Kάθε εβδομάδα το αγαπημένο σας FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Η ” Πομόνα” του Άλιστερ Μακντάουαλ σε σκηνοθεσία του Θ. Μοσχόπουλου  στο Θέατρο Πόρτα. Σουρεαλιστικό,  δυστοπικό και σίγουρα must see για όσους έχουν αγαπήσει τα παιχνίδια ρόλων.

👎 Ο “Πωλειτισμός” της πιο απολίτιστης κυβέρνησης. Καμία δημοκρατική εξουσία δεν έχει υποτιμήσει τόσο πολύ τους καλλιτέχνες της.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Η ποιητική συλλογή του Νίκου Σταϊκούλη με τίτλο «εικοσιτέσσερις νύχτες», από το εκδοτικό project Στίξη. Την καταβρόχθισα κατασυγκινημένη και εντελώς drama queen μες στον ηλεκτρικό. Από Πειραιά, Βικτώρια. Αν διψάτε για φρέσκια ποίηση που θα ξεπλύνει τα μέσα σας κάντε κλικ εδώ.

👎 Που το Instagram του Οlafaq (αν και μωρό ακόμα, ούτε πέντε μηνών) έχει λίγους ακολούθους. Κάντε μας, follow, καλέ, κι εμείς θα σας πηγαίνουμε στα καλύτερα και σας συστήνουμε με τις καλύτερες και τους καλύτερους!

Ειρήνη Δρίβα

👍 Μόνο ελπίδα και ευγνωμοσύνη μπορώ να νιώσω για όλους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των δραματικών σχολών που έχουν βάλει πλάτη στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό κόστος και έχοντας για αφορμή μόνο τα όνειρα τους αντιστέκονται στο πλιάτσικο -που από κοινού, κυβέρνηση και κολέγια- θέλουν να κάνουν στον πολιτισμό. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν παραμυθιάζονται ούτε από μεγαλοστομίες περί καριέρας αλλά κι ούτε από κομματικούς γύπες που προσπαθούν να οικειοποιούν τον αγώνα τους.

👎 Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες που για άλλη μια φορά έμειναν πίσω να γλύφουν τα κόκαλα που τους πετάει η Μενδώνη… κι όχι μόνο. Αμένσιοτο προς το παρόν αλλά μη νομίζουν πως δεν ξέρουμε ποιοι είναι και τι συμφωνίες έχουν κάνει. Επίσης, όταν λέμε απεργία εννοούμε απεργία κυρίες Δανδουλάκη και Ράντου!

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Όλο και πιο δύσκολο να βρεις κάτι να πάρεις ανάσα. Αλλά, η απόλυτη σύμπνοια των καλλιτεχνών -που είναι μάλλον οι πρώτοι που δεν τσίμπησαν στα κυβερνητικά στρίβειν διά του ψεύτικου αρραβώνος- δίνει κουράγιο. Παιδιά, δεν είστε μόνοι σας, ακόμα κι αν δε φαίνεται. Είμαστε μαζί σας και δώστε σήμα να φέρουμε μακαρόνια και φακιές να βγει ο χειμώνας με αξιοπρέπεια. Δεν αρκεί μόνο η ζωή, θέλει και δικαιοσύνη.

👎 Τι θα πει κυρία εισαγγελέα μου «έτσι έχουνε τα ζώα στην Άρτα» και άρα, αθώοι οι κατηγορούμενοι για την κακοποίηση του σκύλου τους; Μπαρδόν αλλά κατ αρχάς, συκοφαντείτε τον τόπο σας και κατά δεύτερον, δεν ξέρω πώς πήρε πτυχίο ολόκληρο το Τριμελές Πλημμελιοδικείο που εκδίκασε την υπόθεση του σκύλου με τα πρησμένα μάτια, ο οποίος οδηγήθηκε παράνομα σε ευθανασία άρον άρον για να γλιτώσουν τα αφεντικά τις συνέπειες, αλλά ο νόμος ισχύει για όλους. Και γι αυτούς που το χωριό τους είναι ένας όχλος βάρβαροι.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Το υπερφανταστικό περιοδικό Sandwich. Αποδίδει ένα φόρο τιμής στην τίμια και συχνά παραμελημένη, αλλά παγκοσμίως αγαπημένη γαστρονομική δημιουργία… του σάντουιτς! Και, σύμφωνα με το περιοδικό το τέλειο σάντουιτς θα πρέπει να είναι «ζεστό, κρύο, γλυκό, ξινό, τραγανό και μαλακό»!

👎 Η είσοδος της Αγοράς της Κυψέλης (και όλος το πεζόδρομος μπροστά της) που από τότε που έπαψε να λειτουργεί  έχει μετατραπεί σε parking…

Νίκος Παγουλάτος

👍 Η τεχνητή νοημοσύνη που διευρύνει τους ανθρώπινους ορίζοντες οδηγώντας μας σε ανεξερεύνητα μονοπάτια με νέα ερεθίσματα. Και όχι, δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο – «Δεν θα αντικατασταθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα αντικατασταθούμε από ανθρώπους που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη».

