Κάθε εβδομάδα το αγαπημένο σας FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Η ισπανική σειρά «Ιδιωτικότητα»- Inimidad- στο Netflix με θέμα την παραβίαση της ιδιωτικότητας και κεντρική ηρωίδα τηνΙτσιάρ Ιτούνιο, που γνωρίσαμε στο «La Casa de Papel» ως Ινσπεκτόρα Ρακέλ Μουρίνιο – ή Λισαβόνα.

👎 Η επιδείνωση της ψυχικής μας υγείας, με χαρτί και μολύβι. Βurn out, acting out, αύξηση κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων, ακούσιες νοσηλείες….

Γεωργία Δρακάκη

👍 Οι ταινίες του Ertflix-γενικώς και ειδικώς. Με κέρδισαν κάτι θαυμάσιες, βραβευμένες μικρού μήκους Χριστουγεννιάτικες (που αξιώθηκα να δω γεναριάτικα, φυσικά), ελληνικές μάλιστα! Και από γαλλικά φιλμ καλά τα πάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης. Απόλαυσα ένα βράδυ με κρασί και τσιγάρα το ”8 Femmes” (8 Γυναίκες), ένα μυστηριωδώς αριστουργηματικό μιξ αστυνομικού με μιούζικαλ.

👎 Μιας που πιάσαμε την ΕΡΤ, να εκφράσω με άκρατη μεϊνστριμιά κι εγώ με την σειρά μου την δυσαρέσκειά μου για την ληξη του Μουσικού Κουτιού με Νίκο Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη. Ήθελα κι άλλο, κι άλλους καλεσμένους, κι άλλες μουσικές. Τόσο απλά.

Ειρήνη Δρίβα

👍 Μ΄ αρέσει που βρέχει. Μπορεί το άσθμα μου να μη συμπαθεί τη βροχή εγώ όμως ναι. Μπορεί επίσης να μη ζω στο Βερολίνο και αυτή τη στιγμή να μη ψάχνω να χωθώ σε κάποιο πρωινό μπαρ γνωρίζοντας τον επόμενο μεγάλο μου έρωτα και πουλώντας του παραμύθι πως είμαι σπουδαία ποιήτρια αλλά και στην Ακαδημίας με τα πλημμυρισμένα πεζοδρόμια όμορφα είναι όταν βρέχει. Αφορμή να ακούσω και το “Κοιτάζω τη βροχή” της Οπισθοδρομικής Κομπανίας κι ας το χαρώ και μόνη μου.

👎 Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τον τόπο διαμονής της 12χρονης από τον Κολωνό. Η Ασπασία Ταραχοπούλου -δικηγόρος της οικογένειας- έχει δώσει υπεράνθρωπες προσπάθειες να μείνουν κρυφά τα στοιχεία. Η 12χρονη είναι βασική μάρτυρας κατηγορίας της υπόθεσης του Κολωνού και με αυτή την ενέργεια η Μιχαηλίδου υπονομεύει την επιβαλλόμενη προστασία της ανωνυμίας της. Και κάπως έτσι στήνεται ένα κλίμα εκφοβισμού των μαρτύρων. Αυτή η πράξη συνιστά απειλή σε θεσμικό επίπεδο  γεννώντας ερωτηματικά για την ταυτότητα και τις διασυνδέσεις των 219 πελατών που κακοποιούσαν συστηματικά τη 12χρονη. Περιμένουμε παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Το Χαμόγελο του Παιδιού έκανε τον ετήσιο απολογισμό του για το 2022 με την ομάδα των 12 συντονιστών των δράσεων του. Πάνω από 70 χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους βρήκαν βοήθεια, συμπαράσταση, ζεστασιά στις υπηρεσίες του. Αξία ανεκτίμητη.

👎 Κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου μου, είστε με τα σωστά σας; Αν δεν μπορείτε να προστατεύσετε καν ένα παιδί θύμα βιασμού και το εκθέτετε έτσι, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, με ποια προσόντα καταλαμβάνετε το καθήκον της πρόνοιας για όλα τα ευάλωτα παιδιά;

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Η παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα μάθημα σε όλους μας ότι δεν είναι κακό να πεις απλά «δεν μπορώ άλλο». Η σωματική και ψυχική κόπωση το μόνο που κάνει είναι να σε οδηγεί σε αδιέξοδα.

