Στην αυγή του 21ου αιώνα, οι χώρες τόσο του Παγκόσμιου Νότου όσο και του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ έπεφταν η μία πάνω στην άλλη για να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς τους, να απελευθερώσουν τις κεφαλαιαγορές τους και να ενθαρρύνουν τους καλύτερους και εξυπνότερους να σπουδάσουν στη Δύση. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις επέκτειναν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να φέρουν εργάτες από το Μεξικό, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ινδία και τη Ρωσία στους κόλπους τους. Το διαδίκτυο είχε δημιουργήσει εντελώς νέους τρόπους για να περνούν οι πληροφορίες τα σύνορα. Η παραγωγικότητα της εργασίας εκτοξεύτηκε και η παγκόσμια φτώχεια μειώθηκε.

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ αγκάλιασαν σε μεγάλο βαθμό αυτή την τάση. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συνεργάστηκαν για να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες τόσο με μακροχρόνιους φίλους όσο και με πρώην εχθρούς. Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα πλαίσιο δημόσιας αισιοδοξίας: τον Ιανουάριο του 2000, το 69% των Αμερικανών δήλωσαν σε γκάλοπ ότι ήταν ικανοποιημένοι με την πορεία της χώρας. Δύο δεκαετίες αργότερα, τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί με τον τρόπο που πολλοί υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου ήλπιζαν στο τέλος της διακυβέρνησης του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία μετατράπηκαν σε φιλελεύθερες δημοκρατίες της ελεύθερης αγοράς. Δύο δεκαετίες ατελείωτου πολέμου διανθίστηκαν από οικονομικές κρίσεις, λαϊκιστικές εξάρσεις και πανδημίες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις είναι απλώς το τελευταίο σοκ για το σύστημα. Οι χώρες πέφτουν τώρα η μία πάνω στην άλλη για να υψώσουν νέα εμπόδια στο εμπόριο, να επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων και να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν αγκαλιάσει επίσης αυτή την τάση: Η ισχυρότερη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των προεδριών του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν ήταν η εχθρότητά τους προς το οικονομικό άνοιγμα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημόσιας απαισιοδοξίας: Τον Μάρτιο, μόλις το 22% των Αμερικανών δήλωσε σε γκάλοπ ότι ήταν ικανοποιημένο από την πορεία της χώρας. Η ξινίλα του 21ου αιώνα έχει προκαλέσει κατηγορίες και αλληλοκατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη για το τέλος του «τέλους της ιστορίας». Οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σημειώνουν τα τεράστια οφέλη που επέφερε η οικονομική φιλελευθεροποίηση στην παγκόσμια οικονομία και καταγγέλλουν την άνοδο του νεομερκαντιλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Αλλά οι επικριτές του ελεύθερου εμπορίου προσφέρουν μια προκλητική διάψευση: Υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει τις εσωτερικές αντιφάσεις του νεοφιλελευθερισμού. Κατά την άποψή τους, γινόμαστε μάρτυρες της φυσικής αντίδρασης των κοινωνιών που πλήττονται από τις αντιξοότητες της ελεύθερης αγοράς: Το οικονομικό άνοιγμα έσπειρε τους σπόρους της ίδιας της καταστροφής του. Υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας σε αυτό. Αλλά ένας πυρήνας αλήθειας δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια, και οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης δεν χρειάζεται να επανεξετάσουν εντελώς τις προκαταλήψεις τους. Τα οφέλη του εμπορίου και της διεθνούς δέσμευσης εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και στη σημερινή εποχή. Οι υποστηρικτές των ελεύθερων αγορών εξακολουθούν να έχουν ισχυρά επιχειρήματα και πρέπει να τα προβάλουν. Αυτό το συγκεκριμένο επιχείρημα κατά της ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν. Αλλά όταν θριάμβευσε, το αποτέλεσμα ήταν ο παγκόσμιος πόλεμος.

Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΝΥΙ

Για να κατανοήσουμε τις διανοητικές ρίζες της σημερινής αντίστασης στις ελεύθερες αγορές, το βιβλίο που πρέπει να εξετάσουμε είναι το βιβλίο του Καρλ Πολάνυι “Ο Mεγάλος Mετασχηματισμός”. Ο Πολάνυι, γράφοντας το 1944, ήθελε να καταλάβει πώς ο κόσμος έφτασε σε ένα τόσο χαμηλό σημείο ώστε να επικρατήσει η κατάθλιψη, ο φασισμός και ο πόλεμος. Εκεί που συγγραφείς όπως ο F.A. Hayek έβλεπαν την άνοδο του σοσιαλισμού ως τραγικό αποτέλεσμα της κρατικής παρέμβασης στις ελεύθερες αγορές, ο Πολάνυι την έβλεπε ως την αναπόφευκτη αντίδραση στην αστάθεια των ίδιων αυτών αγορών.

