Υπάρχουν φράσεις, λέξεις και έννοιες που αυτόματα δημιουργούν συγκεκριμένες εντυπώσεις και εικόνες στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, αν πεις σε κάποιον «freddo espresso…» θα συμπληρώσει κατευθείαν τη φράση με το πώς πίνει τον καφέ του, σκέτο, μέτριο, γλυκό κ.λπ. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δημιουργείται ένας καινούργιος συνδυασμός λέξεων που δημιουργούν μια φράση τόσο αφηρημένη όσο και συγκεκριμένη; Στο Olafaq, το αστικό καλειδοσκόπιο που ενώνει τα προσωπικά μας πρίσματα σε αυτή την (ταλαιπωρημένη) πόλη, χρησιμοποιούμε ως μότο μας το «Η πόλη ανάποδα» (ανακαλύψτε την “πόλη” μας στα social με το #i_poli_anapoda), και αυτό κάποιες φορές, ίσως, προκαλεί μια σύγχηση στο άκουσμα του. Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η φράση; Πώς μπορεί να είναι «πόλη ανάποδα»; Είναι εφικτό; Αφορά τα απέραντα όρια της φαντασίας μας ή αναφέρεται στην κυριολεκτική περιγραφή των καταστάσεων που ζούμε και αυτών που ενδεχομένως θα επιθυμούσαμε;

Η πόλη ανάποδα, κυρίως, είναι ιδέα. Κάτι που μεταβάλλεται και διαμορφώνεται από τις συνθήκες γύρω μας. Δεν μπορεί να δοθεί μια μοναδική απάντηση, ούτε να θεωρηθεί κάποια ως τελική, καθώς έτσι περιορίζεται η εξέλιξη της πόλης και σκοπός του ερωτήματος δεν είναι τόσο η εύρεση του ορισμού, αλλά η εξερεύνηση του εύρους του κόσμου που ζούμε -αυτού που ήδη γνωρίζουμε και εκείνου που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει.

Σε αυτό το ταξίδι που κάνουμε στο Olafaq, συνοδοιπόροι μας ήσασταν εσείς, οι αναγνώστες, αλλά και τα πρόσωπα που φιλοξενήσαμε σε διάφορες στήλες μας, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε αφιερωμάτων. Ωστόσο, οι Common People ήταν εκείνοι που στάθηκαν ως σύμμαχοι δίπλα μας και σχημάτισαν μια διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων που θέλει να δημιουργεί, να συνδιαλέγεται, να ανταλάσσει πληροφορίες και να μοιράζεται το όραμά της. Οι Common People είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν το διαδικτυακό και φυσικό ψηφιδωτό της Αθήνας, μιας πόλης που, σύμφωνα με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, τόσο ανάγκη έχει από ευγενή -και μη- ριζοσπαστισμό, ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, λίγο περισσότερο καλοκαίρι και το «τίποτα».

Τι σημαίνει τελικά η φράση «Η πόλη ανάποδα»; Ας διαβάσουμε τι μας είπαν 60 Common People του Olafaq κατά τη διάρκεια του 2023.

Καλλιόπη Μητροπούλου, Μουσικός & τραγουδίστρια

Τίποτα, αλλά τώρα που το σκέφτηκα ζαλίστηκα.

Βάσω Παύλου, Ηθοποιός

Μου θυμίζει ένα στίχο από τον Ακροβάτη που λέει: γύρισε κάτω η μέρα. Οπότε θα πω η πόλη αφού πέσει ο ήλιος, που όλα είναι αλλιώς.

Λουίζα Κωστούλα, Mουσικός, σκηνοθέτης & performer

Η πόλη κάτω απ’ το νερό. Πολύ με δυσκόλεψε αυτή η ερώτηση.

Νίκος Νανούρης, Δημοσιογράφος

Κοινωνικός αναβρασμός.

