Kάθε εβδομάδα οι αγαπημένοι σας “ΦΑΚίτες” γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 “Η μεγάλη ρήξη”, η ταινία της Κορσινί που διαδραματίζεται στα Επείγοντα ενός γαλλικού νοσοκομείου. Η γαλλική μπουρζουαζία συνομιλεί με τα Κίτρινα Γιλέκα σε μια ιδιαίτερη συνθήκη.

👎 Τα Επείγοντα στα ελληνικά νοσοκομεία.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Η παράσταση ”Αρτζεντίνα” στο Θέατρο 104 που είδα την Πέμπτη. Σταύρος Δάλκος, Γιώργος Αλεβιζάκης, ένα απίθανα ρεαλιστικό σκηνικό μπαρ και η όση μουσική περιλαμβάνεται αρκούν για να χτίσουν ένα θεατρικό σύμπαν στιβαρό, χάρμα ώτων τε και οφθαλμών.

👎 Το ότι η αριστερά έχει χάσει το νόημά της πλήρως και εμετικά. Οι νέοι επαναστατικοί στίβοι απαιτούν σοσιαλμηντιακές μπουνίτσες, ψέμα στο ψέμα και να’ χαμε να λέγαμε. Τι θα κάνουμε, ρε στις εκλογές; Τι θα ψηφίσουμε;

Ειρήνη Δρίβα

👍 Στην πλατεία Αμερικής, κοντά στην οδό Μηθύμνης υπάρχει ένα ωδείο. Την Πέμπτη όπως έτρωγα μέσα στο αμάξι άκουσα τη “Βραδινή Επιστροφή” από το Χαμόγελο της Τζοκόντα(ς). Κάπως έτσι σκέφτηκα πως ο Χατζιδάκις με τον Κουίνσι Τζόουνς θα χαμογελούν κι αυτοί.

👎 Δεν αντέχω άλλο θάνατο στη ζωή μας. Τόση βία δεν θα έπρεπε να την αντέχει κανείς. Δεν είναι μόνο η σφαίρα που βρήκε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Είναι πως κάθε μέρα αυτή η χώρα μας σκοτώνει λίγο λίγο και εμείς μοιάζουμε σαν να ζούμε τη μέρα της μαρμότας. Πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με την αστυνομική βία. Η φράση του πατέρα “Το μεγάλωσα με τη φτώχεια μου” με έχει κάνει να ντρέπομαι και να φοβάμαι.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Mου άρεσε η είδηση της επανακυκλοφορίας του πρώτου δίσκου των Στέρεο Νόβα. Ένα άλμπουμ που για πολλους σηματοδότησε, χαρακτήρισε και διαμόρφωσε πολλά πράγματα στα 30 χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία του.  Θα ήθελα να μάθω τι έξτρα ενδέχεται να περιλαμβάνει αυτή η έκδοση, εκτός από το ελαφρά “γυαλισμένο” νέο εξώφυλλο. Το άλμπουμ έχω αγοράσει ήδη 3 φορές, 2 σε cd. και μία σε βινύλιο. Και έχω ακόμα ένα cd που είχε κυκλοφορήσει σαν προσφορά σε κάποιο περιοδικό. Όπως καταλαβαίνετε, ψάχνω τον λόγο που θα με κάνει να το πάρω για 4η φορά.

👎 Στο Ιράν απολύθηκε διευθυντής τράπεζας επειδή εξυπηρετούσε γυναίκες χωρίς μαντήλα. Στην Ινδονησία αναμένεται να εγκριθεί νέος ποινικός κώδικας που θα τιμωρεί, (με ποινή φυλάκισης), το σεξ εκτός γάμου και επίσης ενδέχεται να απαγορευτεί και η συμβίωση (έξω από τον γάμο). Επίσης στην Ιντιάνα γιατρός κινδυνεύει να ανακληθεί η ιατρική της άδεια επειδή έκανε άμβλωση σε 10χρονη, (θύμα βιασμού), από άλλη πολιτεία. Να συνεχίσω;

