Kάθε εβδομάδα το FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Οι ανοιξιάτικες βόλτες χωρίς προορισμό. Στην πόλη και στη θάλασσα.

👎 Η αυλαία που πέφτει στους ιστορικούς κινηματογραφους της Αθήνας στο βωμό του τουρισμού. Η μετατροπή της πόλης μας σε ένα απέραντο Airbnb που θα σβήνει σιγά σιγά τα  μνημονικα  μας ίχνη που σχετίζονται με τους χώρους πολιτισμού.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Στη δραση «Τα Σινεμά Μας, Η Πόλη Μας» προκειμένου να μείνουν ανοιχτά το Ιντεάλ, το Άστορ αλλά και η Ίριδα.

👎 Dislike στην αγένεια και τα νεύρα που υπάρχουν στους δρόμους και εκφράζονται με καθένα πιθανό τρόπο.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Η παράσταση «Η εκδρομή» που είδα στο Θέατρο Άλφα. Ο Θανάσης Μεγαλόπουλος σκηνοθετεί το κείμενο του Λένου Χρηστίδη με τρόπο συγκλονιστικά ευρηματικό. Με ξάφνιασε ευχάριστα η φρεσκάδα αυτής της παράστασης. Ο Ορέστης Τζιόβας και η Μυρτώ Πανάγου με κέρδισαν.

👎 Το σχόλιο ενός αναγνώστη στο FB του Olafaq που διαφώνησε με το κείμενό μου για την Σώτη Τριανταφύλλου και βρήκε σωστό να αποκαλέσει το Olafaq πλυντήριο. Άρα, μας λέει ότι θέλει μια δημοσιογραφία οργανωμένη ιδεολογικά ανά site ή εφημερίδα. Δεν θέλει να διαβάζει απόψεις ανεξάρτητων ανθρώπων, δεν θέλει να ενημερώνεται αντικειμενικά, θέλει να βλέπει δημοσιευμένη την δική του άποψη  για να χαίρεται και να επιβεβαιώνεται. Θα δεχόμουν αντίλογο για το κείμενό μου -αλλά όχι τον άδικο χαρακτηρισμό «πλυντήριο» για το μέσο που δημοσιεύει και φιλοξενεί τις απόψεις και τις ιδέες μου.

Ειρήνη Δρίβα

👍 Οι βόλτες στην πόλη με το αυτοκίνητο. Κυρίως βραδινές ώρες. Χωρίς άγχος και χωρίς μποτιλιάρισμα. Να ακούω μουσική και να σταματάω να τρώω γλυκάκια. Αν υπάρχει και καλή παρέα ακόμα καλύτερα αλλιώς και μόνη μου μια χαρά είναι. Το αυτοκινητάκι μου είναι η μοναδική πολυτέλεια που επιτρέπω στον εαυτό μου.

👎 Οριστικά εκτός φυλακής ο μεσίτης Χορταριάς που κακοποίησε μέχρι θανάτου το Ζακ Κωστόπουλο. Στην ουσία έμεινε στη φυλακή μόνο δύο μήνες. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε αναστολή της ποινής του. Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη έδειξε πώς δεν είναι τυφλή αλλά ταξική και άδικη. Μια δικαιοσύνη που εξαντλεί την αυστηρότητα της σε φτωχοδιάβολους χαϊδεύοντας τους ανθρώπους του συστήματος. Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Δεν έχω like. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν πράγματα που να μου φιάχνουν την διάθεση. Ναι ο ήλιος βοηθάει, ναι, μεγάλωσε η μέρα, ναι, ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου αλλά η ασυδοσία, η αχαριστία και η αγένεια τα καταστρέφει όλα.

👎 Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή. Στις κακές ειδήσεις της εβδομαδας κυριαρχεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, που είχε καταδικαστεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή για την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζάκ Κωστόπουλου. Με δύο μήνες φυλακή (μόνο) ο εν λόγω μεσίτης θα είναι σύντομα ελεύθερος. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός συνάντησε τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη μοιράζοντάς τους τα γνωστά μεγάλα λόγια: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην ζήσουν άλλοι τον πόνο σας». Είμαι μόνο εγώ ή νιώθετε κι εσείς να προσβάλεται λιγάκι η νοημοσύνη σας;