Αντώνης & Θοδωρής Ξηντάρης, Μουσικοί & οργανοπαίκτες

Θ.: Να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να διαδηλώσει.
Α.: Αυτό που μου ερχεται όμως στο μυαλό με την έκφραση αυτή είναι το να ψάχνεις να βρεις στοιχεία αυτής της πόλης που σε κάνουν να την αγαπάς γιατί κακά τα ψέματα, η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη με τους ρυθμούς της και τους ανθρώπους της.

Πάνος Γεωργουλής, Ηθοποιός, συγγραφέας και δικηγόρος

Η πόλη με μια ανατρεπτική, σφαιρική ματιά.

Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ηθοποιός

Η πόλη από μέσα προς τα έξω.

Dreamy Dimmy, Τραγουδοποιός & ηθοποιός

Περισσότερα πάρκα, λιγότερα αυτοκίνητα.

Ιωάννα Καβρουλάκη, Tραγουδίστρια

Αύγουστος στην Αθήνα.

Αλέγια Παπαγεωργίου, Σκηνογράφος & ενδυματολόγος

Δύσκολη ερώτηση αυτή. Δεν ξέρω, ασυναίσθητα μου έρχεται στο μυαλό ο τίτλος ενός βιβλίου του ποιητή Νίκου Ερηνάκη. «Σύντομα όλα θα καίγονται και θα φωτίζουν τα μάτια σου». Αυτός. Ή, μάλλον, αυτή η εικόνα.

Σάββας Καραμπίνος, Γραφίστας & μουσικός

Όπως το λέει η λέξη, “ανάποδα”, την γυρίζεις και γίνεται το ξεκαθάρισμα, φεύγει το κάθε τι περιττό και άσχημο.

Eddie Dark, Καλλιτέχνης

Η Αθήνα κάθε 15 Αυγούστου.

Kandè, Τραγουδίστρια & χορεύτρια

Τα κτήρια να κρέμονται, τα αυτοκίνητα να αιωρούνται.

Βαρβάρα Αδαμοπούλου, Τεχνίτρια κοσμημάτων

Μία πόλη γεμάτη από νέους, που φέρνουν τα πάνω-κάτω μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους, να ερωτευτούν, να παθιαστούν, να αγαπήσουν το καθετί που κυνηγάνε! Μία πόλη που βράζει και σφύζει από ζωή φέρνοντας τα όλα ανάποδα για ένα ομορφότερο και βιώσιμο αύριο. Το “ανάποδα” είναι η νέα γενιά, το νέο αίμα, που θα πάει κόντρα στις αναποδιές των προηγούμενων για να τα φέρει όλα στα ίσα. Μία πόλη λοιπόν, χωρίς ταμπού, συντηρητισμό και διακρίσεις!

Δήμητρα Δερμιτζάκη, Θεατρική σκηνοθέτις & σεναριογράφος

Σημαίνει χώρος για προσωπικό οραματισμό σε σχέση με την πολη. Η Αθήνα ανάποδα θα ήθελα να μην είναι τόσο ακριβή για τον μέσο πολίτη της, να έχει καθαρότερες και πιο ασφαλείς συγκοινωνίες, να κάνει ανακύκλωση, να έχει περισσότερα δέντρα (μακάρι και τα ποτάμια της πίσω). Μια ευχή θα ήταν οι κάτοικοι να επανοικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο.

Μαρία Καπίρη, Μουσικός

Να φανταστώ πως εννοείς κάτι πέρα από το Ριζοσπαστικό Σχήμα (γέλια), όμως τελευταία έχω συνδέσει αυτή τη φράση με την πολιτική. Πριν όμως αυτής της παράξενης σύνδεσης, όσες φορές είχα έρθει αντιμέτωπη με αυτή τη φράση έβλεπα μπροστά μου πίνακες ζωγραφικής και λογοτεχνικά κείμενα.

