Ο Πάπας Φραγκίσκος θα παραστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία της Ιταλίας από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση αφιερωμένη στη συζήτηση των προκλήσεων και των επιπτώσεων της Tεχνητής Nοημοσύνης (TN). Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Πάπας θα λάβει μέρος σε σύνοδο κορυφής της G7.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής, ανακοίνωσε την παρουσία του Πάπα, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής του στον καθορισμό ενός ηθικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Meloni περιέγραψε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως μία από τις «μεγαλύτερες ανθρωπολογικές προκλήσεις της εποχής μας» και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει «ανθρωποκεντρική και ελεγχόμενη από τον άνθρωπο».

Η συμμετοχή του Πάπα αναμένεται να προσδώσει μια καινούργια προοπτική στις συζητήσεις, εστιάζοντας στις ηθικές και δεοντολογικές διαστάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Βατικανό ασχολείται ενεργά με αυτόν τον τεχνολογικό τομέα, προωθώντας από το 2020 την «Έκκληση της Ρώμης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης», η οποία έχει εγκριθεί από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος Φραγκίσκος προέτρεψε την ανθρωπότητα να καλλιεργήσει σοφία για να εξασφαλίσει AI συστήματα που εξυπηρετούν πλήρως ανθρώπινη επικοινωνία. Στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τις πιθανές απειλές που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της παρέμβασης σε εκλογές.

Η σύνοδος κορυφής της G7 θα συγκεντρώσει ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, μαζί με εκπροσώπους από άλλα έθνη και οργανισμούς που έχουν προσκληθεί στη σύνοδο της. Η παρουσία του Πάπα αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον και να προσδώσει μια νέα διάσταση στις κρίσιμες συζητήσεις γύρω από την ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από: Reuters, UPI, Barrons