Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OpenAI, απομακρύνθηκε από την ίδια του την εταιρεία, αφού το διοικητικό συμβούλιο τον κατηγόρησε ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του».

Η αποπομπή του Altman αποτελεί μια σημαντική αναταραχή στη Silicon Valley. Μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, του εξαιρετικά δημοφιλούς chatbot που ανέπτυξε η OpenAI, ο Altman έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη τεχνολογίας στον κόσμο και ένας περιζήτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της Open AI «δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί» και δήλωσε ότι η νέα ηγεσία είναι «απαραίτητη» καθώς η εταιρεία προχωράει μπροστά, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. Ο ίδιος αποχωρεί επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

«Η αποχώρηση του κ. Altman ακολουθεί μια διαδικασία μελετητικής εξέτασης από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου. Το τι φέρεται να είχε αποκρύψει ο Altman από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του δεν ήταν σαφές.

Ο Altman έγραψε στο Twitter ένα μήνυμα μετά την ανακοίνωση.

«Λάτρεψα τη θητεία μου στην openai. Ήταν μεταμορφωτική για μένα προσωπικά και ελπίζω και για τον κόσμο λίγο. Πάνω απ’ όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω για το τι θα ακολουθήσει αργότερα», έγραψε.

Η Mira Murati, CTO της OpenAI, θα γίνει προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος στη θέση του, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Murati είναι μέλος της ηγεσίας της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εδώ και πέντε χρόνια. Ο Greg Brockman θα παραιτηθεί από τον ρόλο του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά θα διατηρήσει την άλλη του θέση ως πρόεδρος της OpenAI, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Brockman ανακοίνωσε την αποχώρησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή. «Με βάση τις σημερινές ειδήσεις, παραιτούμαι», έγραψε.

Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους έμαθαν για την ξαφνική απομάκρυνση από μια εσωτερική ανακοίνωση και το δημόσιο blog της εταιρείας. Η OpenAI προγραμμάτισε μια έκτακτη συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Παρασκευής για να συζητήσει τα νέα με τους υπαλλήλους, δήλωσε στο Reuters άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Altman θεωρούνταν η ηγετική φωνή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από τότε που η εταιρεία του κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Το generative AI chatbot συγκέντρωσε περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Φωτ.: Elizabeth Frantz / Reuters

Ο 38χρονος έχει ηγηθεί των προσπαθειών για τη δημιουργία της «τεχνητής γενικής νοημοσύνης», ή AGI, ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ικανό να ολοκληρώσει οποιαδήποτε εργασία μπορεί να επιτύχει ένας άνθρωπος.

Ο Altman βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας το 2015, αρχικά ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με δωρεά 1 δισ. δολαρίων από υποστηρικτές υψηλού προφίλ, όπως ο Elon Musk, ο Peter Thiel και ο συνιδρυτής του LinkedIn Reid Hoffman. Ο Altman και ο Musk διετέλεσαν συμπρόεδροι με στόχο «την προώθηση της ψηφιακής νοημοσύνης με τον τρόπο που είναι πιθανότερο να ωφελήσει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς να περιορίζεται από την ανάγκη να αποφέρει οικονομική απόδοση». Το 2019, ωστόσο, το OpenAI αναδιαμορφώθηκε γύρω από ένα μοντέλο «περιορισμένου κέρδους» με τον Altman ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT πέρυσι, ο Altman βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έχει επίσης ηγηθεί εκκλήσεων για ρύθμιση και έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία ενέχει κινδύνους καθώς αναδιαμορφώνει την κοινωνία. Τον Μάιο κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τη μορφή που πρέπει να λάβει η νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Altman θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ένα παιδί-θαύμα της Silicon Valley. Σύμφωνα με την παράδοση άλλων ιδρυτών τεχνολογίας πριν από αυτόν, ο Altman εγκατέλειψε το Στάνφορντ το 2005 για να ξεκινήσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Loopt, την οποία αργότερα πούλησε για 43 εκατομμύρια δολάρια. Προσλήφθηκε το 2014 ως πρόεδρος του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator, αλλά αποχώρησε το 2020 για να επικεντρωθεί στο OpenAI.

Το λανσάρισμα του ChatGPT ανέβασε σημαντικά το προφίλ του -τον έχουν αποκαλέσει πατέρα του ChatGPT και «Oppenheimer της εποχής μας». Νωρίτερα φέτος ταξίδεψε σε μια περιοδεία 22 χωρών κατά την οποία συναντήθηκε με παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ άλλων με τον Rishi Sunak, Emmanuel Macron και Narendra Modi.

Μόλις μία ημέρα πριν από την απόλυσή του, μίλησε στο συνέδριο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, όπου υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει «το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός από όλες τις μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις που είχαμε μέχρι σήμερα».

Φωτ.: Jonathan Kemper / Unsplash

Αναγνώρισε επίσης την ανάγκη για προστατευτικά κιγκλιδώματα.

«Πραγματικά πιστεύω ότι ο κόσμος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όλοι θέλουν να κάνουν το σωστό», δήλωσε ο Altman.

Οι μετοχές της Microsoft, ενός βασικού επιχειρηματικού εταίρου της OpenAI που ανακοίνωσε φέτος ότι σχεδίαζε να επενδύσει δισεκατομμύρια στην εταιρεία, υποχώρησαν περαιτέρω την Παρασκευή μετά την είδηση της αποχώρησης του Altman. Η Microsoft δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός δεν θα επηρεάσει τη σχέση της με την OpenAI.

Σε μια έκτακτη συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση, η Murati προσπάθησε να ηρεμήσει τους εργαζόμενους και δήλωσε ότι η συνεργασία της OpenAI με τη Microsoft είναι σταθερή και ότι τα στελέχη της χρηματοδότριάς της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Satya Nadella, συνεχίζουν να εκφράζουν εμπιστοσύνη στη νεοσύστατη επιχείρηση, δήλωσε στο Reuters άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν προηγουμένως λεπτομέρειες της συνάντησης.

«Η Microsoft παραμένει προσηλωμένη στη Mira και την ομάδα της, καθώς φέρνουμε αυτή την επόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας λογισμικού στο Reuters την Παρασκευή.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Microsoft, ο Nadella πρόσθεσε: «Έχουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την OpenAI … Μαζί θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα σημαντικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας στον κόσμο».

Πηγή: The Guardian