Υπάρχουν τρία επιχειρήματα στον Μεγάλο Μετασχηματισμό που απαιτούν αναγνώριση και απάντηση από τους λάτρεις της ελεύθερης αγοράς. Πρώτον, ο Πολάνυι αντιτάχθηκε σθεναρά στην υπόθεση ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές ήταν η «φυσική» κατάσταση του κόσμου. Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση, σημείωσε ο Πολάνυι, για να διατηρήσουν το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Ένα σημερινό παράδειγμα είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να ενθαρρύνουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν νόμους που προστατεύουν τα εμπορικά σήματα, τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα. Αν το κράτος δεν το έκανε αυτό, η καινοτομία θα ήταν χαμηλότερη, αλλά η διάδοση θα ήταν πολύ πιο γρήγορη, καθώς οι ταινίες, το λογισμικό και τα φαρμακευτικά προϊόντα θα ήταν σχεδόν αμέσως πειρατικά.

Το δεύτερο επιχείρημα του Πολάνυι ήταν ότι το τελικό αποτέλεσμα των πολιτικών laissez faire είναι «η κατεδάφιση της κοινωνίας». Σύμφωνα με τον Μεγάλο Μετασχηματισμό, τα ανθρώπινα όντα αναπόφευκτα αντιστέκονται στις προσπάθειες να μετατραπεί η εργασία σε εμπόρευμα. Η απελευθέρωση της αγοράς θα προκαλούσε αυξανόμενη ανισότητα. Και στη συνέχεια, οι προβλέψεις του Πολάνυι έγιναν μάλλον δυσοίωνες: «Στερούμενοι το προστατευτικό κουκούλι των πολιτιστικών θεσμών, τα ανθρώπινα όντα θα αποστερούνταν την επίδραση της κοινωνικής έκθεσης θα πέθαιναν ως θύματα οξείας κοινωνικής αποδιοργάνωσης μέσω της φαυλότητας, της διαστροφής, του εγκλήματος και της πείνας. Η φύση θα περιοριζόταν στα στοιχεία της, οι γειτονιές και τα τοπία θα μολύνονταν, τα ποτάμια θα μολύνονταν, η στρατιωτική ασφάλεια θα διακυβευόταν, η δύναμη παραγωγής τροφίμων και πρώτων υλών θα καταστρεφόταν».

Τέλος, ο Πολάνυι περιέγραψε αυτό που ονόμασε «διπλό κίνημα». Αν το κράτος προσπαθούσε συνειδητά να δημιουργήσει μια αγορά αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία, θα προκαλούσε πλήγμα κατά των αγορών. Το πώς ακριβώς θα εκδηλωνόταν αυτό το διπλό κίνημα θα μπορούσε να ποικίλλει. Ενώ οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν να καλέσουν σε διευρυμένη κρατική υποστήριξη των λιγότερο τυχερών, μια άλλη πιθανή αντίδραση θα ήταν ο ξενοφοβικός εθνικισμός. Πόσο ακριβή και χρήσιμα είναι όλα αυτά στην περιγραφή της σημερινής στιγμής; Αν κοιτάξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούμε να δούμε αναμφισβήτητες ομοιότητες.

Τα κρυφά σοκ από την απελευθέρωση του εμπορίου με την Κίνα και τη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική, σε συνδυασμό με το πολύ εμφανές σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δημιούργησαν πολλές κοινωνικές αναταραχές τα τελευταία 15 χρόνια. Προσθέστε την κλιματική αλλαγή, μια πανδημία και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων και ξαφνικά η υπερβολική περιγραφή του Πολάνυι για μια κοινωνία που καταστρέφεται από την αγορά, αρχίζει να ακούγεται οικεία.

Συνειδητά ή ασυνείδητα, τόσο οι αριστεροί όσο και οι δεξιοί επικριτές της παγκόσμιας οικονομίας βασίζονται στη λογική του Πολάνυι για να συνδέσουν τις τελείες μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και της σημερινής κατάστασης του κόσμου. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες των Καναδών φορτηγατζήδων ήταν «από καιρό στα σκαριά», λέγοντας ότι η υποκείμενη δυσαρέσκεια αντανακλά «μαζική, ευρέως διαδεδομένη οργή, ακόμη και μίσος προς τη νεοφιλελεύθερη άρχουσα τάξη σε όλη τη Δύση». Αυτό το συναίσθημα, είπε, ήταν βέβαιο ότι «θα έβρισκε ακόμα πιο ακραίες εκφράσεις».

