμη, το πείσμα και την όρεξη που εξακολουθεί να έχει. Ξέρω πως δεν μπορώ να είμαι αμερόληπτος αλλά κάθε νέα του δουλειά μου φαίνεται καλύτερη απο την προηγούμενη. “He said the best thing you can do is be yourself”. Αυτό αρκεί και δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο.

👎 Ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος αναρωτιέται «αν η τραγωδία των Τεμπών είναι μια έκφρασις της οργής του Κυρίου μας γι’ αυτή την τόσο πανηγυρική Καρναβαλική εορτή του Διαβόλου»Οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν πως αυτά που λέει ο υπουργός ανάπτυξης & επενδύσεων, (σε κανάλια και ραδιόφωνα), μόνο κακό κάνουν στη Κυβέρνηση και ενόψει των επερχόμενων εκλογών του απαγορεύουν (μέχρι νεωτέρας) να βγαίνει και να μιλάει στην ελληνική τηλεόραση. Ο πρωθυπουργός επιμένει πως «δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων» και ο μολις παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές… Να συνεχίσω;

Νίκος Παγουλάτος

👍 Μεγάλωσε η μέρα, μυρίζει άνοιξη, ο κόσμος κάνει δειλά τις πρώτες εξορμήσεις του σε λόφους και πάρκα, η μουσική υπόκρουση των ημερών είναι η δισκογραφία του Chet Baker, και όλες οι «γωνίες» της καθημερινότητάς μας κάπως «στρογγυλεύουν».

👎 Γιατί έχουμε ακόμη τρόλεϊ στην Αθήνα; Σε μία πόλη όπου οι περισσότεροι βασικοί της άξονες είναι μποτιλιαρισμένοι, ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που κινείται αποκλειστικά σε μια λωρίδα χωρίς την δυνατότητα ελιγμών, μόνο προβλήματα προκαλεί και νεύρα στους υπόλοιπους οδηγούς.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Οι “Ριζοσπάστες Ρομαντικοί” της Fever Ray, που χωρίς κόπο έχει πιάσει ήδη μια θέση στην λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

👎 Βλέπω όλους αυτούς που παίζουν με το ChatGPT και έχω μικρή ανησυχία επειδή φοβάμαι ότι το πιο δημοφιλές και μοντέρνο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης – η μηχανική μάθηση – θα υποβαθμίσει την επιστήμη μας και θα εξευτελίσει την ηθική μας, ενσωματώνοντας στη σύγχρονη εχνολογία μια θεμελιωδώς λανθασμένη αντίληψη της γλώσσας και της γνώσης.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Οι γκριμάτσες της Ράνιας Τζίμα με τις βλακείες που άκουγε από συναδέλφους της.

👎 Όσα λέγονται στις τηλεοράσεις εδώ και μια εβδομάδα.

Μίλτος Τόσκας

👍 Η μαζική αντίδραση του κόσμου στους δρόμους δεν μπορεί παρά να είναι ένα σημάδι ελπίδας. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έδωσε την μεγαλύτερη παρηγοριά στους κατοίκους της πόλης που πενθούν. Οι αίθουσες γέμισαν με έναν βουβό πόνο. Στις αναγνώσεις μας το “Napoli Mon Amour” του Αλέσιο Φορτζόνε από τις εκδόσεις Πόλις και το “Ταξίδι της Ανθρωπότητας” του Oded Galor από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

👎 Στα αρνητικά η κυβερνητική διαχείριση μετά την τραγωδία. Οι επικοινωνιολόγοι είναι μάλλον ντεφορμέ.

Σίντυ Χατζή

👍 Η παράσταση «Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι να πέφτεις για ύπνο τα ξημερώματα», της δικής μας Γεωργίας Δρακάκη. Κείμενα που σε χτυπούν στην καρδιά, μια ωδή στους μιλένιαλς, στη γυναικεία σεξουαλικότητα, στη ζωή όταν κοντεύεις τα πρώτα -άντα. Ένα τελετουργικό για όσους αφήνουν τα 20κάτι πίσω τους. Θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, θα συγκινηθείτε. Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

👎 Το σκεπτικό «όλοι φταίμε» σε τραγικά και δολοφονικά περιστατικά κρατικής εγκληματικότητας. Όταν όλοι φταίνε, στο τέλος δε φταίει κανείς και η ανεπάρκεια περνά ατιμωρητί.