Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει «θαμπώσει» τους χρήστες που πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει, είτε σε επίπεδο μουσικής είτε στην δημιουργία εικόνας ή κειμένου, ενώ ταυτόχρονα εγείρει φόβους για τις συνέπειές της. Ακόμα και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται πάνω σε πρωτοποριακούς κανόνες για τη νομική και ηθική ρύθμιση της αναδυόμενης τεχνολογίας αιφνιδιάστηκαν από την ταχεία άνοδο της ΤΝ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τους πρώτους κανόνες που αφορούσαν την τεχνητή νοημοσύνη στον δυτικό κόσμο πριν από δύο χρόνια, εστιάζοντας στον περιορισμό των σχετικών εφαρμογών και πλατφόρμων. Ωστόσο, τα συστήματα ΤΝ «γενικού σκοπού», όπως τα chatbots, αναφέρθηκαν ελάχιστα τότε. Οι νομοθέτες που επεξεργάζονταν τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη εξέταζαν το ενδεχόμενο να τα συμπεριλάβουν, αλλά δεν ήταν σίγουροι για τον τρόπο ή ακόμη και για το αν ήταν απαραίτητο.

«Τότε το ChatGPT, κατά κάποιο τρόπο, έκανε την δική του έκρηξη», δήλωσε ο Dragos Tudorache, ρουμάνος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνυπογράφει το μέτρο. «Αν υπήρχαν ακόμη κάποιοι που αμφέβαλλαν για το αν χρειαζόμαστε κάποια ρύθμιση, νομίζω ότι η αμφιβολία αυτή εξαφανίστηκε γρήγορα».

Η κυκλοφορία του ChatGPT πέρυσι τράβηξε την προσοχή του κόσμου λόγω της ικανότητάς του να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες, με βάση όσα έχει μάθει από τη σάρωση τεράστιας ποσότητας διαδικτυακής πληροφορίας. Με τις ανησυχίες που προέκυψαν, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες κινήθηκαν γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες για να προσθέσουν μέτρα σχετικά με τα γενικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ολοκλήρωναν τις τα τελευταία σημεία της σχετικής νομοθεσία.

Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει το de facto παγκόσμιο πρότυπο για την τεχνητή νοημοσύνη, με τις εταιρείες και τους οργανισμούς να αποφασίζουν ενδεχομένως ότι το τεράστιο μέγεθος της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ θα καθιστούσε ευκολότερη τη συμμόρφωση παρά την ανάπτυξη διαφορετικών προϊόντων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

«Η Ευρώπη είναι το πρώτο περιφερειακό μπλοκ που επιχειρεί σημαντικά να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που αποτελεί τεράστια πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα συστημάτων που μπορεί να καλύπτει ο ευρύς όρος “τεχνητή νοημοσύνη”», δήλωσε η Sarah Chander, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων EDRi.

Οι αρχές παγκοσμίως προσπαθούν να βρουν τρόπο να ελέγξουν την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία, ώστε να διασφαλίσουν ότι βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων χωρίς να απειλεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τους νέους ηθικούς και κοινωνικούς κινδύνους που εγκυμονούν με το ChatGPT και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, από τις θέσεις εργασίας και την εκπαίδευση μέχρι τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε πρόσφατα τους επικεφαλής των τεχνολογικών εταιρειών που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Microsoft, η Google και η OpenAI και τον δημιουργό του ChatGPT, για να συζητήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις.

Η Κίνα έχει εκδώσει μέτρα κανονισμών που επιβάλλουν αξιολογήσεις ασφαλείας για κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Η υπηρεσία που επιβλέπει τον ανταγωνισμό στη Βρετανία έχει ξεκινήσει την επανεξέταση της αγοράς στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Ιταλία απαγόρευσε για λίγο το ChatGPT λόγω παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Οι σαρωτικοί κανονισμοί της ΕΕ -που καλύπτουν κάθε πάροχο υπηρεσιών ή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης- αναμένεται να εγκριθούν από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη και στη συνέχεια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών, του Κοινοβουλίου και της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες που επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο -το λεγόμενο «φαινόμενο των Βρυξελλών»- είχε ήδη εφαρμοστεί αφού η ΕΕ αυστηροποίησε το απόρρητο των δεδομένων και επέβαλε κοινά καλώδια φόρτισης κινητών τηλεφώνων, αν και οι προσπάθειες αυτές έχουν επικριθεί για καταστολή της καινοτομίας. Ηγέτες της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, έχουν ζητήσει εξάμηνη παύση για να επανεξεταστούν οι κίνδυνοι μίας τέτοιας πορείας.

Ο Geoffrey Hinton, ένας επιστήμονας γνωστός ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», και ο επίσης πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Yoshua Bengio εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα τις ανησυχίες τους για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Tudorache δήλωσε ότι τέτοιες προειδοποιήσεις δείχνουν ότι η κίνηση της ΕΕ να αρχίσει να καταρτίζει κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη το 2021 ήταν «η σωστή απόφαση».

Η Google, η οποία απάντησε στο ChatGPT με το δικό της chatbot “Bard” και αναπτύσσει εργαλεία AI, δήλωσε στην ΕΕ ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για να μην ρυθμιστεί».

