Kάθε εβδομάδα το FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 «Το μπλε καφτάνι» της Μαριάμ Τουζανί που δεν το πρόλαβα στις Νύχτες Πρεμιέρες αλλά το είδα στο Τριανόν, σε αίθουσα κατάμεστη. Μυσταγωγικό και τρυφερό ταινιάκι, επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας παρόλο που ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται ακόμα και σήμερα με φυλάκιση…

👎 Η άνοδος της ακροδεξιάς και σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τελευταίος σταθμός, Φινλανδία.

Εύα Αναστασιάδου

👍 Το βιβλίο “Πότης” του Hans Fallada. Αριστοτεχνική περιγραφή ενός ανθρώπου που παρεκκλίνει από την κοινωνική ομαλότητα και φυλακίζεται σε άσυλο που αποτελεί μία μικρογραφία της γερμανικής κοινωνίας και του τρόπου που η φασιστική ιδεολογία αντιμετώπιζε τα άτομα που δε διέθεταν τα εχέγγυα της κοινωνικής αποδοχής

👎 Τα αυξημένα ποσοστά φρικιαστικής κακοποίησης ζώων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δεκαήμερο. Έρχεται σαν υπενθύμιση της έλλειψης πολιτισμού και ενσυναίσθησης της κοινωνίας που ζούμε.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Στο φεγγάρι της Πέμπτης που ήταν τόσο όμορφο παρά τον κακό καιρό. Γιατί ένα από τα πιο όμορφα πράγματα ακόμη είναι ο ουρανός.

👎 Στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου που δεν είναι ακόμα έτοιμο μετά από τόσους μήνες. Ο δρόμος της ίδιας οδού είναι γεμάτος λακούβες και δεν φαίνεται να φτιάχνεται σύντομα.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Το βιβλίο-μελέτη (εκδ. ΆΓΡΑ) του Χρήστου Δανιήλ για την Μάτση Χατζηλαζάρου και, πιο συγκεκριμένα, για την «Αντίστροφη Αφιέρωσή» της. Η ποίηση δεν χρειάζεται ανάλυση, αλλά η συγκεκριμένη απόπειρα φωτίζει φανταστικά την ερωτική σχέση της Μάτσης με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, μέσα από στίχους τους, κοινές τους αναφορές και αφιερώσεις. Η Αντίστροφη Αφιέρωση είναι, επισήμως, το αγαπημένο μου ελληνικό, ερωτικό ποίημα. Και τώρα, έχω κι άλλους λόγους γι’ αυτό.

👎 Οι ταξιτζήδες, που κατά τα άλλα σέβομαι και χρειάζομαι, με έντονο πολιτικοποιημένο φλέγμα εσχάτως, εν όψει εκλογών που φωνασκούν, που βρίζουν τους πάντες, που θέλουν να σε πείσουν ότι «εκείνοι ξέρουν». Τι θα αλλάξει εδώ πέρα και πότε;

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους διοικητικούς υπαλλήλους (εξαιρουμένων των φυτευτών από την κυβέρνηση), και τους εθελοντές του Αγίου Σάββα, του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας, για τις άριστες επιστημονικές υπηρεσίες, για την υπομονή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με υποχρηματοδότηση, με κατασυκοφάντηση (από τους εν λόγω φυτευτούς), για την αφοσίωση στην δημόσια Υγεία, την αγάπη για το λειτούργημα. Μακάρι κάποια στιγμή η κοινωνία να εκτιμήσει το έργο σας, όσο του αξίζει και να σας ανταμείψει ανάλογα.

👎 Πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο, δε λέω, αλλά τα αυξανόμενα ακραία περιστατικά ενδοσχολικής βίας ίσως να συνδέονται με το γεγονός ότι παιδιά και έφηβοι αφού έφαγαν στη μάπα απανωτές καραντίνες χωρίς την παραμικρή θεσμική στήριξη, κολλημένα μπροστά σε οθόνες σε υποτιθέμενη τηλεκπαίδευση, παστώθηκαν σε σχολικές αίθουσες άνω των 30 ατόμων, ξανά χωρίς στήριξη, με όλο και λιγότερες προοπτικές, όλο και λιγότερες ελπίδες, όλο και περισσότερες απαιτήσεις, όλο και λιγότερη ελευθερία, όλο και περισσότερη βία. Λες να αντιγράφουν το μοτίβο;

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Ένα μεγάλο like στο φιλαράκι Pedro Pascal που βέβαια πρέπει αν λύσει κάποια «εσωτερικά» θεματάκια με τους τελευταίους του ρόλους! Στο Mandalorian φροντίζει (το μωράκι) Γιόντα (μόνο πάμπερς δεν του αλλάζει) και στο The Lust of Us την αντικοινωνική (σαν κόρη του) έφηβη Εllie… Έλεος δηλαδή, οικογένια δεν έχει ο τύπος να βγάζει εκεί συναίσθημα; Όλο στην οθόνη;

