Η OpenAI παρουσίασε το GPT-4o (όχι το τέταρτο GPT, αλλά GPT-four o), την τελευταία έκδοση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, με δυνατότητες ανάπτυξης συναισθημάτων και συμμετοχής σε συνομιλία. Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής επίδειξης, η νέα έκδοση του ChatGPT εμφάνισε συναισθηματικά στοιχεία, προσφέροντας προσωποποιημένες απαντήσεις που μας θύμισαν την AI ψηφιακή βοηθό Samantha -δηλαδή την Scarlett Johansson- στην ταινία “Her” του 2014 με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix. Εξοπλισμένο με μια φιλική συμπεριφορά, ζεστή φωνή, διάθεση για διάλογο και ταχύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, το νέο ChatGPT εμπλέκει τους χρήστες σε συζητήσεις που μοιάζουν πολύ με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Με τη βοήθεια του GPT-4o, το ChatGPT μπορεί πλέον να διαβάζει αρχεία, να συζητά για εικόνες και να αναγνωρίζει συναισθήματα από οπτικές εκφράσεις. Διαθέτει επίσης βελτιωμένη μνήμη και μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες προτροπές, προσφέροντας έναν πιο ομαλό ρυθμό συνομιλίας με ελάχιστη χρονική καθυστέρηση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Η ηχητική λειτουργία της ΤΝ στο ChatGPT παρέχει επίσης συμβουλές, αποδίδει χαιρετισμούς και μπορεί να προσφέρει βοήθεια μέχρι και σε ασκήσεις τριγωνομετρίας.


Επιπλέον, το GPT-4o επεκτείνει τις γλωσσικές δυνατότητες του ChatGPT, επιτρέποντάς του να χειρίζεται 50 διαφορετικές γλώσσες με βελτιωμένη ταχύτητα και ποιότητα, ενώ θα είναι προσβάσιμο μέσω του API της OpenAI, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν το νέο μοντέλο στις εφαρμογές τους. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει τη λειτουργία Voice Mode, που θα επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το ChatGPT μέσω ηχητικών προτροπών, δίνοντας την σχετική δυνατότητα σε συνδρομητές του ChatGPT Plus.


Όπως καταγράφηκε στον διεθνή Τύπο, ενώ το νέο μοντέλο παρουσιάζει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των chatbot, έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης, σύμφωνα με όσα παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της ζωντανής επίδειξης. Παρ’ όλα αυτά, η OpenAI βλέπει το GPT-4o ως ένα βήμα προς την επόμενη γενιά ψηφιακών βοηθών AI.


Το λανσάρισμα του GPT-4o σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την OpenAI, τοποθετώντας την εταιρεία στην κορυφή των πρωτοπόρων στην αγορά της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Με τη ραγδαία επέκταση των chatbots με τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους κλάδους, η OpenAI στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε αυτή την τεχνολογία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις προκαταλήψεις και τις ηθικές επιπτώσεις.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OpenAI (@openai)


Με πληροφορίες από: NewScientist, BBC, CNBC