Kάθε εβδομάδα οι αγαπημένοι σας “ΦΑΚίτες” γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 H περφόρμανς των Callassettes στο πλαίσιο της πολυμορφικής έκθεσης  Love, Solidarity, Death του καλλιτεχνική διδύμου Callas στη Στέγη.  Εξαιρετική η συνάδελφος Λίνα Ρόκου στον ψυχεδελικό χορό του L.S.D, που ταλαντεύεται ανάμεσα σε πάρτι και ψυχανάλυση.

👎 Η χωρίς τέλος βροχή της Τετάρτης που την έζησα -αναγκαστικά- στο τιμόνι να παλεύω με τις λακκούβες των αθηναϊκών δρόμων, την αφόρητη κίνηση και τα δικά μου θολωμένα τζάμια και νου.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Μου άρεσε τρομερά η μουσικοθεατρική παράσταση Αίνιγμα που παρακολούθησα την προηγούμενη Κυριακή στην Σφίγγα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, καταπληκτικά κείμενα γνωστών συγγραφέων (αγαπάμε Μανίνα Ζουμπουλάκη!) και άξιους καλλιτέχνες επί σκηνής.  Μια καρδούλα κόκκινη για την χυμώδη, εκφραστικότατη Μαρία Πλυτά.

👎 Δεν μου άρεσε που ο Δεκέμβρης μπήκε με τόση υγρασία. Και να σκεφτείτε ότι η Υγρασία (αρχετυπικώς ιδωμένη) συνήθως είναι πράγμα καλό…

Ειρήνη Δρίβα

👍 Αυτή την εβδομάδα άκουσα στο αυτοκίνητο δύο φορές το τραγούδι του Λάκη Παπαδόπουλου και του Κυριάκου Ντούμου “Έρχεται Κρύο” με τη φωνή της Αρλέτα. Λα, λα, λα “Κοίτα να ντύνεσαι καλά κι έρχεται κρύο. Ξέρεις, δεν είπα πουθενά για μας τους δύο”.

👎 Έλεος με τον Bukowski κάθε 1 Δεκεμβρίου. Όποιος θέλει έναν Δεκέμβρη με αναμμένους ανθρώπους ας κάνει την αρχή από τον εαυτό του.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Mου άρεσε η είδηση της επανακυκλοφορίας του πρώτου δίσκου των Στέρεο Νόβα. Ένα άλμπουμ που για πολλους σηματοδότησε, χαρακτήρισε και διαμόρφωσε πολλά πράγματα στα 30 χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία του.  Θα ήθελα να μάθω τι έξτρα ενδέχεται να περιλαμβάνει αυτή η έκδοση, εκτός από το ελαφρά “γυαλισμένο” νέο εξώφυλλο. Το άλμπουμ έχω αγοράσει ήδη 3 φορές, 2 σε cd. και μία σε βινύλιο. Και έχω ακόμα ένα cd που είχε κυκλοφορήσει σαν προσφορά σε κάποιο περιοδικό. Όπως καταλαβαίνετε, ψάχνω τον λόγο που θα με κάνει να το πάρω για 4η φορά.

👎 Στο Ιράν απολύθηκε διευθυντής τράπεζας επειδή εξυπηρετούσε γυναίκες χωρίς μαντήλα. Στην Ινδονησία αναμένεται να εγκριθεί νέος ποινικός κώδικας που θα τιμωρεί, (με ποινή φυλάκισης), το σεξ εκτός γάμου και επίσης ενδέχεται να απαγορευτεί και η συμβίωση (έξω από τον γάμο). Επίσης στην Ιντιάνα γιατρός κινδυνεύει να ανακληθεί η ιατρική της άδεια επειδή έκανε άμβλωση σε 10χρονη, (θύμα βιασμού), από άλλη πολιτεία. Να συνεχίσω;

Αγγελική Κουρουτζή

👍 Η παράσταση «Με νύχια και με δόντια» σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη στο θέατρο του Νέου Κόσμου, καθώς και όλες οι κουβέντες που πυροδότησε αμέσως μετά στη μπάρα του Λάλου.

👎 Η ταφόπλακα στη δημόσια υγεία.

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Στην έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη που εγκαινίασε το καινούργιο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα. Τα έργα του Αδαμάκη συνοδεύονται από αντίστοιχα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά.

👎 Στις δημοτικές αρχές της Αθήνας, αφού η καθαρίστρια των δρόμων που συνάντησα, μου είπε πως δεν τους δίνονται καν γάντια για τη δουλειά τους, ενώ και οι σακούλες σκουπιδιών απλά αδειάζονται στα απορριματοφόρα και ξανατοποθετούνται στους κάδους.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Τα λαμπάκια στα μπαλκόνια, τα στολισμένα δέντρα όπως φαίνονται μέσα από τις μπαλκονόπορτες, τα μελομακάρονα στο τραπέζι. “It’s the most wonderful time of the year”.

👎 Ο προβληματισμός που προκύπτει σχετικά με το σημαντικό θέμα της ενεργειακής κρίσης και το ρεύμα που απαιτείται για τους εορταστικούς στολισμούς των Δήμων. Έχουμε καβάτζα ενέργεια και δεν το ξέραμε;

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Όλα δείχνουν πως όταν το Twitter αποτύχει -που σίγουρα θα αποτύχει- οι ιστορικοί θα γράφουν ότι η στιγμή που όλα πήγαν στραβά ήταν η στιγμή που η πλατφόρμα αποφάσισε ότι δεν μπορείς να λες ωραία πράγματα για τον Χίτλερ. Έτσι, λοιπόν, η κουλτούρα της ακύρωσης, που ας μην κοροϊδευόμαστε εκεί σ’ αυτήν την πλατφόρμα γεννήθηκε, έφτασε σε άλλο ένα ακραίο σημείο μετά την αποκαθήλωση και την ακύρωση ενός γελοίου που τον έλεγαν Kanye West, απλά και μόνο επειδή είπε ότι του άρεσαν πολλά απ’ αυτά που έκανε ο Χίτλερ.