Αγγελική Κουρουτζή

👍 Πέρασα υπέροχα στο Μέγαρο Μουσικής και την συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» το περασμένο Σάββατο. Μια κατάμεστη αίθουσα, πολλές γενιές θεατών στο κοινό, μια φανταστική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, εντυπωσιακές ερμηνείες από παλιούς και νέους ερμηνευτές, καθώς και από την παιδική χορωδία Rosarte, μια ζεστή ατμόσφαιρα γιορτής που μας ταξίδεψε για λίγο μακριά από όλα τα κακώς κείμενα.

👎 Δεν μου αρέσει η ασυδοσία του αστυνομικού σώματος, ούτε αυτή την εβδομάδα, ούτε και καμία άλλη.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Οι «κουβέρτες» καλύμματα ποδιών στα scooter (ήταν μια αποκάλυψη για τις κρύες και βροχερές ημέρες).

👎 Το να μιλάνε στην διπλανή παρέα τόσο δυνατά, λες και είναι μόνοι τους στο σύμπαν…

Νίκος Παγουλάτος

👍 Οφείλω να παραδεχτώ πως ο φετινός χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνας είναι ο καλύτερος που μπορώ να θυμηθώ τα τελευταία χρόνια.

👎 Η παρανοϊκή κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης: Οχλαγωγία στους πεζόδρομους – που είναι γεμάτοι τραπεζοκαθίσματα, τέρμα η μουσική από τα μαγαζιά θυμίζοντας κιτς Κυκλαδίτικο στενάκι, αλλοπρόσαλλη οδήγηση – κάτι πρέπει να γίνει με τα μηχανάκια, η βόλτα με τα πόδια από Σύνταγμα προς Μοναστηράκι απαιτεί παρκούρ και οι ΔΙΑΣ πάνε ανάποδα στους δρόμους.

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Mια μικρή δόση παγκόσμιας χαράς, που αυξάνεται ελαφρώς καθώς ανακάμπτει (και επιστρέφει) ο Brendan Fraser.

👎 Ο κορυφαίος μαλάκας Kanye West προσπάθησε να ανακαλέσει τον πρόσφατο αντισημιτισμό του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους περισσότερους Εβραίους, απλά δεν του αρέσουν εκείνοι που είναι μέρος της σατανικής παγκόσμιας συμμορίας που διοικεί τα πάντα.

Λίνα Ρόκου

👍 Έπος το νέο τραγούδι των The Callas “L.S.D.”, που έχει εικονογραφήσει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο η Ζακλίν Λέντζου με το βιντεοκλίπ / ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε.

👎 Δεν τον πυροβόλησε ούτε για τα 20, ούτε επειδή βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Τον πυροβόλησε επειδή ήταν Ρομά. Και για τον ίδιο λόγο δεν καίγεται η Αθήνα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Το πιανιστικό σουαρέ του Kristof και της Nalyssa Green στο Booze. Αυτά τα παιδιά έχουν τρομερό ταλέντο και επίσης μου υπενθύμισαν τις καταπραϋντικές ιδιότητες του πιάνου.

👎 Την εντατικοποίηση της χριστουγεννιάτικης παράκρουσης στο κέντρο της Αθήνας, και τα απεγνωσμένα βλέμματα των εργαζομένων στην εστίαση και στα καταστήματα.

Μίλτος Τόσκας

👍 Με μεγάλη επιτυχία έγινε η Ευρωπαϊκή Νύχτα Κινηματογράφου στο Κολοσσαίον με την προβολή της ταινίας, «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο» και αυτές τις ημέρες τρέχει το αφιέρωμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Τρομερός κινηματογραφικός πλουραλισμός στις πρώτες προβολές. Από τον «Λευκό Θόρυβο» στη νέα ταινία της Ίλντικο Ενιέντι, «Η ιστορία της γυναίκας μου», στο συγκινητικό «Πιο πολύ από ποτέ» και στην επιστροφή του Μουντζίου με το R.M.N. Στις βιβλιοαναγνώσεις ξεχώρισα το «More Than A Game» του Δημήτρη Ραπίδη και την «Τοξική Εποχή μας» του Γιάννη Λούλη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

