Ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους για τον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν:

Όταν και οι τρεις αυτοί άνθρωποι ενδεχομένως και να είδαν ότι θα φάνε μαύρο σαν τον Μαυρογιαλούρο, εκεί μπήκαν σε εφαρμογή τα μεγάλα μέσα, δηλαδή αντί για τις φωτεινές, δημοκρατικές μεθόδους ενός ευνομούμενου κράτους, εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι της νύχτας: οι ωμοί εκβιασμοί και οι στυγνοί εκφοβισμοί.

Ο εκβιασμός ξεκίνησε από τον Άδωνη Γεωργιάδη προς τους πολίτες του Χαλανδρίου.

Κληθείς σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιας δημοκρατικής χώρας αποφάσισε να εκβιάσει τους δημότες του Χαλανδρίου:

«Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δια του κ. [Σίμου] Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο», δήλωσε ανερυθρίαστα, αναπαράγοντας έπειτα και τη σχετική δήλωση στα κοινωνικά του δίκτυα.

«Ως βουλευτής Βορείου Τομέα έχω ευθύνη να πω στους συμπολίτες μου την αλήθεια. Η στήριξη του κ. Χάρη Ρώμα στην κα Κρίστη Αγαπητού δίνει μία ευκαιρία στο Χαλάνδρι να γυρίσει σελίδα και να διασωθεί από την παρακμή. Πρέπει να κάνουμε αγώνα αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν να πετύχουμε την μεγάλη ανατροπή εκεί. Για το καλό του Χαλανδρίου η κα Αγαπητού πρέπει να εκλεγεί Δήμαρχος την Κυριακή», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Αχιλλέας Μπέος που ζήτησε από τους Θεσσαλούς να ψηφίσουν τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου, Κώστα Αγοραστό «για να μην χάσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ».

Κατόπιν, παρενέβη και ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης που δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης (είναι) άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγείλαμε».

Τον ίδιο στυγνά αντιδημοκρατικό εκβιασμό προς τους ψηφοφόρους, το «ψηφίστε με για να πάρετε λεφτά» τον αναπαρήγαγε αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα ο βασικός υπεύθυνος της καταστροφής της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Αν κάτι απέδειξαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν χθες από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν το ότι ότι όταν κάποιοι προσβάλλουν τη νοημοσύνη του εκλογικού σώματος με ωμούς εκβιασμούς και στυγνούς εκφοβισμούς, οι πολίτες θα πάρουν την δική τους εκδίκηση πάνω από την κάλπη.

Οι Αθηναίοι αποδοκίμασαν τον Μπακογιάννη του «Μεγάλου Περιδρόμου», τον Αγοραστό που έκανε πλωτή την Θεσσαλία, τον… «κοπρολάγνο» δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος έχασε από τον Δημήτρη Ορφανό και, αντίστοιχα επιβράβευσαν στο Χαλάνδρι τον αποδεδειγμένα ικανότατο δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, για τον οποίο ο Άδωνης έλεγε πως «όσο στηρίζει την Παλαιστίνη, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ».

Το να κερδίσεις οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρειες και έναν από τους τρεις μεγάλους Δήμους δεν το λες και επιτυχία για το κυβερνόν κόμμα.

Ειδικά όταν το μόνο που κατάφεραν οι κυβερνητικοί βουλευτές ήταν (επιτέλους!) να θυμώσουν το εκλογικό σώμα και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ που διαχώρισε τη θέση του και πρότεινε λευκό ή άκυρο) που «μαύρισε» τους υποψήφιους της Ν.Δ.

Η εκδίκηση της κοινής λογικής

Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να συμμεριστούμε, λόγω χαρακτήρα, την αισιοδοξία πολλών πολιτών και σχολιαστών στα social media που από χθες έκαναν ευθέως λόγο για «την επιστροφή της ελπίδας», μετά από τις νίκες των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Δεν ξέρω αν τα χθεσινά αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς ελπιδοφόρα, σίγουρα πάντως το αποτέλεσμα είναι απόδειξη το ότι, μετά από πολύ καιρό, πρυτάνευσε επιτέλους η λογική πάνω από την κάλπη.

Η κοινή λογική του μέσου ψηφοφόρου που λίγο πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο σκέφτηκε «κάπου ώπα όμως».

Που απαίτησε, διεκδίκησε και κατάφερε ως έναν δημοτικό και αυτοδιοικητικό βαθμό να θέσει τα όριά του και τις διαχωριστικές κόκκινες γραμμές του

Και η μεγάλη και ιστορική ανατροπή των 27 μονάδων που πέτυχε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας στον δήμο Αθηναίων, απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ, Κώστα Μπακογιάννη, φέρνοντας τούμπα την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην κάλπη του α’ γύρου, είναι μια επιβεβαίωση αυτής της επικράτησης της κοινής λογικής πάνω από την κάλπη.

Και έτσι, ενώ την προπερασμένη Κυριακή, ο Μπακογιάννης βγήκε πρώτος με μεγάλη διαφορά σε ποσοστά (41,35%) και ο Χάρης Δούκας έλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,19% και διαφορά σχεδόν 38.000 ψήφων από τον Μπακογιάννη, κατά τον χθεσινό δεύτερο γύρο ο Μπακογιάννης πήρε 50.000 ψήφους από 57.000 και ο Δούκας 64.000 ψήφους από μόλις 20.000!