Η ΔΟΚΙΜH ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ  

Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός είναι μια σημαντική κριτική, και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι άνθρωποι όπως ο Greenwald έχουν στραφεί σε κάποια μορφή των επιχειρημάτων του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σαφή προβλήματα με την εφαρμογή της στον σύγχρονο κόσμο. Κατ’ αρχάς, οι χώρες που άκουσαν περισσότερο τις προειδοποιήσεις του Πολάνυι αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά λαϊκιστικά πλήγματα. Ολόκληρο το ήθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να ενσωματώσει τις οικονομίες της ηπείρου, παρέχοντας παράλληλα ένα ευρύ κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη. Παρά τις προσπάθειες αυτές να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της αγοράς, ο λαϊκισμός του 21ου αιώνα διαχεόταν στην Ευρώπη πολύ πριν ο Τραμπ κερδίσει την αμερικανική προεδρία, ιδίως στις χώρες με τα ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας.

Η εχθρότητα απέναντι στην οικονομική μετανάστευση ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από τον φόβο για τους «Πολωνούς υδραυλικούς» που θα πλημμύριζαν τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τις πιο πρόσφατες αντιδράσεις κατά των Σύρων και Αφγανών προσφύγων. Φαίνεται απίθανο να κατηγορούμε τον laissez faire καπιταλισμό για αυτό το πλήγμα. Η έρευνα σχετικά με την άνοδο του λαϊκισμού, παρέχει περαιτέρω λόγους για να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή τη θέση.

Οι περισσότερες αναλύσεις για την υποστήριξη του Brexit και του Τραμπ με προεξάρχοντες τους πολιτικούς επιστήμονες Pippa Norris και Ronald Inglehart- διαπίστωσαν ότι η πολιτισμική αντίδραση ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας. Για να το θέσουμε χονδροειδώς, οι λευκοί της εργατικής τάξης αντέδρασαν στις αντιληπτές απώλειες στην κοινωνική και οικονομική τους θέση, υιοθετώντας ένα αντιδραστικό σήμα πολιτικής και κατηγορώντας τους μετανάστες και τις μειονότητες για τα προβλήματά τους.

Επίσης, σε αντίθεση με τη θέση του Πολάνυι, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν στραφεί εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μια εντυπωσιακή αναντιστοιχία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικοί μιλούν για το πώς σκέφτονται οι ψηφοφόροι για το εμπόριο και τη μετανάστευση και του τρόπου με τον οποίο οι ψηφοφόροι σκέφτονται πραγματικά για αυτά τα ζητήματα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς, οι Αμερικανοί έχουν βαρεθεί τον αντίκτυπο του διεθνούς εμπορίου που καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και τον αντίκτυπο της μετανάστευσης που μειώνει τους μισθούς.

Αυτή η άποψη ήταν εμφανής στην αντίδραση του Κογκρέσου στην πρώτη ομιλία του Μπάιντεν για την κατάσταση της Ένωσης. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ήρθε με την υπόσχεση του προέδρου ότι «όταν χρησιμοποιούμε τα δολάρια των φορολογουμένων για να ανοικοδομήσουμε την Αμερική, θα αγοράσουμε αμερικανικά: Θα αγοράσουμε αμερικανικά προϊόντα για να στηρίξουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας». Αλλά, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Το 2021, σύμφωνα με γκάλοπ, το 79% των Αμερικανών έβλεπε θετικά το διεθνές εμπόριο αριθμός ρεκόρ! Ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 63% το 2022, εξακολουθούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της ακμής της παγκοσμιοποίησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αλλά ακόμη και αν η εχθρότητα προς την παγκοσμιοποίηση δεν προσελκύει τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο, σίγουρα έχει κάποια απήχηση. Στους τελευταίους εκλογικούς κύκλους, το κλειδί για τη νίκη ήταν μέσω της Ζώνης της Σκουριάς, και αυτό σήμαινε την επίδειξη πίστης στην ιδέα ότι η Αμερική ήταν σπουδαία πριν από την παγκοσμιοποίηση. Επιπλέον, οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου και της μετανάστευσης δεν δίνουν μεγάλη προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα, ενώ η σημασία τους για τους αντιπάλους είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό εξηγεί γιατί η αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Katherine Tai, είναι πεπεισμένη ότι η Χίλαρι Κλίντον έχασε την εκλογή της το 2016 εν πολλοίς, λόγω ενός προτεινόμενου εμπορικού συμφώνου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων 11 χωρών.

