Η Scarlett Johansson εναντιώθηκε στην OpenAI, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τη φωνή της για να δημιουργήσει μια από τις επιλογές του Voice Mode στο νέο ChatGPT, ενώ η ίδια απέρριψε την προσφορά συνεργασίας που της έκανε ο CEO της εταιρείας, Sam Altman.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ηθοποιός εξήγησε ότι ο Altman προσπάθησε να την «προσλάβει», «για να δώσει τη φωνή της στο τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0» και προσπάθησε να την πείσει να δεχτεί την πρόταση λέγοντας ότι «θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και δημιουργών και να βοηθήσει τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τη αλλαγή που αφορά τον άνθρωπο και την τεχνητή νοημοσύνη». Η Johansson, ωστόσο, αρνήθηκε την προσφορά.

Παρ’ όλα αυτά, όταν πρόσφατα εμφανίστηκε μια νέα επιλογή στο Voice Mode του ChatGPT με το όνομα «Sky» -η οποία μοιάζει πολύ με τον ρυθμό, τη χροια και την προφορά της Johansson- φάνηκε ότι η OpenAI χρησιμοποίησε τη φωνή της Johansson. Αυτό το επιχείρημα υποστηρίζεται επίσης από το γεγονός ότι η Johansson ήταν η φωνή του chatbot στην ταινία “Her” του 2013, και καθώς η φωνή της Sky για το ChatGPT ήταν σε στάδιο demo, ο Altman έγραψε στο Χ «her».


Τώρα, η Johansson προσέλαβε νομικό σύμβουλο και ζητά από την OpenAI «να περιγράψει λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησε τη φωνή της Sky». Μετά την αποστολή δύο επιστολών, μία προς την OpenAI και μία προς τον Altman, «η OpenAI συμφώνησε απρόθυμα να κατεβάσει τη φωνή της Sky».

Καταλήγοντας, η δήλωση της Johansson αναφέρει:

«Σε μια εποχή που όλοι μας παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της εικόνας μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που χρήζουν απόλυτης σαφήνειας. Προσβλέπω στην επίλυση με τη μορφή της διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στην εξασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Ο Altman αρνήθηκε ότι η Sky έχει ως πρότυπο τη φωνή της Johansson, λέγοντας σε δήλωσή του: «Η φωνή της Sky δεν είναι η φωνή της Scarlett Johansson, και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Επιλέξαμε την ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Johansson. Από σεβασμό προς την κα Johansson, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Εκφράζουμε τη λύπη μας στην κα Johansson που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα [για το ζήτημα]».

Ακούστε ένα συγκριτικό δείγμα από τη φωνή της Scarlett Johansson στην ταινία “Her” και τη φωνή της Sky του ChatGPT:


Με πληροφορίες από: Consequence