Άρια Μπουμπάκη, Χορογράφος

Σε μια *πόλη ανάποδα* περπατάς το καλοκαίρι χωρίς να ιδρώνεις, τα παγωτά δε λιώνουν πάνω στα χέρια σου, οι έρωτες κρατούν χρόνια, σεβόμαστε όλες τις υπάρξεις που μας περιβάλλουν, δε σπαταλάμε νερό στις μπανιέρες και αγκαλιαζόμαστε συχνότερα. Τα σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερα, τα νοσοκομεία μας φροντίζουν όλους, δεν αισθανόμαστε τη διαφθορά να μας χτυπάει κάθε μέρα την πόρτα και ο ουρανός δεν έχει ποτέ αφρικάνικη σκόνη.

Διονύσης Φαρμάκης, Τραγουδοποιός & Μουσικός

Το να βλέπει κανείς όλες τις οπτικές ειναι θεμιτό αρκεί να μην γίνεται υπερανάλυση κσι στο τέλος εμμονή. Όλα με μέτρο ακόμα και να γυρίσεις την πόλη ανάποδα πάντα πρέπει να θυμάσαι τη σταθερά που σε προσδιορίζει διαφορετικά στη προσπάθεια να φέρεις τα πάνω κάτω γίνεσαι οτι σιχαίνεσαι χωρίς να πάρεις χαμπάρι. Τώρα αν η σταθερώ σου ειναι φάλτση επιβάλλεται να τα φέρεις όλα τούμπα.

Νίκος Χαλντούπης, Ηχολήπτης & σχεδιαστής ήχου

Δεκέμβριος 2008.

Steve Bart, Σκηνοθέτης & συγγραφέας

Ακούστε την «Αγέλαστη Πολιτεία» των Κατσιμιχαίων και θα καταλάβετε.

Δημήτρης Καμπούρης, Μουσικός

«Δεκαπενταύγουστος».

Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Ηθοποιός

Να βγούμε από την βολική μας σκέψη, να τολμήσουμε να φανταστούμε.

Γιώργος Αγγελίδης, Συγγραφέας & μεταφραστής

Η προσπάθεια να βλέπουμε το καθημερινό και μουντό της προσωπείο, κάπου κάπου, με φρέσκια ματιά, σαν να την επισκεπτόμαστε πρώτη φορά. Τότε, νομίζω, μπορούμε πραγματικά να εκτιμήσουμε τη μαγεία της. Μέσα απ’ τον καθρέφτη, σαν την Αλίκη.

Ευθύμης Χρήστου, Σκηνοθέτης & ηθοποιός

Αντίδοτο στο θάνατο.

Γιάννης Ασκάρογλου, Ηθοποιός

Το ιδιωτικό να γίνει δημόσιο και αντιστρόφως. Ένα σαλόνι στη μέση της πλατείας και ένα διαμέρισμα ως ανοιχτός τόπος συνάντησης.

Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας, Ποιητής & μουσικός

Να πάρεις την οδό Δημοχάρους και να καταλήξεις στην Δαφνομήλης χωρίς να το καταλάβεις.

Πάνος Πενταρίτσας, Μουσικός & συγγραφέας

Η πόλις! Μια ελεύθερη πολιτεία! Μια εκδοχή της που όλοι θα γνωριζόμαστε και θα συμβιώνουμε!

Χαρά Δημητριάδη, Ηθοποιός

Σκέφτομαι ανθρώπους έξω, στο δρόμο. Τις λεωφόρους γεμάτες κόσμο, δέντρα σε κάθε γωνιά. Και χώρος. Δημόσιος χώρος.

Έφη Ζωγράφου, Συγγραφέας

Μια ανατρεπτική ματιά.

Ηλιάνα Βερλέκη, DJ & μοντέλο

Η Αθήνα το καλοκαίρι, συγκεκριμένα τον 15αύγουστο, καθώς και η Αθήνα την περίοδο με τις καραντίνες λόγω covid. Post-apocalyptic σκηνικό, τελείως.

Alex Sid, Tραγουδιστής & τραγουδοποιός

Πόλη βασισμένη στην φύση της και όχι στα αφύσικα κτίσματά της.