Ως απάντηση σε αυτή την πολιτική πραγματικότητα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έφεραν πλήγματα στην ανοικτή παγκόσμια οικονομία. Η κυβέρνηση Τραμπ σαμποτάρισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αύξησε τους δασμούς σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών, ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει τη μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε τις περισσότερες από αυτές τις πολιτικές. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την αναβίωση του ΠΟΕ ως δύναμης για την απελευθέρωση του εμπορίου. Υπήρξε μορατόριουμ για νέες εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Οι συμφωνίες εξωτερικής οικονομίας που υπογράφουν (και πριν, η κυβέρνηση Τραμπ και τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν) αντικατοπτρίζουν την αντίστασή τους στην ανοικτή παγκόσμια οικονομία.

Η κυβέρνηση Τραμπ επαναδιαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, η οποία έγινε η πιο περιοριστική Συμφωνία Ηνωμένων ΠολιτειώνΜεξικούΚαναδά (USMCA). Η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκαινίασε το Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευημερία στον ΙνδοΕιρηνικό για να προσελκύσει τους εταίρους μακριά από την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός σχετικά με αυτή την προτεινόμενη συμφωνία είναι ότι δεν περιλαμβάνει αυτό που οι εμπορικοί διαπραγματευτές αποκαλούν «πρόσβαση στην αγορά» δηλαδή, μειωμένους φραγμούς στις εισαγωγές. Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία χωρίς πρόσθετο εμπόριο.

«Για τους αξιωματούχους του Μπάιντεν», σημείωνε το Politico πέρυσι τον Μάιο, «οι τελευταίες τέσσερις δεκαετίες νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέσω φορολογικών περικοπών, ασθενέστερων κανονισμών και εμπορικών συμφωνιών υπέρ της παγκοσμιοποίησηςευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή σπειροειδή αύξηση της ανισότητας και του οικονομικού εθνικισμού». Η απάντηση στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε την επίθεση κατά του παγκόσμιου ανοίγματος. Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν κατακερματίσει την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Περισσότερες από 700 πολυεθνικές εταιρείες αποσύρθηκαν από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, υπερβαίνοντας κατά πολύ το νομικά απαιτούμενο. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο μόνιμη φαίνεται η έξαρση του γεωπολιτικού κινδύνου. Όλα δείχνουν ότι η εισβολή της Ρωσίας έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Κάποτε, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο διεθνής ηγέτης της απελευθέρωσης του εμπορίου, οι ειδικοί της πολιτικής μιλούσαν για τη «θεωρία του ποδηλάτου» των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η μεταφορά ήταν απλή: Για όλα τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου, η ιδεολογική αντίθεση και η αντίθεση των ομάδων συμφερόντων ήταν πάντα ισχυρή. Αν οι διαπραγματευτές του εμπορίου συνέχιζαν να πιέζουν για μεγαλύτερο άνοιγμα, το εμπορικό ποδήλατο θα διατηρούσε την ταχύτητα και θα ήταν εύκολο να το οδηγήσεις. Αλλά αν η δυναμική σταματούσε, ολόκληρο το οικοδόμημα θα αναποδογύριζε όπως ένα ποδήλατο που επιβραδύνει σε αργό ρυθμό. Οι προστατευτικές δυνάμεις θα διεκδικούσαν εξαιρέσεις και περιορισμούς, καθιστώντας την παγκόσμια οικονομία όλο και λιγότερο ελεύθερη. Τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε αν η θεωρία του ποδηλάτου είχε δίκιο, διότι είναι ασφαλές να πούμε ότι η οικονομική φιλελευθεροποίηση των ΗΠΑ έχει σταματήσει. Χάρη στη «διπλή κίνηση» του Πολάνυι, τα τελευταία πέντε χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η παγκόσμια οικονομία έχουν σταματήσει την ώθηση προς το άνοιγμα και τείνουν προς το κλείσιμο.

Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ

Η Μεγάλη Μεταρρύθμιση υποστήριξε ότι η στροφή προς τις μη ρυθμιζόμενες αγορές θα προκαλούσε κοινωνικές αντιδράσεις, που θα οδηγούσαν σε μια εκ νέου ρυθμιζόμενη οικονομία. Τι συμβαίνει, όμως, όταν μια πιο προστατευτική οικονομία δημιουργεί τις δικές της μορφές οικονομικής δυσφορίας; Ίσως το επόμενο «διπλό κίνημα» να επιβάλει την επιστροφή σε μια πιο ανοικτή οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο ο αυξημένος προστατευτισμός έχει αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία των ΗΠΑ. Ένα υποτιμημένο πλεονέκτημα μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας είναι ότι το εμπόριο αυξάνει την παραγωγικότητα, γεγονός που επιτρέπει στην οικονομία να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό χωρίς να προκαλεί αυξήσεις τιμών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεγαλύτερη ζήτηση για αγαθά μπορεί να απορροφηθεί από μεγαλύτερες εισαγωγές η μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία μπορεί να καλυφθεί από μια μεγάλη εισροή ξένων εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στήριξε τη ζήτηση μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων. Έδωσε σημαντικά λιγότερη προσοχή στην πλευρά της προσφοράς, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να αγοράζουν εισαγόμενα αγαθά σε επίπεδα ρεκόρ, ανεξάρτητα από τους δασμούς, και αυτό συνέβαλε στην άνοδο των τιμών. Το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτιζαν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καταργούσαν τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου και έπαυαν τους δασμούς ξυλείας μαλακής ξυλείας στον Καναδά, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. «Η κατάργηση των δασμών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού που διαθέτει ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε τον Απρίλιο ο οικονομολόγος Jason Furman. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μπάιντεν, τόσο η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen όσο και ο (πρώην πλέον) αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Daleep Singh Σινγκ την άρση των δασμών ως έναν τρόπο καταπολέμησης του βραχυπρόθεσμου πληθωρισμού. Από μόνη της, η απελευθέρωση του εμπορίου θα βελτιώσει τον πληθωρισμό αλλά δεν θα τον θεραπεύσει.

Πράγματι, πολλοί επικριτές της παγκοσμιοποίησης υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία ενίσχυσαν την υπόθεση της εσωτερικής ανάθεσης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε αυτό το επιχείρημα, το οποίο παραβλέπει κάτι που οι οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν εδώ και χρόνια: Οι χώρες που είναι περισσότερο ενσωματωμένες στις παγκόσμιες αλυσίδες βιώνουν πολύ λιγότερα σοκ στις τιμές από ό,τι οι λιγότερο ενσωματωμένες χώρες. Η ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα είναι αντιφατική, ιδίως καθώς η Κίνα φαίνεται να κλείνει τακτικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις της.

Σκεφτείτε, λοιπόν, την κρίση με τα βρεφικά γάλατα που προέκυψε πέρυσι την άνοιξη. Πρόκειται για μια αγορά όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνήθως αυτάρκεις: το 98% των βρεφικών τροφών που καταναλώνουν οι Αμερικανοί παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η αγορά υπέστη σοκ στην προσφορά όταν η φόρμουλα που παρήχθη σε ένα εργοστάσιο του Μίσιγκαν ανακλήθηκε λόγω υποψίας βακτηριακής μόλυνσης η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκλεισε στη συνέχεια το εργοστάσιο. Αυτό είναι ακριβώς το είδος της κατάστασης στην οποία οι εισαγωγές μπορούν να εξομαλύνουν τα πράγματα. Όμως, εξαιτίας των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν, αυτό δεν συνέβη. Το βρεφικό γάλα υπόκειται σε δασμολογικές ποσοστώσεις 17,5% μετά την εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων. Η USMCA περιόρισε δραστικά την ποσότητα γάλακτος που θα μπορούσε να εξάγει ο Καναδάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο FDA εμπόδισε τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μικροδιαφορών σχετικά με την σήμανση. Το αποτέλεσμα: Μέχρι τον Μάιο, πάνω από το 40% των καταστημάτων είχαν ξεμείνει από βρεφικά γάλατα και ο στρατός έφερνε από αέρος προμήθειες έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη. «Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν μειώνουμε το εμπόριο με άλλες χώρες για ένα βασικό αγαθό», παρατήρησε ο Derek Thompson του The Atlantic. «Είμαστε πιο ευάλωτοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένα εργοστάσιο στο Μίσιγκαν που έχει μολυνθεί από βακτήρια».