👎 Ο αργός θάνατος της δημόσιας παιδείας και υγείας στην Ελλάδα του 2022.

Λίνα Ρόκου

👍 Σε 4 ημέρες είδα και τα δέκα επεισόδια της σειράς του Γιώργου Καπουντζίδη «Σέρρες». Έχω πάνω από 10 χρόνια να ολοκληρώσω ελληνική σειρά. Βρήκα τις «Σέρρες» τρυφερές, αστείες και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς. Ούτε καν ο όποιος «διδακτισμός» τους δεν με πείραξε γιατί νιώθω ότι πραγματικά ο δημιουργός τους είχε ανάγκη να πει πέντε πράγματα. Δεν ήταν μια τέλεια, άρτια σειρά ήταν όμως μια «ζεστή», καθημερινή ιστορία της διπλανής, επαρχιακής πόρτας. Μπράβο επίσης που το «Σέρρες» δεν είναι μόνο ο τίτλος, αλλά δομικό στοιχείο όσων βλέπουμε. Κρίμα που υπάρχει μόνο σε συνδρομητική πλατφόρμα, υποθέτω ότι νίκησε ο συντηρητισμός των τηλεοπτικών στελεχών.

👎 Έχω καταλήξει ότι η κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. ήρθε μεθοδευμένα μέσα από πράξεις και παραλείψεις πολλών χρόνων. Το νέο νομικό πλαίσιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα, είναι η επισφράγιση όσων προετοιμάζονταν. Δεν είναι μόνο ντροπή, είναι έγκλημα να μην υπάρχει ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα κράτος.  Τελικά, η μεγαλύτερη μπίζνα παγκοσμίως είναι η Υγεία.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η avant garde εμφάνιση της Lydia Lunch με τον Marc Hurtado στη σκηνή του Temple, όπου απέδωσαν κομμάτια του θρυλικού Alan Vega. Ήταν μια κομψή τελετουργία θορύβου. Πολύ μου άρεσαν επίσης τα opening acts του Doric και του Tango Mangalore με τα υπέροχα αναλογικά τους synthesizers!

👎 Η ερημιά και η γενική κατήφεια και μίρλα που επικρατεί το βράδυ στην πόλη με το που έπεσαν τα πρώτα κρύα. Ίσως βέβαια από την άλλη η άδεια βροχερή Αθήνα να έχει τη γοητεία της. Δεν μπορώ να αποφασίσω ακριβώς. Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ίσως να μου αρέσει αυτό!

Μίλτος Τόσκας

👍 To βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος αγαπάει το αυθεντικό ουίσκι και δε κάνει συμβιβασμούς είναι το “Ουίσκι. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας” του Έντι Λαντλόου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Στα θετικά της τρέχουσας εβδομάδας η κυκλοφορία του FAQ Μag 09 – Τεύχος Δεκεμβρίου και η ταινία “Μεγάλη Ρήξη” της Κατρίν Κορσινί με τη γαλλική κοινωνία στα επείγοντα.

👎 Στην αντίπερα όχθη συναντάμε τον τεχνητό παροξυσμό της Black Week κι επιεικώς τον εμπαιγμό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τη στάση του μετρό που άνοιξε στα πλαίσια του Open House.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Η εκπληκτική επανέκδοση σε Limited Edition 300 αντιτύπων, του παρθενικού άλμπουμ των Socrates Drank The Conium (1972), από την Cobalt Music.

👎 «Η σκληρή αλήθεια για τον πατέρα Αντώνιο», η «σκληρή αλήθεια για την Βάνα Μπάρμπα», μα όλη η αλήθεια βρίσκεται στα podcasts του Αρη Δημοκίδη στην Lifo; Λίγο σεμνότητα και λίγο κράτει δεν κάνει κακό. Εκτός αν είσαι ένα καβαλημένο καλάμι που λαϊκίζει ασυστόλως.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 To Κέντρο Επισκεπτών του Ελληνικού, The Ellinikon Experience Centre.

👎 Τα pizza bars με την πίτσα προκάτ.

Σίντυ Χατζή

👍 Η σειρά White Lotus, την οποία ξεκίνησα χθες και σε μια μέρα έκανα binge και τα 5 επεισόδια που έχουν βγει μέχρι στιγμής. Δεν είχα δει τον πρώτο κύκλο της σειράς αλλά αυτό δε με εμπόδισε, να ξεκινήσω και να κολλήσω με τον δεύτερο κύκλο. Λίγο το μυστήριο γύρω από έναν φόνο για τον οποίο δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, λίγο η πανέμορφη Σικελία όπου εκτυλίσσεται η πλοκή, λίγο το ιδιαίτερο χιούμορ της σειράς – και κυρίως η Aubrey Plaza, με την οποία σε ένα παράλληλο σύμπαν είμαστε power couple- εεε δεν ήθελα πολύ για να κολλήσω. Κυρίως γιατί πιο πριν είχα κολλήσει ιωσούλα και ήμουν αναγκαστικά κλινήρης.

👎 Το δίχως άλλο, η ιωσούλα που κόλλησα και με άφησε κλινήρη. Να φοράτε ζακέτα, παιδιά. Ή και όχι, κουμάντο στη ζωή σας δε θα κάνω. Εγώ φορούσα ζακέτα και τι κατάλαβα;