Οι αιτίες της μεγάλης ανατροπής του Χάρη Δούκα στην Αθήνα

Ο βασικός λόγος της ιστορικής αυτής ανατροπής που οδήγησαν στην εκλογή του Χάρη Δούκα, εστιάζεται στη σύμπλευση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Θέση που είχε εκφραστεί τόσο από τον μεγάλο νικητή της Αθήνας, αλλά και από τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης (που έλαβε την τρίτη θέση στην πρώτη κάλπη) είχε δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Δούκα, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ γύρισαν (άλλοι κρυφά και άλλοι επιδεικτικά) την πλάτη στην επίσημη στάση του Περισσού, που έπαιξε το χαρτί του άκυρου/λευκού στον β’ γύρο, στις κάλπες που δεν συμμετείχε υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Για να το πούμε σχηματικά: στον πρώτο γύρο αναμετρήθηκε ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με τη ΝΔ.

Στον δεύτερο γύρο αναμετρήθηκε, επιτέλους μετά από χρόνια, ενωμένη σύμπασα η Προοδευτική κεντροαριστερή Παράταξη με τη ΝΔ.

Είναι προφανές ότι ο Χάρης Δούκας έλαβε “ψήφο εμπιστοσύνης” και από ψηφοφόρους που στήριξαν στον πρώτο γύρο άλλους συνδυασμούς, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος είχε λάβει 18.668 ψήφους και 13, 36%.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης «αναμετρήθηκαν» στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάζοντας τις θέσεις και το πρόγραμμά τους για την Αθήνα στο debate.

Αποφασιστικό ρόλο στην «ανατροπή της Αθήνας» εκτιμάται ότι έπαιξε η διεξαγωγή του debate, το οποίο παρακολούθησαν την περασμένη Πέμπτη 260.000 τηλεθεατών, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στον πρώτο γύρο στις κάλπες της Αθήνας.

Το ντιμπέιτ απέδειξε ότι στον κόσμο της τηλεόρασης, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει – ειδικά για αυτόν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει πολλά περισσότερα να χάσει από αυτόν που υπολείπεται και βρίσκεται πισω του.

«Αυτός που προηγείται είναι αυτός που έχει πάντα το άγχος μην κάνει το λάθος εκείνο που ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο για την δημόσια εικόνα του. Και αυτός που βρίσκεται πίσω του, εκείνος είναι που έχει το κίνητρο (και το πιθανός όφελος) από το να «τσιμπήσει» μερικούς τηλεθεατές προς το μέρος του», είχαμε γράψει από την πλευρά μας εμείς προ μερικών μηνών.

Η επιλογή του Μπακογιάννη να πάει στο ντιμπέιτ που το ζητούσε ο Χάρης Δούκας από τον πρώτο γύρο, του στοίχισε και τελικά το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος το αποκόμισε εντέλει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, τον οποίο γνώρισαν και εκτίμησαν περισσότεροι σε αυτό το ντειμπέιτ.

Οι αιτίες της ήττας της ΝΔ

Όσον αφορά στις αιτίες της ήττας της ΝΔ στις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, αναφορικά με τα του Δήμου της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε καθώς τον έπληξε το ζήτημα του Μεγάλου Περίπατου. Από το Μέγαρο Μαξίμου, από το πρωί της Δευτέρας, κάνουν ανεπίσημα λόγο για ένα κακό κλίμα που διαμορφώθηκε εδώ και μήνες εναντίον του απελθόντος δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο. Και κάνουν λόγο για μια «ευρύτερη συσπείρωση ετερόκλητων δυνάμεων γύρω από τον Χάρη Δούκα, όχι τόσο γιατί τον πίστευαν, αλλά γιατί ήθελαν να φύγει ο Μπακογιάννης».

Την «αποσυσπείρωση» για την οποία έκανε λόγο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του, χθες.

Το δεύτερο στοιχείο που ακούγεται – σύμφωνα με ερωτήσεις που απηύθυνε ο γράφων σε κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς συντάκτες που πρόσκεινται στο Μέγαρο Μαξίμου – είναι το ότι προσωπικά ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την απογόήτευσή του για όλους εκείνους τους υπουργούς που ενεπλάκησαν με τον τρόπο που το έκαναν – στυγνά, εκβιαστικά και ωμά – στην εκλογική διαδικασία παίρνοντας το μέρος των υποψηφίων της ΝΔ.

Όπως και να έχει, τα συμπεράσματα που εξάγονται από την χθεσινή (ελπιδοφόρα ή μη) εκλογική διαδικασία είναι το ότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν παρεμβάσεις και υποδείξεις, ακόμη και από τους βουλευτές της παράταξης που υποστηρίζουν και οι ίδιοι.

Και με το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει κερδισμένο από την όλη εκλογική αναμέτρηση, φτάνοντας να έχει κερδίσει σε 110 δήμους, είτε με πρόσωπα που υποστήριξε απευθείας, είτε με πρόσωπα στην υπόδειξη των οποίων συμμετείχε, φαίνεται ότι ενδεχομένως και να ανοίγει (έστω και ανεπίσημα και «κάτω από το τραπέζι», που λέμε) μια νέα εποχή ευρύτερης συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.