Σωτήρης Μεντζέλος, Ηθοποιός

Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες για τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας και στον κόσμο. Από τα χρόνια του μνημονίου μέχρι και το έγκλημα των Τεμπών και από την φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα απόρροια του θυμού για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου από κρατικό λειτουργό μέχρι τις μαζικές καταλήψεις και συναυλίες σε κρατικά θέατρα, αρκετός κόσμος δεν συμβιβαζόταν και κατέβαινε στο κέντρο της πόλης για να φωνάξει κάνοντας την πόλη ανάποδα.

Σίντυ Χατζή, Δημοσιογράφος

Ως συντάκτρια του OLAFAQ, τη φράση αυτήν την άκουσα εκατοντάδες φορές. Πέραν του κυριολεκτικού νοήματος (η πόλη μέσα από τη δική μας ματιά, μακριά από τα καλούπια και τα κλισέ), η πρόταση αυτή θα έχει για μένα ένα επιπλέον συναισθηματικό φορτίο. Η πόλη ανάποδα, άνω κάτω, με ανθρώπους διαφορετικούς και ιδιαίτερους, που ανυπομονείς να τους δεις κάθε πρωί στο γραφείο. Η πόλη ανάποδα είμαστε εμείς.

Σίλια Κατραλή, Τραγουδοποιός & ηθοποιός

Η πόλη καλύτερα. Γιατί και ίσια που ήτανε, είδαμε πως πήγε. Αστειεύομαι. Φαντάζομαι μια αποδόμηση της πραγματικής πόλης, μια άλλη πλευρά που υπομονετικά περιμένει βαθιά κρυμμένη εδώ και χρόνια στο βάθος του πηγαδιού.

Ρωξάνη Κριμίζη, Σκηνοθέτρια & ηθοποιός

Αν αυτό που ζούμε είναι το κανονικά, θα ήθελα πολύ να δω και το ανάποδα!

Αριστοτέλης Ρήγας, Stand up comedian & μουσικός

Δεν νομίζω να την έχω εκστομίσει ποτέ, αλλά θα έλεγα ότι μάλλον σημαίνει “ηλόπ”. Δηλαδή η “πόλη” ανάποδα.

Νικόλας Τζιβελέκης, Καραγκιοζοπαίχτης & θεατρολόγος

Οι πολίτες κάνουν και την πόλη. Βγείτε μια βόλτα στο κέντρο και θα καταλάβετε. Δύσκολο να έρθουμε στα ίσα μας.

Στάθης Καλατζής, Μουσικός & εικονογράφος

Το ότι αντί να προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε και πολλαπλασιάσουμε τις εστίες πράσινου και φύσης, πράττουμε ακριβώς το αντίθετο.

Νανά Σεφερλή, Ζωγράφος

Η πόλη όπως είναι κανονικά.

Διονύσης Φαρμάκης, Τραγουδοποιός & Μουσικός

Το να βλέπει κανείς όλες τις οπτικές ειναι θεμιτό αρκεί να μην γίνεται υπερανάλυση κσι στο τέλος εμμονή. Όλα με μέτρο ακόμα και να γυρίσεις την πόλη ανάποδα πάντα πρέπει να θυμάσαι τη σταθερά που σε προσδιορίζει διαφορετικά στη προσπάθεια να φέρεις τα πάνω κάτω γίνεσαι οτι σιχαίνεσαι χωρίς να πάρεις χαμπάρι. Τώρα αν η σταθερώ σου ειναι φάλτση επιβάλλεται να τα φέρεις όλα τούμπα.

Βασίλης Μιχαηλίδης, Ηχολήπτης

Για μένα, θα έκανα την πόλη ανάποδα για να σε βρω…

Ναυσικά Μαυρομούστακου, DJ & ιδιοκτήτρια του δισκοπωλείου Revolt

Η κακιά πλευρά της πόλης.

Αντώνης Χανιωτάκης, Μουσικός

Αλλαγή.