👎 Τα ρεπορτάζ με τις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι. Αληθινό στόρυ, προσοχή, σκληρές εικόνες…

Νίκος Παγουλάτος

👍 Πρωί Τετάρτης, 9 παρά -η ώρα που έχουν όλοι νεύρα γιατί πάνε στην δουλειά. «Το POS δεν λειτουργεί λόγω τεχνικού προβλήματος», αλλά δεν παρατηρώ το χειρόγραφο ταμπελάκι και παραγγέλνω δύο κουλούρια Θεσσαλονίκης. Όταν φτάνει η στιγμή να πληρώσω δίνω την κάρτα μου, η κοπέλα του καταστήματος μου ζητάει συγγνώμη, κοιτάζω στο πορτοφόλι, δεν έχω επάνω μου μετρητά, και τότε ακούγεται μία φωνή από πίσω μου: «Πόσο έχει; Να το πληρώσω εγώ». Ήταν η καλή πράξη της εβδομάδας.

👎 Η αντίθετη άποψη από την δική σου δεν είναι «ξέπλυμα», αγαπητέ αναγνώστη. End of story.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Άλλος έρχεται, άλλος φεύγει… Το «Και οι Νεκροί ας Θάψουν τους Νεκρούς τους» του Μιχάλη Αλμπάντη όπου σε μια Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50, από χωριό σε χωριό και από κηδεία σε κηδεία, κάθε νεκρός έχει και μια ιστορία να διηγηθεί!

👎 Όταν το μόνο που έχει να προσφέρει ο υπουργός ανάπτυξης της χώρας σου είναι το καλάθι του Πάσχα!

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Η νέα έκδοση του εμβληματικού βιβλίου «Less Than Zero» του Μπρετ Ιστον Ελις από τις εκδόσεις Οξύ.

👎 Οι τεράστιες, αχανείς και σαββατιάτικες λαϊκές αγορές. Μια διαρκής ενόχληση (για πεζούς και οδηγούς), οχλαγωγία, στριμωξίδι, κουτοπονηριά εκ μέρους των περισσοτέρων εμπόρων και, εντέλει, δίχως κέρδος κέρατα που λένε.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Έχει βγει το John Wick 4 στις αίθουσες.

👎 Το υπεραστικό τρένο επαναλειτούργησε με ηθοποιούς – κομματικά στελέχη για επιβάτες.

Μίλτος Τόσκας

👍 Το βιβλίο “Η Αυγή των Πάντων” που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Βαθιά φιλοσοφικό ανάγνωσμα. Στα θετικά επίσης η παρουσία της Διάνας Βουτυράκου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι σημαντικό νέοι άνθρωποι με τέτοιο βιογραφικό να ασχολούνται με την πολιτική στην Ελλάδα, μήπως και καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι στον πολύπαθό μας τόπο.

👎 Το να προσπαθεί κάποιος να μιλήσει για προτάσεις και προγράμματα για την επόμενη ημέρα και να του πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Επίσης ότι ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ορίστηκε μια ημέρα πριν τις εθνικές εκλογές στην Κύπρο.

Σίντυ Χατζή

👍 Είδα την ταινία Cleo from 5 to 7, της Agnes Varda. Η ταινία θυμίζει ντοκιμαντέρ, ενώ η κάμερα ακολουθεί μια ποπ σταρ, την Κλέο, η οποία περιμένει τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, καθώς υποψιάζεται ότι έχει καρκίνο. Δύο ώρες μέχρι να μάθει την αλήθεια, δύο ώρες βασανιστικές γεμάτες φόβο, άγχος, σκέψεις. Επισκέπται μια χαρτορίχτρα που δεν της δίνει πολλές ελπίδες, κάνει πρόβα τα τραγούδια της, ακούει για τον πόλεμο στην Αλγερία από το ραδιόφωνο στο ταξί, πάει για ψώνια, πάει για ποτό, μιλά με ανθρώπους και περιμένει

👎 Λυπάμαι πάρα πολύ να βλέπω παιδιά της ηλικίας μου, σε προεκλογική περίοδο να επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να κάνει έμμεση διαφήμιση στο youtube τους. Δεν είχα ελπίδα ότι θα τον «στρίμωχνε», εξάλλου δύσκολα μπορείς να στριμώξεις κάποιον ευφυέστερό σου, αλλά αυτό που είδα ήταν στην καλύτερη γελοίο, στη χειρότερη επικίνδυνο. Ας αναλογιστούμε απλά πού αποσκοπεί αυτή η συνέντευξη; Τι μηνύματα πέρασε; Ποιος ήταν ο στόχος της; Ε ας πούμε απλά ότι τον στόχο της τον πέτυχε. «Άριστα-μπράβο» στον πρωθυπουργό μας και στους επικοινωνιολόγους του, το λέω μη ειρωνικά. Και μπράβο και στην κωμικό που τον βοήθησε να περάσει τα μηνύματά του στους νέους, την στήριξη των οποίων χρειαζόταν η ΝΔ. Έχουμε τους influencers που μας αξίζουν