Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Τζανετάκη, “Μετά από μένα”. Μεστό, με τη φειδώ του Τζανετάκη που κρατάει την ουσία από τα μαλλιά.

👎 Τα ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Η δολοφονία μαμάς αρκούδας με τα αρκουδάκια της, η φρικιαστική κακοποίηση του Όλιβερ, ο πυροβολισμός της σκυλίτσας στον Βόλο και πόσα ακόμα που δε μαθαίνουμε. Σκοτεινά ένστικτα και διαστροφή σε ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Η παράσταση «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη στο θέατρο Χώρα. Μια φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m με την οποία θα ταυτιστεί κάθε γυναίκα που ζει στην Ελλάδα. Η καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση από το αφεντικό και η έμφυλη βία, με τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα να είναι δυστυχώς άλλη μια ιστορία γυναικοκτονίας, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπογραμμίζονται στο έργο. Κάθε φορά που οι ΚΟΡΕΣ λένε «σκατά», είναι αδύνατο να μη το πεις κι εσύ από μέσα σου.👎 Η κίνηση στους δρόμους νομίζω ότι είναι εκτός ελέγχου πια. Έχουν πενταπλασιαστεί τα οχήματα και δεν το έχουμε καταλάβει; Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Νομίζω ότι πλέον οι ώρες που είναι κάποιος στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περισσότερες από αυτές που κοιμάται. Αν δεν έχουμε φτάσει σε αυτό σημείο, σίγουρα είμαστε κοντά σε αυτό.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Το καλαίσθητο Ex Machina, το νέο εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά στο Παγκράτι με την ανοιχτή κουζίνα και την καταπληκτική μουσική. Οι μπαχαράτες, δυνατές γεύσεις που πρωταγωνιστούν στα fusion πιάτα απογειώνουν μια εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Μην χάσετε τα στρείδια και το φουρνιστό ψωμί με ελαιόλαδο και αλάτι. Θα ξαναγύρναγα μόνο και μόνο γι’ αυτά τα δύο. Στα bonus, η ενημερωμένη λίστα κρασιών για όλα τα γούστα και τα budget.

👎 Το πρώτο γατί της ζωής μου, το αγαπημένο μου ασπρόμαυρο κορίτσι, η Σκάι, έφυγε από την ζωή μετά από μια σύντομη, ξαφνική περιπέτεια υγείας λίγων εικοσιτετράωρων. Νόμιζα θα την αποχαιρετούσα όταν θα ήταν πολύ γιαγιά, αυτή δεν ήταν ούτε 6 χρονών. Μου υπενθύμισε το φευγιό της ν’ αγαπάω στο εδώ, στο τώρα, να το δείχνω, να το λέω, να το εκτιμώ. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτήν την ζωή που κατεβήκαμε να ζήσουμε.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Juno Temple, Jon Hamm, Sam Spruell και Jennifer Jason Leigh. Τέσσερις λόγοι που κάνουν τον 5ο κύκλο του “Fargo” κάτι παραπάνω από απολαυστκό. Σενάριο, σκηνοθεσία και ολόκληρο το καστ σε απρόβλεπτους ρόλους.

👎 Δε μ’ αρέσουν οι γιορτές. Ειδικά μέσα στην προσπάθεια πολλών να μας πλασσάρουν την πόλη μας σαν το ιδανικό σκηνικό διακοπών. Αυτό που χρειάζεται αυτή η πόλη δεν είναι ούτε τόσους επισκέπτες, ούτε τόσα αυτοκίνητα, ούτε τόσα Airbnb. Χρειάζεται επισκέπτες και κατοίκους να την συμπονέσουν.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Σε όποιον αρέσει το anime και οι ιστορίες με σαμουράι το “Blue Eye Samurai” είναι μια από τις πιο συναρπαστικές σειρές δράσης της χρονιάς! Οι φίλοι των ταινιών αυτών δεν έχουν την πολυτέλεια να τη χάσουν. Είναι όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα καλό anime και ακόμα περισσότερα. Το “Blue Eye Samurai” διεκδικεί την επιτυχία του μέσα από το αίμα και την δεξιοτεχνία, όπως ο ήρωας από τον οποίο πήρε το όνομά του! Η σειρά είναι εξαιρετική επειδή δεν είναι απλώς μια ιστορία εκδίκησης-δράσης. Εξερευνά την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεξ και τις γυναίκες που αμφισβητούν την πατριαρχία με δημιουργικούς τρόπους. Μια ιστορία με ζωντανά χρώματα και ένταση που σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή.

👎 Πως χάθηκε από το feed μας στα social η Ουκρανία;

Νίκος Παγουλάτος

👍 Η σειρά “Magpie Murders” του PBS. Εξαιρετικό καστ, στο οποίο συμμετέχει και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης (“Νησί”, “Παραλία” κ.α.), πλοκή γεμάτη εκπλήξεις, μυστήριο, βρετανική επαρχία, εσάνς από Αγκάθα Κρίστι – Πουαρό, ροή που σε παρασέρνει, εξαιρετικοί τίτλοι αρχής και μουσική (ναι, και αυτό μετράει). Ό,τι πρέπει αν την περνάτε στο σπίτι με covid ή θέλετε το ΣΚ να λιώσετε στον καναπέ σας.

👎 Τα Χριστούγεννα είναι mindset. Ούτε λεφτά, ούτε πολιτική, ούτε σχέσεις και δουλειές. Όσο υπάρχουν αγκαλιές, ζεστά χαμόγελα, όμορφες κουβέντες και καλοσυνάτοι άνθρωποι γύρω σας, υπάρχει πάντα ελπίδα.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η επανάληψη παλαιών σειρών είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να θυμηθούμε ότι κάποτε η διασκέδαση μπροστά από ένα κουτί χωρίς επιλογές καναλιών ή VHS ταινιών μπορούσε να ανοίξει τις πιο όμορφες πόρτες της φαντασίας μας. Πρόσφατα, τελείωσα τον μαραθώνιο της σειράς “Thriller” του Brian Clemens (1973-1976) και διαπίστωσα ότι κρύβει θησαυρούς που θα μπορούσαν άνετα να εξελιχθούν σε υπέροχες ταινίες θρίλερ της εποχής μας.

👎 Είναι πολύ ωραία όλα αυτά τα θαύματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχει όμως ένα πράγμα για το οποίο οι άνθρωποι δεν μιλούν αρκετά, και αυτό είναι το αποτύπωμα άνθρακα της ΤΝ. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν μοιράζοντα τα δεδομένα που αφορούν το αποτύπωμα άνθρακα από την εκπαίδευση και τη χρήση των τεράστιων μοντέλων τους και έτσι δεν έχουμε τυποποιημένους τρόπους μέτρησης των εκπομπών για τις οποίες ευθύνεται η ΤΝ. Και ενώ γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση των μοντέλων ΤΝ είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, οι εκπομπές που οφείλονται στη χρήση της ΤΝ είναι ένα κομμάτι που λείπει μέχρι στιγμής. Μέχρι πότε, άραγε;

Μίλτος Τόσκας

👍 Η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Ίκαρος, “Μανιφέστο Απατεώνων” του Colson Whitehead. Το αποχαιρετιστήριο γραμμή του Κεν Λόουτς, “The Old Oak”. Το φως λίγο πριν το τερματισμό.

👎 Η μετατροπή ενός δρόμου ταχύτητας σε δρόμο αντοχής.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η παράσταση “Η Καταρίνα & η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες” του Tiago Rodrigues στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ωνάση.

👎 Το γεγονός ότι καθόμουν δίπλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η έντονη παρουσία αστυνομικών στην παράσταση.