👎 Ο αντικαπνιστικός νόμος βασίζεται, κυρίως, στις μελέτες για το παθητικό κάπνισμα. Τι γίνεται όμως με το άτμισμα; Γιατί αυτό να απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους από την στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες που να αναφέρουν βλαβερές επιπτώσεις σε παθητικούς ατμιστές; Τους ενοχλεί η μυρωδιά; Τότε να απαγορευτεί η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε αυτούς που δεν βάζουν αποσμητικό.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 To “Copehnagen Cowboy” του αγαπημένου Δανού Nicolas Winding Refn, μια σειρά σε έξι μέρη, ένα neon-φωτισμένο remix των εμμονών του σκηνοθέτη με την αυθεντικότητα και το τέχνασμα, τη γονεϊκότητα και την κληρονομιά, την καταστροφή και την κατανάλωση, το ονειρικό μπλε και το ματωμένο κόκκινο φως, αυτή τη φορά με μια γυναίκα πρωταγωνίστρια στο επίκεντρό της: τη μυστηριώδη Miu (Angela Bundalovic) και μια bonus εμφάνιση του Hideo Kojima στο αινιγματικό της κλείσιμο.

👎 Ο δικομματισμός (όπου ο ένας φοβάται τον άλλον), η σκανδαλολογία, η διαφθορά, η κρίση του πολιτικού συστήματος και προπάντων η κοινωνική και οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη γιγαντοποίηση όλων των παραπάνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργούν για άλλη μια φορά ένα πρόσφορο έδαφος για να προσέξει πολύ που (και αν) θα ρίξει την ψήφο του ο κόσμος.

Copenhagen Cowboy, 2022

Λίνα Ρόκου

👍 Με αφορμή το βίντεο κλίπ του “I’m Νot Ηere to Μake Friends” άκουσα ολόκληρο τον τελευταίο δίσκο του Sam Smith και τον βρήκα εξαιρετικά διασκεδαστικό και καθόλου βαρετό. Αγαπημένο τραγούδι: “Unholy”.

👎 Τα ΜΑΤ να “προστατεύουν” το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Ντροπιαστική, γελοία εικόνα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Tο τρίτο επεισόδιο του “Τhe Last of Us” ήταν κατά κοινή ομολογία υπέροχο, εύστοχο, συγκινητικό και έκανε αδύνατο για έναν ομοφοβικό να συζητήσει για τη σειρά δημόσια χωρίς να πει κοτσάνα.

👎 Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την εβδομάδα. Θα παραμείνω στο ζήτημα των σειρών: όλες και όλοι έχουν τρελαθεί με το “Cunk on Earth”, το οποίο είναι κυριολεκτικά ό,τι πιο χαμηλό έχει να δείξει το βρετανικό χιούμορ. Δεν υπάρχει τίποτα αστείο στο να ρωτάς κλισέ ανοησίες όπως «είχαν αυτοκίνητα στην παλαιολιθική εποχή» έναν καθηγητή παλαιοντολογίας.

Μίλτος Τόσκας

👍 H εβδομάδα που κύλησε είχε στη πρώτη γραμμή τους καλλιτέχνες. Ενωμένους σαν μία γροθιά. Δεν μπορεί κάποια άλλη είδηση να είναι η θετική της εβδομάδας εκτός από αυτήν. Στα Κινηματογραφικά ξεχωρίζουν οι “Ημέρες Ξηρασίας” του Εμίν Αλπέρ, ενώ τον δρόμο για τις αίθουσες πήρε και το “Καθαρτήριο” του Βασίλη Μαζωμένου. Με την πρώτη ταινία ως ανάγνωσμα μπορεί να ταιριάξει άριστα και “Η Τουρκία του Ερντογάν” του Ντιμίταρ Μπέτσεφ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

👎 Το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε μια εκλογική αναμέτρηση με όρους “τραμπισμού” (από το Κοινοβούλιο, μέχρι τα πάνελ) πρέπει να προβληματίζει τους πολίτες και να τους οδηγήσει από τον καναπέ της αδιαφορίας στην κάλπη.

Σίντυ Χατζή

👍 Η σειρά “Poker Face” με την -πόσο χοτ Θεέ μου- Natasha Lyonne. Αριστούργημα σίγουρα δεν είναι, αλλά είναι πολύ καλή και ενδιαφέρουσα ειδικά για τους λάτρεις του true-crime. Μια γυναίκα έχει το χάρισμα να καταλαβαίνει πάντα πότε κάποιος λέει ψέματα και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένη με τη μαφία και προσπαθεί να ξεφύγει αλλάζοντας τοποθεσία σε κάθε επεισόδιο. Μπόνους λόγοι να το δεις, οι γκεστ σε κάθε επεισόδιο: Adrien Brody, Chloë Sevigny, Joseph Gordon-Levitt, κι άλλοι που έρχονται.

👎 Ο χειμώνας, παιδιά. Βαρέθηκα ήδη. Τι είναι αυτά;