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Λόγω αυτής της μικρής περιπέτειας εκεί που σερφάρα στο YouTube «σκόνταψα» στο https://crufts.org.uk Το Crufts είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για σκύλους στον κόσμο! Διοργανώνεται από τη Λέσχη Κένελ και γιορτάζει κάθε πτυχή του ρόλου που παίζουν οι σκύλοι στη ζωή μας. Τρέξιμο, καλλωπισμός, αθλητικές δραστηριότητες, χορό, παιχνίδια με τον ιδιοκτήτη τους και πολλά άλλα!!! Το «Crufts» είναι το σόου που ιδρύθηκε τη βικτοριανή εποχή από τον αείμνηστο Charles Cruft. Παρόλο που ήταν μια πολύ διαφορετική εκδήλωση το 1891, έχει γίνει στις μέρες μας το σημαντικότερο γεγονός για τους τετράποδους φίλους μας στην Αγγλία και όχι μόνο. Ο Charles Cruft ήταν ένας μεγάλος showman και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τους σκύλους όταν άρχισε να εργάζεται στην Spratt’s, έναν κατασκευαστή μπισκότων για σκύλους. Ανέβηκε στη θέση του γενικού διευθυντή, και ενώ εργαζόταν για την Spratt’s στη Γαλλία προσκλήθηκε να διευθύνει την πρώτη του έκθεση σκύλων στην Παγκόσμια Έκθεση του 1878. Η επίδειξη σκύλων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της εκδήλωσης, γιορτάζοντας τη μοναδική σχέση που μοιράζονται οι σκύλοι με τους ιδιοκτήτες τους. Οι κριτές είναι εκπαιδευμένοι ώστε να διασφαλίζουν ότι μόνο υγιή σκυλιά κερδίζουν βραβεία, γεγονός που με τη σειρά του ενθαρρύνει την αναπαραγωγή υγιών σκύλων.

👎 Από την Δευτέρα (ημέρα που έπαψε η απαγόρευση της #μάσκας στα ΜΜΜ) είμαι με #COVID19 (ναι, γιατί πάντα υπάρχει η πρώτη φορά…) στο σπίτι.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Η συναυλία των Active Member για τα 30 χρόνια τους στο Arch.

👎 Οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, που ξεφυτρώνουν από το πουθενά και που σε αναγκάζουν να παίζεις κορώνα γράμματα την ευκαιρία να φτάσεις στην ώρα σου στα ραντεβού σου.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Οι πορείες στην Γαλλία συνεχίζονται ακάθεκτες.

👎 Οι πορείες στην Ελλάδα σταμάτησαν και έχουμε μπει πάλι στην γνώριμη και βαρετή – αλλά αναπόφευκτη μάλλον – διαδικασία των εκλογών.

Μίλτος Τόσκας

👍 Η επαφή με τους μαθητές δίνει μια αναζωογονητική δύναμη να συνεχίζεις μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων. Δεν είναι τυχαία η ρήση, ότι όσο είσαι σε επαφή με τα παιδιά, μένεις κι εσύ νέος. Στα θετικά της εβδομάδας επίσης, ότι επιτέλους γνωρίζουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 του Μάη. Τέλος το βιβλίο του Δημήτρη Τερζή, “Ο παππούς στο τζάκι κι άλλες ιστορίες” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις ξεχειλίζει από συναίσθημα…

👎 Στα αρνητικά η επικράτηση του “τραμπισμού” στην πολιτική σκηνή. Φράχτες, Τείχη, απειλή τρομοκρατίας, εμφυλιοπολεμική ρητορική. Κρίμα, πολύ κρίμα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ακούσουν προγράμματα που θα βελτιώσουν τις ζωές τους κι όχι κορώνες άνευ ουσίας.

Σίντυ Χατζή

👍 Τόσες νέες κι ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες αυτήν την εβδομάδα. Tyler, The Creator, Chloe, Boygenius. Και φυσικα, το σημαντικότερο όλων, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Lana de Rey (βοήθειά μας).

👎 Οι τρομακτικές και τρομολαγνικές νομοθεσίες που περνάνε στην Αμερική. Θυμάστε που πριν λίγο καιρό είχαμε σοκαριστεί που τόσες πολιτείες απαγόρευαν την έκτρωση, ακόμη και σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή σε εγκυμοσύνες επικίνδυνες για τη μητέρα και το βρέφος; Θυμάστε που λέγαμε πόσο εφιαλτική είναι η κατάσταση για τις αδερφές μας εκεί; Ε λοιπόν η κατρακύλα δε σταματά με τουλάχιστον 8 πολιτείες να περνούν νόμους κατά των drag shows. Πέραν από το ζήτημα της ελεύθερης έκφρασης και εργασίας, αυτό εγείρει παραπάνω συζητήσεις σχετικά με το τι είναι drag και παρενδυσία. Θα μπορούσε αυτή η νομοθεσία να χρησιμοποιηθεί εναντίον των τρανς ατόμων; Θα μπορούν σε λίγα χρόνια να καταδικάζονται γυναίκες επειδή, ξέρω γω, φόρεσαν παντελόνια; Εμπρός πίσω!