👎 ΠΟΛΥ dislike το ότι έχουν να φυλάνε την πλατεία Εξαρχείων καμιά 20άρια αστυνομικοί δεν υπάρχει και ούτε ένας να διώξει τα αυτοκίνητα που διπλαπαρκάρουν στην Στουρνάρη!!!!

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Τα βίντεο του Luben με αστείρευτο χιούμορ, γιατί “τέτοιοι είμαστε”.

👎 Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε στο Νταβός μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μαφιόζικη μάζωξη από επιχειρηματίες (και άλλα καθάρματα) που συγκεντρώνονται στο ελβετικό θέρετρο μια φορά το χρόνο για να συγχαρούν ο ένας τον άλλον για το πόσο υπέροχοι και πλούσιοι είναι. Το πρώτο τους (πρόωρο) ψήφισμα επιβεβαιώνει ότι όλοι εσείς οι υπόλοιποι είστε γ***μένοι κωλόβλαχοι και ότι αν τολμήσετε ποτέ να τους πλησιάσετε, θα σας αμολήσουν τα σκυλιά τους.

Λίνα Ρόκου

👍 Η συγκλονιστική Κάτια Γκουλιώνη ως Σωτηρία Μπέλλου στο εξαιρετικό θεατρικό της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε». Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έστησε με σοφία μια παράσταση λιτή, συμπυκνωμένη και γνήσια λαϊκή –ειδικά το τελευταίο είναι κατόρθωμα.

👎 Οι φόλες στα αδέσποτα. 6 σκύλοι και 8 γάτες στο Βαρθολομιό βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Και πόσα ακόμα τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η ιρανική ταινία Ιερή Αράχνη που αφορά πραγματική ιστορία ενός serial killer ιερόδουλων στην πόλη Μασχάντ του Ιράν. Η ταινία είναι κάτι παραπάνω από μια ιρανική, εκδοχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Δείχνει την πατριαρχία της ιρανικής κοινωνίας, που ας μην ξεχνάμε έφτασε να δημιουργήσει μια επανάσταση.

👎 Η πορεία για τον Andrew Tate στο Σύνταγμα, η θλιβερή παρουσία νέων ανθρώπων σε αυτή και η ακόμα θλιβερότερη ανικανότητα να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα αυτού που επωάζεται σε αυτή.

Μίλτος Τόσκας

👍 Από τις κινηματογραφικές επιλογές της τρέχουσας εβδομάδας ξεχώρισα την “Ιερή Αράχνη” που διεκδικεί το OSCAR Διεθνούς και την ελληνική ταινία, “Πίσω από τις Θημωνιές” της Ασημίνας Προέδρου. Από τις Εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο”Κεντρικές Τράπεζες, Κράτος Πρόνοιας και Δημοκρατία” του Eric Monnet που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

👎 Στα αρνητικά για μία ακόμα εβδομάδα όσα συνέβησαν στον πολιτικό στίβο της χώρας και ειδικά την Πέμπτη στη Βουλή. Λένε: “Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα” … Ήρθε η ώρα να αποδειχτεί.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Η μπυραρία Nomads’s Athens.

👎 Οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι Έλληνες για να τιμήσουν έναν έκπτωτο βασιλιά.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 To Angelo et Manolo στη Μητροπόλεως για μια γρήγορη στάση ή και παραπάνω, για να κλείσεις ωραία τη μέρα.

👎 Εν τω μεταξύ η απαξίωση της κυβέρνησης προς τις Ανεξάρτητες Αρχές συμπληρώθηκε από την αντίδραση του Πρωθυπουργού στην προοπτική παράτασης της θητείας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σίντυ Χατζή

👍 Για όλους τους χεστρούληδες του νουνιά, που θέλουμε να βλέπουμε ταινίες τρόμου αλλά φοβόμαστε και τη σκιά μας, υπάρχει αυτό το τέλειο site που σε ενημερώνει πόσα jumpscares υπάρχουν σε μια ταινία, σε ποια σημεία εμφανίζονται και τι περιέχουν. Εδώ είναι και το link: https://wheresthejump.com. Ξέρω ότι η πληροφορία αυτή δεν είναι για όλους, λλά the girls that get it, get it.

👎 Μια είδηση που δεν είδα να κυκλοφορεί πολύ στα ελληνικά αλλά και παγκόσμια μίντια. Ο co-creator του Rick and Morty, συλλήφθηκε και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα βγήκαν στη δημοσιότητα άκρως αηδιαστικά μηνύματα σεξουαλικής παρενοχλήσεις σε παιδιά.