Νεκτάριος Μεταλλίδης, Επισκευαστής μουσικών οργάνων, σκηνοθέτης & ηθοποιός

Αφανείς ήρωες. Τι κρύβεται πίσω από τα ωραία φώτα, πίσω από τα όμορφα διακοσμητικά, πίσω από τα αγάλματα. Η ασχήμια αυτού του τόπου.

Έλενα Λεώνη, Εικαστικός & μουσικός

Δεν είμαι σίγουρη! Θα πω η πόλη που φροντίζει περισσότερο τους πιο ευάλωτους κατοίκους της. Μια πόλη φιλόξενη για όλους και με αγάπη στη διαφορετικότητα.

Άρης Διαμαντής, Τραγουδοποιός

Η ομορφιά που κρύβουμε όλοι μας μέσα.

Παυλίνα Βουλγαράκη, Τραγουδοποιός

Ένα δημοτικό σχήμα της Θεσσαλονίκης που έχω παρακολουθήσει επιφανειακά αλλά φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.

Αθηνά Μπουζάνη, Ράπερ & δρομέας

Για εμένα έχει περισσότερο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Σημαίνει αντίσταση, αλλαγή και διεκδίκηση.

Αναστασία Τσούτση, Ηθοποιός & Yoga instructor

Εξερεύνηση, αλλαγή, παρατήρηση, πειραματισμός, δοκιμασία… άνοιγμα προς το απροσδόκητο… Η προσπάθεια για έναν άλλο τρόπο θέασης του κόσμου, της πόλης, της ζωής.

Τάσος Παππάς, Μουσικός

Έτσι όπως το ακούω, νομίζω είναι ήδη ανάποδα και είναι απλά αυτό που βλέπουμε.

Αντώνης Κωνσταντάρας, Μουσικός

Τα αυτοσχέδια πάρτι σε ταράτσες, σε μπαλκόνια και σε πεζοδρόμια, με μουσικές από καλλιτέχνες που ζουν εδώ.

Δανάη Ίφου, Διατροφολόγος

Να βλέπεις τα πράγματα και τους ανθρώπους στην ουσία τους.

Αγγελική Σαλαμαλίκη, Σκιτσογράφος

Αυτομάτως το μυαλό μου πάει σε κάποιο πόρταλ όπου θα υπάρχει μια καλύτερη βερζιόν δική μου αλλά και της πόλης που ζω. Αν και παίζει να είναι όλα χειρότερα οπότε είναι ένα ρίσκο!

Άρης Αντωνόπουλος, Ηθοποιός

Η εξουσία στα χέρια του λαού.

Αποστόλης Λούσης, Μουσικός παραγωγός

Μισθοί και συνθήκες ζωής ισάξιοι με αυτούς των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

Δάφνη Αντωνιάδου, Χορογράφος

Κάτι σαν: η πόλη όπως θα ήθελα να ήταν.

Αλεξάνδρα Σταμούλη, Ηθοποιός

Να έχουν στόμα να μιλήσουν τα παγκάκια και οι τοίχοι.

Κορίνα Λεγάκη, Τραγουδίστρια

Το άδειασμα του “κάδου” για να βγει μπροστά η ομορφιά της.

Ελισσαίος Βλάχος, Ηθοποιός & Σκηνοθέτης

Να αποκτήσουν ορατότητα όσα και όσοι προσπερνάμε αδιάφορα.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Συγγραφέας & Σεφ

Νομίζω μου θυμίζει προεκλογικό σλόγκαν για δημοτικές εκλογές. Πέρα από αυτό μου θυμίζει μια πόλη που είναι λουφαγμένη στις γωνίες και πρέπει να τη ψάξεις για να σου αποκαλυφθεί. Σίγουρα η Αθήνα δεν είναι μόνο άξεστοι ταξιτζήδες, φθηνά τσολιαδάκια και χρυσαφί στεφάνια ελιάς για τους τουρίστες. Για την ακρίβεια αυτά είναι τα ανάποδα της πόλης.

Freddie Faulkenberry, Φωτογράφος & μουσικός

Τίποτα.