Η Microsoft, υποστηρικτής του OpenAI, δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό. Χαιρέτισε την προσπάθεια της ΕΕ ως ένα σημαντικό βήμα «προς την κατεύθυνση να γίνει η αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη ο κανόνας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας στην OpenAI, δήλωσε σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμμετέχουν στη ρύθμιση της τεχνολογίας AI. Όμως, ερωτηθείσα εάν ορισμένα από τα εργαλεία της OpenAI θα πρέπει να ταξινομηθούν ως εργαλεία που ενέχουν «υψηλό κίνδυνο», στο πλαίσιο των προτεινόμενων ευρωπαϊκών κανόνων, είπε ότι είναι «πολύ διαφοροποιημένο». «Εξαρτάται κατά κάποιο τρόπο από το πού εφαρμόζετε την τεχνολογία», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, σχεδιάζει να πάει στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας για να μιλήσει για την τεχνολογία ΤΝ με χρήστες και προγραμματιστές.

Οι διατάξεις που προστέθηκαν πρόσφατα στον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτούν από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης «θεμελίωσης» να αποκαλύπτουν το υλικό πνευματικών δικαιωμάτων που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των συστημάτων, σύμφωνα με ένα πρόσφατο μερικό σχέδιο της νομοθεσίας που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press.

Τα θεμελιώδη μοντέλα, γνωστά και ως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (large language models/LLM), είναι μια υποκατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού που περιλαμβάνει συστήματα όπως το ChatGPT. Οι αλγόριθμοί τους εκπαιδεύονται σε τεράστιες «δεξαμενές» διαδικτυακών πληροφοριών, όπως αναρτήσεις σε sites, ψηφιακά βιβλία, επιστημονικά άρθρα και έργα τέχνης.

«Πρέπει να καταβάλλετε σημαντική προσπάθεια για να τεκμηριώσετε το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και το οποίο χρησιμοποιείτε για την εκπαίδευση του αλγορίθμου», ανοίγοντας το δρόμο σε καλλιτέχνες, συγγραφείς και άλλους δημιουργούς περιεχομένου να ζητήσουν αποζημίωση, δήλωσε ο Tudorache.

Οι αξιωματούχοι που καταρτίζουν κανονισμούς για την ΤΝ πρέπει να εξισορροπήσουν τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία με τα μετασχηματιστικά οφέλη που υπόσχεται.

«Θέλουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αναπτύσσονται αυτά τα συστήματα – α επίπεδα των περιβαλλοντικών και οικονομικών πόρων που επενδύονται σε αυτά- αλλά και πώς και πού χρησιμοποιούνται αυτά τα συστήματα, ώστε να μπορούμε να τα αμφισβητήσουμε αποτελεσματικά», είπε η Chander του EDRi..

Στο πλαίσιο της προσέγγισης της ΕΕ με βάση τους κινδύνους από την χρήση/ανάπτυξη της ΤΝ, που απειλούν την ασφάλεια ή τα δικαιώματα των ανθρώπων, οι εταιρείες ανάπτυξης της τεχνολογίας θα αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους.

Η απομακρυσμένη αναγνώριση προσώπου αναμένεται να απαγορευτεί. Το ίδιο και τα κυβερνητικά συστήματα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που κρίνουν τους ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους. Η αδιάκριτη «απόσπαση» φωτογραφιών από το ίντερνετ που χρησιμοποιούνται για βιομετρική αντιστοίχιση και αναγνώριση προσώπου είναι επίσης απαγορευτική. Η τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων, εκτός από θεραπευτικές ή ιατρικές χρήσεις, είναι επίσης εκτός.

Οι παραβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.

Ακόμη και μετά την τελική έγκριση, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2024, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Θα υπάρξει μια «περίοδος χάριτος» για τις εταιρείες και τους οργανισμούς να βρουν πώς θα υιοθετήσουν τους νέους κανόνες.

Είναι πιθανό η βιομηχανία να ασκήσει πιέσεις για να της δοθεί περισσότερος χρόνος, υποστηρίζοντας ότι η τελική έκδοση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη προχωράει περισσότερο από την αρχική πρόταση, δήλωσε ο Frederico Oliveira Da Silva, ανώτερος νομικός υπάλληλος της ευρωπαϊκής ομάδας καταναλωτών BEUC. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι «αντί για ενάμισι έως δύο χρόνια, χρειαζόμαστε δύο έως τρία», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι το ChatGPT ξεκίνησε μόλις πριν από έξι μήνες και έχει ήδη αναδείξει πλήθος προβλημάτων και πλεονεκτημάτων σε αυτό το διάστημα.

Εάν ο νόμος για την ΤΝ δεν τεθεί πλήρως σε ισχύ άμεσα και για κάποια χρόνια, «Tι θα συμβεί σε αυτή την περίοδο;» δήλωσε ο Da Silva. «Αυτή είναι πραγματικά η ανησυχία μας, και γι’ αυτό ζητάμε από τις αρχές να επικεντρωθούν πραγματικά σε αυτή την τεχνολογία».

Πηγή: Now This News