Υπάρχει μία υπόγεια σύνδεση της ευτυχίας με τον πλούτο. Ένας άμεσος συσχετισμός της ευδαιμονίας με την οικονομική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα. Και από την άλλη υπάρχει η νεοσαμανική άποψη ότι η χαρά βρίσκεται μέσα μας αρκεί να μπορούμε να την τροφοδοτούμε. Η απάντηση στο ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δεν έχει δοθεί διότι, ίσως, δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τον κώδικα ευτυχίας μιας σκληροπυρηνικής οικογένειας η ισορροπία έρχεται μέσα από την καθιερωμένη αγία τριάδα του μπαμπά, της μαμάς και του παιδιού -ή των παιδιών. Και σύμφωνα με τον ίδιο κώδικα το παιδί δέχεται αδιαμαρτύρητα τους γονείς του, ακόμα κι αν δεν τους αντέχει, μιας και δεν τους διάλεξε. Προφανώς στην περίπτωση των σχεδόν τρισεκατομμυριούχων κανένας συμβατικός κανόνας δεν ισχύει. Ενδεχομένως δεν ισχύει ούτε ο πόνος της αμφότερης οικογενειακής απόρριψης.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα μας βάζει σε σκέψεις. Η κόρη του Elon Musk κατέθεσε αίτηση για να αλλάξει το όνομά της και την ένδειξη ταυτότητας του φύλου της – επειδή, όπως λέει, δεν θέλει πλέον να συνδέεται με τον σούπερ διάσημο πατέρα της.

Προφανώς στην περίπτωση των σχεδόν τρισεκατομμυριούχων κανένας συμβατικός κανόνας δεν ισχύει. Ενδεχομένως δεν ισχύει ούτε ο πόνος της αμφότερης οικογενειακής απόρριψης.

Η είδηση αναφέρθηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά, από το TMZ, αν και η 18χρονη κατέθεσε στην πραγματικότητα αίτηση για την αλλαγή του ονόματός της μόλις έγινε 18 ετών τον Απρίλιο του 2022 έχοντας προγραμματισμένη ακρόαση στο δικαστήριο για την Παρασκευή, 24 Ιουνίου.

Στην αίτηση, η κόρη του Musk – το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται για να προστατευθεί η ιδιωτική της ζωή – δήλωσε ότι καταθέτει την αίτηση για την αλλαγή τόσο λόγω της ταυτότητας φύλου της -της αποδόθηκε το αρσενικό κατά τη γέννηση-, όσο και επειδή θέλει να εγκαταλείψει για πάντα το επώνυμο του πατέρα της και να πάρει αυτό της μητέρας της, της Καναδέζας συγγραφέως Justine Wilson.

«Δεν ζω πλέον με τον βιολογικό μου πατέρα ούτε επιθυμώ να σχετίζομαι με αυτόν», ανέφερε η κόρη του Μασκ στην αίτηση αλλαγής ονόματος, η οποία κατατέθηκε στην κομητεία του Λος Άντζελες, «με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μορφή».

Ο Ίλον Μασκ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε σαν Ίλον Μασκ. Διατήρησε το ψυχρό ύφος του, το οποίο έχει δώσει αφορμές για memes, ανά τον κόσμο, που τον παρομοιάζουν με άψυχη AI κούκλα -αυτός, ο Μαρκ και ο Τζεφ ακολουθούνται από τον χαρακτηρισμό ρομποτόμορφοι– και συνέχισε να μαζεύει χρήμα με κάθε τρόπο. Δηλαδή, μία ακόμα διφορούμενη και ανοιχτή σε ερμηνείες στάση του. Θα περίμενε, βέβαια, κανείς να καταγγείλει ολόκληρη την έννοια των ουδέτερων αντωνυμιών καθώς και του τους ανθρώπους που τολμούν να μιλούν γι’ αυτές. Φυσικά, αρνήθηκε την ευκαιρία να διευκρινίσει τα συναισθήματά του για αυτό, καθιστώντας τον πλέον επίσημα αγαπημένο της τρανσφοβικής δεξιάς.

Ωστόσο, ο Μασκ φάνηκε εγκάρδιος, αμυντικός και παραπλανητικός σε μια δήλωση που έδωσε στη Daily Beast, σχετικά με το το φύλο του παιδιού του.

«Δεν θέλει να είναι δημόσιο πρόσωπο» έγραψε σε ένα email προς τη Beast. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή. Σας παρακαλώ, μην βγάζετε κάποιον στη φόρα παρά τη θέλησή του – δεν είναι σωστό».

Ωστόσο, ο πρόσφατος δημόσιος εναγκαλισμός του διευθύνοντος συμβούλου της SpaceX και της Tesla με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και την κοροϊδευτική του στάση στα σόσιαλ για τα τρανσέξουαλ άτομα και τις αντωνυμίες τους υποδηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.

Ο Ίλον Μασκ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε σαν Ίλον Μασκ. Διατήρησε το ψυχρό ύφος του, το οποίο έχει δώσει αφορμές για memes, ανά τον κόσμο, που τον παρομοιάζουν με άψυχη AI κούκλα -αυτός, ο Μαρκ και ο Τζεφ ακολουθούνται από τον χαρακτηρισμό ρομποτόμορφοι– και συνέχισε να μαζεύει χρήμα με κάθε τρόπο.

Ο «ηλικιωμένος», όπως τον αποκαλούν κάποιοι, Μασκ κατήγγειλε τις ουδέτερες «αντωνυμίες» και δημοσίευσε ένα τρανσφοβικό μιμίδιο μετά από δημοσιεύματα που έδειχναν ότι η πρώην του, η καλλιτέχνις ηλεκτρονικής μουσικής Grimes, έβγαινε με την τρανσέξουαλ και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως πληροφοριοδότης στην υπόθεση WikiLeaks.

Τουλάχιστον όταν πρόκειται για το τρανς παιδί του, κρατάει τους τύπους δείχνοντας να νοιάζεται περισσότερο ώστε να μην κάνει τη ζωή του πιο δύσκολη. Κατά βάθος σκασίλα του μεγάλη.

Κι άσε τον Αριστοτέλη στα Ηθικά του συγγράμματα να διαχωρίζει την ευτυχία, που μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη, από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με την ηθική και τη λογική.