👎 Δεν μου άρεσε φυσικά ο πυροβολισμός του νεαρού Ρομά. Η ανθρώπινη ζωή δυστυχώς τείνει να μην είναι η υπέρτατη αξία στην εποχή μας.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Η εξαιρετική διασκευή του Παύλου Παυλίδη σε ένα, ούτως ή άλλως, εμβληματικό τραγούδι όπως τα «Μαλαματένια Λόγια» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

👎 Το εκνευριστικό «πινγκ πονγκ» ευθυνών που παίζεται μεταξύ του ΕΟΦ και του βλαμμένου που παριστάνει τον υπουργό Υγείας στις πλάτες γονιών και παιδιών αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις πολυ σημαντικών παιδικών φαρμάκων στα φαρμακεία.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 ToHyperHypo το βιβλιοπωλείο του Στάθη και του Ανδρέα ,εκεί στη Βορέου 10, που αυτές τις μέρες φιλοξενεί ένα εξαιρετικό Pop – Up με streetwear fashion και φυσικά πολλά περιοδικά και βιβλία.

👎 Η κατάχρηση του αριθμού 112.

Σίντυ Χατζή

👍 Η υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου να βγαίνω ένα ραντεβού μαζί μου τη βδομάδα. Πέρσι είχα καλλιεργήσει αυτή τη συνήθεια και έτσι έβγαλα όλο τον χειμώνα: κάθε Δευτέρα πρωί έβγαινα για καφέ με τον εαυτό μου: έγραφα τους στόχους και το πρόγραμμα της εβδομάδας, σημείωνα ιδέες, σκόρπιες σκέψεις, πράγματα που θέλω να δοκιμάσω. Θα μου πείτε «αυτό δεν είναι απλά άραγμα;» Όχι, γιατί το ραντεβού αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά είναι ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Άρα κλείνω από πριν μια μέρα και ώρα και προσπαθώ να μην το ακυρώσω ό,τι κι αν συμβεί. Αν χρειαστεί να ακυρωθεί, πρέπει να το ξανακανονίσω μέσα στη βδομάδα. Όπως ακριβώς θα έκανα αν ήθελα να συναντήσω κάποιον φίλο – γιατί ακριβώς, με παίρνω σοβαρά. Δεύτερον, δε χρησιμοποιώ το ραντεβού αυτό για να απαντάω σε μηνύματα, να βλέπω βίντεο στο youtube ή σειρές στο Netflix. Αυτά μπορώ να τα κάνω όταν αράζω σπίτι (είδες που έχει διαφορά;). Ο λόγος που προγραμματίζω αυτή τη συνάντηση με τον εαυτό μου είναι γιατί όταν δεν το κάνω, νιώθω ότι δεν έχω χρόνο μέσα στη βδομάδα να ακούσω τις σκέψεις μου και πως δεν είμαι καθόλου σε επαφή με το κοντρόλ στο κεφάλι μου με αποτέλεσμα να με πνίγει η καθημερινότητα. Όταν δεν το κάνω αυτό, νιώθω ότι δε μου ανήκει ο χρόνος μου με αποτέλεσμα να «καίγομαι» πιο εύκολα. Είχα ξεχάσει λοιπόν αυτή τη συνήθεια, αλλά τώρα την ξαναξεκίνησα και θυμήθηκα πόσο πολύ μου αρέσει η παρέα μου.

👎 Το Spotify Wrapped. ΟΚ, Spotify τον Μάρτιο περνούσα μια δύσκολη φάση και άκουσα εκείνο το καταραμένο τραγούδι 19 φορές σε μια μέρα. Όχι δεν είναι το αγαπημένο μου τραγούδι ούτε και θέλω να το ξανακούσω.