Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η σειρά ντοκιμαντέρ “Βίλατζ Γιουνάιτεντ” για τις ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες μικρών χωριών που αποτελεί ένα μικρό διαμαντάκι, μία μικρή όαση στη σαπίλα της ελληνικής τηλεόρασης. Μέσα σε λίγα επεισόδια, γνώρισα χωριά που δεν ήξερα την ύπαρξή τους. Έμαθα λίγο από την ιστορία τους, είδα πως ζουν οι κάτοικοι, έμαθα και θέσεις και συστήματα ποδοσφαίρου με τρόπο άμεσο, απλό, ανθρωποκεντρικό. Θυμήθηκα ξανά την αξία του αθλητισμού και της μπάλας, της συλλογικής προσπάθειας και τη σημασία της ομάδας που μπορεί να ενώσει χωριά και να δώσει ζωή σε τόπους απομονωμένους. Χωράφια και βοσκοτόπια που έγιναν γήπεδα από προσωπική δουλειά και μεράκι, από την αγάπη για το άθλημα. Μακριά από παράγοντες, συμφέροντα και χουλιγκάνους. Όλα για τη φανέλα του τόπου τους και την μπάλα. Αγνά, αυθεντικά και γεμάτα ανθρωπιά.

👎 Τις ιώσεις και τις γρίπες που μας έχουν διαλύσει. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά, μη- κρατικά πανεπιστήμια που αναμένεται να μετατρέψουν την παιδεία σε επιχείρηση.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Η ταινία “The Menu” σατιρίζει τον κόσμο της γαστρονομίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατ΄εμέ, με τον Ralph Fiennes να δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο σουαρέ για τους καλεσμένους του. Εντάξει, άργησα λιγάκι να τη “γευτώ”, αλλά τελικά το κάθε γεύμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

👎 Είχα ξεχάσει ότι ο ηλεκτρικός αποφασίζει να ξαποστάσει, όποτε νιώθει κόπωση, ειδικά στους σταθμούς της Ομόνοιας και της Αττικής. Οι πόρτες των συρμών μένουν ανοιχτές τουλάχιστον 3 λεπτά, με τους επιβάτες να δυσανασχετούν ανά 5 δευτερόλεπτα. Γκριμάτσες, νευρικές κινήσεις, eye rolling, αυτά κι άλλα τόσα θα δείτε εντός του βαγονιού, ελπίζοντας ότι αυτά θα αλλάξουν μέσα στους επόμενους

Γεωργία Δρακάκη

👍Το εστιατόριο Casserole στον Γέρακα -αξίζει ο κόπος της διαδρομής για εμάς τους ιθαγενείς του κέντρου. Ο μύστης της γαστρονομίας με μεσογειακά χρώματα και αρώματα, Δημήτρης Παπαζυμούρης (mr Cucina Caruso, για όσους ξέρουν) υποδέχεται σε έναν φιλόξενο, οικείο χώρο τους επισκέπτες που ανυπομονούν να γευτούν τραγανά κεφτεδάκια, δροσερές σαλάτες, φίνα μαγειρεμένα κρέατα (άχαστο το αυθεντικό καππαράτο ταρτάρ) και, φυσικά, την καταπληκτική μπλου τσιζ σάλτσα που κάποτε σερβιριζόταν αποκλειστικά στα τραπέζια του θρυλικού ρεστοράν Επίκουρος. Να πάτε, έχει και ωραία κρασιά. Τιμές υπέρ το δέον λογικές.

