Η Microsoft προσλαμβάνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της OpenAI Sam Altman και τον συνιδρυτή Greg Brockman.

Ο Altman απολύθηκε από το OpenAI την Παρασκευή, αφού το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε ότι «δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI». Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων για την πιθανή επιστροφή του Altman στην OpenAI, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε ότι τόσο ο Sam Altman όσο και ο Greg Brockman θα ενταχθούν για να ηγηθούν της νέας ομάδας προηγμένης έρευνας AI της Microsoft.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα νέα ότι ο Sam Altman και ο Greg Brockman, μαζί με τους συναδέλφους τους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Nadella. «Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους».

Σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ο Altman αναγνώρισε ότι πηγαίνει στη Microsoft κάνοντας retweet τον Nadella με το μήνυμα «η αποστολή συνεχίζεται». Ο Nadella απάντησε δίνοντας κάποιες ενδείξεις για το πώς βλέπει το ρόλο του Altman στη Microsoft. «Έχουμε μάθει πολλά όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το πώς να δίνουμε χώρο σε ιδρυτές και καινοτόμους να οικοδομήσουν ανεξάρτητες ταυτότητες και κουλτούρες μέσα στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των GitHub, Mojang Studios και LinkedIn, και ανυπομονώ να κάνετε το ίδιο και εσείς».

Η πρόσληψη του Altman έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τις διαπραγματεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI που απέτυχαν να τον επαναφέρουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Αντ’ αυτού, ο πρώην CEO και συνιδρυτής του Twitch, Emmett Shear, ορίστηκε ως προσωρινός CEO, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο The Verge. Θα αναλάβει τη θέση της Mira Murati, η οποία ορίστηκε προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της OpenAI μετά την απόλυση του Altman που προκάλεσε σοκ την Παρασκευή. Η OpenAI δεν έχει επιβεβαιώσει τον διορισμό του Shear, αλλά δεδομένης της πρόσληψης του Altman από τη Microsoft δεν μπορεί να απέχει πολύ από την ανακοίνωση μιας νέας ηγετικής δομής.

Ο Altman διαπραγματευόταν να επιστρέψει ως CEO της OpenAI, αλλά το τετραμελές συμβούλιο του OpenAI αρνήθηκε να παραιτηθεί και να τον αφήσει να επιστρέψει, σύμφωνα με πολλές πηγές που μίλησαν στο The Verge. Φέρεται να είχε παρουσιάσει πρόσφατα σε επενδυτές μια ξεχωριστή startup για την κατασκευή προσαρμοσμένων, ανταγωνιστικών της Nvidia τσιπ AI Tensor Processing Unit (TPU), σύμφωνα με τους New York Times. Το έργο TPU είχε την κωδική ονομασία “Tigris”, προσελκύοντας μια σειρά από εξέχουσες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, ακόμη και το ενδιαφέρον της Microsoft.

Φωτ.: Clara Mokri

Η Microsoft έχει πλέον συγκροτήσει μια νέα ομάδα προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη με επικεφαλής τους Altman και Brockman. Αυτό συμβαίνει μόλις μια εβδομάδα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει το δικό της προσαρμοσμένο τσιπ AI που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) και ενδεχομένως να αποφευχθεί η δαπανηρή εξάρτηση από την Nvidia. Η Microsoft έχει επίσης κατασκευάσει τη δική της CPU με βάση το Arm για εργασίες cloud. Και τα δύο προσαρμοσμένα τσιπ πυριτίου έχουν σχεδιαστεί για να τροφοδοτούν τα κέντρα δεδομένων της Azure.

Ο Altman και η OpenAI συνεργάζονταν με τη Microsoft για να βελτιώσουν και να δοκιμάσουν το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Maia. Η Microsoft έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο του τσιπ στη στενή συνεργασία της με τη Nvidia, αλλά η GPU Maia αποτελεί μέρος μιας σειράς και η εταιρεία εργάζεται ήδη σε μια δεύτερη γενιά.

Η Microsoft εξακολουθεί να έχει μια «επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, η οποία φημολογείται ότι αξίζει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης cloud για την OpenAI και οι υπηρεσίες cloud της Microsoft τροφοδοτούν όλες τις εργασίες της OpenAI σε προϊόντα, υπηρεσίες API και έρευνα.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με το OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και στη συνέχιση της υποστήριξης των πελατών και των συνεργατών μας», ανέφερε ο Nadella στη δήλωσή του. «Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα του OAI και να συνεργαστούμε μαζί τους».

Πηγή: The Verge