Πρόσφατα η ελληνίδα influencer Κόνι Μεταξά ανακοίνωσε ότι στο γάμο της με τον πολίστα Μάριο Καπότση δεν θα επιτρέπονται τα παιδιά και αυτό έκανε αρνητική εντύπωση σε αρκετό κόσμο που δεν έχει συνηθίσει τα παιδιά να απαγορεύονται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις τέτοιου τύπου. Η αλήθεια είναι πως ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να καλεί στο γάμο του όποιον θέλει καθώς είναι μια προσωπική του στιγμή και πρέπει να μπορεί να την γιορτάσει όπως επιθυμεί, επομένως δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα συζήτησης για το αν η Κόνι – και η κάθε Κόνι – κάλεσε στο γάμο της μόνο ενήλικες. Αυτό που θέλουμε να πούμε εδώ, είναι ότι υπάρχουν και μέρη και διοργανώσεις στα οποία δεν επιτρέπονται τα παιδιά για πολλούς και διάφορους λόγους, κι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι απολύτως λογικό, σεβαστό και δικαιολογημένο.

Υπάρχει μια άποψη, την οποία ενστερνίζονται αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω και υποστηρίζει ότι οι ενήλικες και τα παιδιά δεν διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο, ούτε ξεκουράζονται επίσης υπό τις ίδιες συνθήκες. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό: Αποτελεί δικαίωμα του κάθε ενήλικα να θέλει να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου και θα συναναστραφεί αποκλειστικά με ενήλικες, χωρίς παιδάκια τα οποία θα του αποσπούν την προσοχή καθώς φέρονται έντονα- κάτι εντελώς δικαιολογημένο για την ηλικία τους. Υπάρχουν μερικές περιστάσεις που κάποιοι ενήλικες αισθάνονται την ανάγκη να βρίσκονται μόνο ανάμεσα σε ενήλικες και αυτό δεν έχει κάτι το κακό. Αντιθέτως είναι μια ανάγκη τους η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή και να υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα πάρτυ ή μια ξενοδοχειακή μονάδα.

Ακριβώς αυτή λοιπόν, η αποκλειστική συναναστροφή με ενήλικες είναι και η λογική των adults only ξενοδοχείων, τα οποία ακολουθούν τη φιλοσοφία του ότι στις μονάδες αυτές δεν επιτρέπονται τα παιδιά. Κάποια από τα adults only ξενοδοχεία που υπάρχουν στην χώρα μας είναι τα: Lindos Blu Luxury Hotel στη Ρόδο, το Thalassa Beach Resort and Spa στα Χανιά και το La Perla Villas and Suites στην Οία της Σαντορίνης. Στην φιλοσοφία της φιλοξενίας τους δεν επιτρέπονται παιδιά και παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε ενήλικες εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ησυχία που αναζητά κάποιος και εκεί μπορεί να τη βρει χωρίς να έχει ενοχές.

Kάπως έτσι λειτουργούν και ορισμένες διοργανώσεις στις οποίες τα παιδιά καλύτερα να μείνουν σπίτι ώστε και οι ενήλικες να μπορέσουν να περάσουν πιο ανέμελα το χρόνο τους εκεί και αυτά να μην ταλαιπωρηθούν. Κακά τα ψέματα, σε αρκετές εκδηλώσεις που κρατούν ως αργά το βράδυ, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς των μεγάλων με αποτέλεσμα να κλαίει γιατί θέλει να ξεκουραστεί κάτι που ταλαιπωρεί και το ίδιο και τους γονείς του. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην το είχαν πάρει μαζί τους γιατί κανείς δεν περνάει τελικά καλά σε κάτι που εξ ορισμού δεν προορίζεται και για γονείς και για παιδιά όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Κι επιτέλους πρέπει να ασπαστούμε όλοι την μεγάλη αλήθεια ότι δεν αγαπάμε λιγότερο τα παιδιά μας όταν δεν τα παίρνουμε κάπου μαζί μας, αντιθέτως τα προστατεύουμε από κάτι που στο τέλος θα τα κάνει να μην περάσουν καλά γιατί δεν απευθύνεται στην ηλικία τους. Δεν κάνει κανέναν χειρότερο γονέα το να μην πάρει το παιδί του σε ένα πάρτυ ενός γάμου.

 Προσωπικά, περισσότερο έχω δυσάρεστες αναμνήσεις όλα εκείνα τα βαρετά μέρη που με είχαν πάρει μαζί τους οι γονείς μου και δεν περνούσα καθόλου καλά, παρά τις φορές που δεν με πήραν και οπωσδήποτε βρήκα κάτι που μου άρεσε να κάνω για να περάσω το χρόνο μου όπως εγώ ήθελα: να παίξω, να διαβάσω, ακόμα και να κοιμηθώ. Αλλά και οι γονείς μου τώρα πια που μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και χωρίς τύψεις, θυμούνται με μεγάλη χαρά εκείνη τη μοναδική φορά που πήγαν οι δυο τους διακοπές σε εκείνο το ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς εμένα, που έμεινα με τη γιαγιά μου να παραθερίσω στο εξοχικό. Δεν έκανε σε κανέναν μας κακό αυτή η μια φορά που διασκεδάσαμε χωριστά, ούτε επηρέασε αρνητικά τη σχέση μας. Αντιθέτως και εκείνοι βρήκαν χρόνο για τη μεταξύ τους σχέση κάπου ανάμεσα στο μεγάλωμά μου και εγώ έφαγα όσα παγωτά ήθελα επιτέλους κάνοντας ατελείωτα μακροβούτια στην αγαπημένη μου παραλία.