Τους τελευταίους μήνες είδαμε τον David Guetta να χρησιμοποιεί έναν “deepfake” Eminem, έναν παραγωγό να κάνει τον εαυτό του να ακούγεται σαν τον Kanye West, ένα κομμάτι που δημιουργήθηκε από ομοιώματα του Drake και του The Weeknd να αποσύρεται από τις υπηρεσίες streaming, ακόμα και ένα φανταστικό «νέο άλμπουμ» των Oasis με φωνητικά από έναν “Liam Gallagher” με φωνή τεχνητής νοημοσύνης. Τι εποχή για να ζεις…

Οι μουσικοί, λοιπόν, σίγουρα ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη και κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποφύγουν; Φαίνεται πως όχι -αυτό ισχύει αν πιστέψουμε την έρευνα της εταιρείας διανομής μουσικής, υπηρεσιών δισκογραφικών εταιρειών και διαχείρισης Ditto.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της εταιρείας δείχνει ότι σχεδόν το 60% των μουσικών χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη στις παραγωγές τους (59,5%, για την ακρίβεια). Από τους 1.299 ανεξάρτητους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% παραδέχτηκε ότι τη χρησιμοποιεί για τη σύνθεση τραγουδιών, το 20,3% δήλωσε ότι τη χρησιμοποιεί κατά τη διαδικασία παραγωγής και το 30,6% επιβεβαίωσε ότι τη χρησιμοποιεί για το mastering. Το 38%, εν τω μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει το artwork της δουλειάς του.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να εκπλήξουν κάποιους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα plugin τεχνητής νοημοσύνης για σύνθεση και επεξεργασία υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Οι «έξυπνες» διαδικτυακές υπηρεσίες mastering έχουν επίσης καθιερωθεί.

Ίσως πιο ενδιαφέροντα είναι τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις των μουσικών. Το 47,1% των καλλιτεχνών δηλώνουν ότι θα ήταν ευτυχείς να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τη σύνθεση τραγουδιών, το 61,5% δηλώνουν ότι θα ένιωθαν άνετοι να την αφήσουν να εμπλακεί στη διαδικασία της μουσικής παραγωγής και το 66% συμφωνούν με την ιδέα να κάνει το mastering για αυτούς.

Επίσης το 28,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τεχνητή νοημοσύνη, ενώ όσοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη (αλλά μπορεί να το κάνουν στο μέλλον, κατά πάσα πιθανότητα) αποδίδουν την επιφυλακτικότητά τους στην έλλειψη πρόσβασης σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (28,4%), στην έλλειψη χρόνου (24,8%), στην έλλειψη αντιλαμβανόμενης δημιουργικότητας (23,1%), στο κόστος (17,1%) ή στον συνδυασμό αυτών των παραγόντων (6,6%).

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Ditto Music, Lee Parsons, σημείωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσους πολλούς μουσικούς να αγκαλιάζουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως δημιουργικό βοήθημα». Το αν ο ίδιος και η υπόλοιπη μουσική βιομηχανία θα αισθάνονται το ίδιο σε μερικά χρόνια, μένει να το δούμε.

Πηγή: Music Radar