Ο προστατευτισμός και η υπερβολική ρύθμιση καθιστούν μια οικονομία λιγότερο ανθεκτική κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το έλλειμμα μετανάστευσης, που δημιουργήθηκε από την πανδημία και τους αυξημένους περιορισμούς, έχει επίσης επιπτώσεις. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 2 εκατομμύρια λιγότεροι μετανάστες εργάσιμης ηλικίας απ’ ό,τι θα συνέβαινε αν είχαν διατηρηθεί τα μεταναστευτικά πρότυπα πριν από το 2020. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες που λείπουν θα είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση. Στους τομείς της οικονομίας που εξαρτώνται περισσότερο από τους μετανάστες, όπως η φιλοξενία, η εστίαση και οι τομείς που σχετίζονται με το STEM, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αδιάθετων θέσεων εργασίας. Και αυτό, με τη σειρά του, έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών. Οι διοικήσεις Τραμπ και Μπάιντεν είτε επέβαλαν είτε διατήρησαν ένα πλήθος πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό και τη ρύθμιση της διασυνοριακής διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Αυτό έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι πιο ανθεκτικές, αλλά λιγότερο παραγωγικές και πιο ευάλωτες σε τοπικά σοκ. Όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Edward Alden στο Foreign Policy, «είναι συχνά ένα μόνο μικρό βήμα το να βρεθείς από τη συνετή αυτάρκεια στις επιζήμιες απόπειρες αυταρκείας».

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΡΙΓΚΑΝ

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξαν τρία διπλά κινήματα. Ως απάντηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του 19ου αιώνα, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης εξαπέλυσαν μια σειρά εμπορικών πολέμων μεταξύ τους ως προοίμιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς όμως η Μεγάλη Ύφεση επιδεινωνόταν, οι μεγάλες οικονομίες αύξησαν τους δασμούς, περιόρισαν τη μετανάστευση ή άσκησαν πολιτικές ζητιανιάς των γειτόνων στην πορεία προς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελευταία διπλή κίνηση ήρθε αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν από τον κανόνα χρυσού, το 1971. Το αποτέλεσμα ήταν μια δεκαετία πληθωρισμού, μια εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων και μια έκρηξη του προστατευτισμού. Αλλά σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα κύματα, η αντίδραση της δεκαετίας του 1970 διοχετεύτηκε στην ηλιόλουστη αισιοδοξία του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980. Η κυβέρνησή του πρωτοστάτησε στην πρακτική των εθελοντικών περιορισμών των εξαγωγών στην οποία η χώρα εξαγωγής περιορίζει εθελοντικά τις εξαγωγές της, μια τακτική που πλήττει τους καταναλωτές ενώ ωφελεί τους εγχώριους παραγωγούς την οποία ο επικεφαλής διαπραγματευτής του εμπορίου του Τραμπ υιοθέτησε ως προτιμώμενη τακτική του. Αλλά ο Ρίγκαν διαπραγματεύτηκε εμπορικές συμφωνίες, ενθάρρυνε την αύξηση της μετανάστευσης και υποστήριξε επανειλημμένα ότι η παγκοσμιοποίηση θα ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις κλασικές φιλελεύθερες αξίες που αγαπούσε.  

Ο Ρίγκαν κάνοντας τους Αμερικανούς πιο αισιόδοξους για το μέλλον, τους έκανε πιο ενθουσιώδεις για μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία. Οι Αμερικανοί κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι αυτή τη στιγμή, και οι επικριτές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα τύπου Πολάνυι για να κατηγορήσουν τις υπερβολές του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά οι προστατευτιστές βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία έξι χρόνια και οι πολιτικές τους ευθύνονται (εν μέρει) για τον απότομο πληθωρισμό, τις ελλείψεις αγαθών και τον υπό κατάρρευση τομέα των υπηρεσιών. Ίσως αυτή η επόμενη δεκαετία να αναδείξει έναν διάδοχο του Ρίγκαν, κάποιον που θα μπορέσει να παντρέψει τη σκληρή οικονομία με την αισιοδοξία που είναι απαραίτητη για να την πουλήσει. Η εναλλακτική λύση είναι τρομερή. «Η αληθινή φύση του διεθνούς συστήματος κάτω από το οποίο ζούσαμε δεν έγινε αντιληπτή μέχρι που απέτυχε», έγραψε ο Πολάνυι στο Μεγάλο Μετασχηματισμό. «Σχεδόν κανείς δεν είχε κατανοήσει την πολιτική λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος ο τρομερός αιφνιδιασμός του μετασχηματισμού βρήκε έτσι τον κόσμο εντελώς απροετοίμαστοΌταν έσπασε, το αποτέλεσμα (ήταν βέβαιο) ότι θα ήταν ακαριαίο».

➭ Με πληροφορίες από το Philosophy Now.