👎 Ενοχλούμαι βαθιά, ως χριστιανή ορθόδοξη, από την Εκκλησία. Αισθάνομαι ότι οι πραγματικοί χριστιανοί (καζαντζακικά, μεταφυσικά, ποιητικά-όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτήν την πίστη) σπαζόμαστε με όσα συμβαίνουν και λέγονται από τους ”ιερούς πατέρες” περισσότερο από ό, τι οι άθεοι ή άθρησκοι. Δεν δέχομαι, δεν θα το δεχόταν ποτέ ο Ιησούς Χριστός, να αποκλείεται από την εκκλησία ένας γκέι. Με ποιο δικαίωμα το παπαδαριό εξορίζει από το σώμα των πιστών ανθρώπους που προτιμούν να κάνουν έρωτα με ανθρώπους του φύλου τους; Θλίψη, οργή.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Τα πρώτα επεισόδια της 4ης σεζόν του “True Detective”. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει να καταφέρει να εντυπωσίασει όσο η 1η και η 3η, είναι σίγουρα μια σειρά που αξίζει να δείτε, καθότι τα μυστήρια σε απομονωμένες παγωμένες περιοχές πάντα κρύβουν εκπλήξεις, έχουν ενδιαφέρον και την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να κολλήσεις.

👎 Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο προπονητής της Λίβερπουλ που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος, ανακοίνωσε ότι θα φύγει από την ομάδα στο τέλος της σεζόν και ίσως σταματήσει την προπονητική. Ο λόγος; «Ξέμεινα από ενέργεια» όπως είπε, μεταξύ άλλων, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τον γερμανό προπονητή. Οι δουλειές που είναι πολύ απαιτητικές, που δεν περιορίζονται ακριβώς σε ωράρια γραφείου και ουσιαστικά έχουν το μυαλό (και το σώμα, ενιότε) σε εγρήγορση 24/7, χρειάζονται σωστή και προσεκτική διαχείριση από τη πλευρά μας. Νομίζω πως η ατάκα του Θέμη Καίσαρη στο podcast “Ζοσιμάρ”, σχετικά με την απόφαση του Κλοπ, ήταν από τις πιο εύστοχες που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα: «Ωραία είναι η διαδρομή, αλλά πρέπει να μην ξεχνάς να κοιτάς και το ντεπόζιτο με τη βενζίνη», κάπως έτσι.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Το νέο άλμπουμ των Trans Upper Egypt “No Dub”.

👎 Το Deepfake πορνό υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά η τελευταία του ενσάρκωση είναι η χειρότερη μέχρι στιγμής. Η Genarative AI έχει καταστήσει γελοία εύκολη και φθηνή τη δημιουργία ρεαλιστικών deepfakes. Και σχεδόν όλα τα deepfakes είναι πλέον φτιαγμένα για πορνό. Και εντάξει με την Taylor Swift που έχει ένα κάρο λεφτά και δικηγόρους για να κυνηγήσει και να σταματήσει όσους την “πειράζουν”. Αλλά οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, οι έγχρωμες γυναίκες, οι γυναίκες που ξεφεύγουν από βίαιους συντρόφους, οι γυναίκες δημοσιογράφοι, ακόμη και τα παιδιά, βλέπουν την εικόνα τους να κλέβεται και να πορνογραφείται, χωρίς να υπάρχει τρόπος να αναζητήσουν δικαιοσύνη ή υποστήριξη. 

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Οι άνθρωποι στο μετρό που προσφέρουν τη θέση τους σε κάποιον άλλον και τα πρώτα άνθη των αμυγδαλιών που άρχισαν δειλά-δειλά να ξεμυτίζουν. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που συνεχίζουν ακάθεκτες. Όταν οι σωματικοί τραυματισμοί αρχίζουν να υποχωρούν μετά από μήνες.

👎 Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας. Η φυσική απόσταση που μας χωρίζει από αυτούς που αγαπάμε. Η γκουρμεδοποίηση της ζωής μας.

Μίλτος Τόσκας

👍 Όμορφος πλουραλισμός στις νέες κυκλοφορίες βιβλίων.

👎 Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού που με έχει σημαδέψει, καθώς συνέβη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μου.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Μερικές φορές η έλλειψη πολιτικής ορθότητας σώζει την λογική.

👎 Dillon, you son of a bitch!