Ο Elon Musk φαίνεται να έχει διαθέσει χιλιάδες τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) της Nvidia, που αρχικά προορίζονταν για την Tesla, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X και στην νεοσύστατη επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης xAI, παρεμποδίζοντας ενδεχομένως τα πρότζεκτ ΤΝ και αυτονομίας της Tesla. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τις επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της Tesla και στη διαχείριση των επιχειρήσεων του Musk.

Σύμφωνα με κάποια email της Nvidia που περιήλθαν στην κατοχή του CNBC, ο Musk έδωσε εντολή στην εταιρεία να δώσει προτεραιότητα στην αποστολή 12.000 GPU H100 στις εταιρείες X και xAI, προκαλώντας καθυστέρηση στην παραλαβή επεξεργαστών αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την Tesla για αρκετούς μήνες. Αυτή η ανακατανομή θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά τις πρωτοβουλίες αυτονομίας της Tesla, κοστίζοντας στην εταιρεία δισεκατομμύρια σε χρονική αξία. Η Tesla είχε προγραμματίσει να αυξήσει την ανάπτυξη αυτών των τσιπ από 35.000 σε 85.000 μέχρι το τέλος του 2023.

Η μετατόπιση των GPU H100 της Nvidia έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πρότζεκτ ΤΝ και αυτονομίας της Tesla. Η αναβολή της παράδοσης αυτών των επεξεργαστών θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο των αυτόνομων οχημάτων και των ανθρωποειδών ρομπότ, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σχέδιο της Tesla περιελάμβανε την αύξηση της χρήσης των τσιπ H100 σε 85.000 μέχρι το τέλος του 2023, με μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), κυρίως για τα αυτοκίνητα. Αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε δυνητικά να κοστίσει δισεκατομμύρια στην Tesla σε χρονική αξία, επηρεάζοντας την ικανότητά της να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Οι επικριτές του Musk υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να ανακατευθύνει τα τσιπ AI της Nvidia στις X και xAI αποκαλύπτει μια σημαντική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς επιβλέπει πολλές εταιρείες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους πόρους.

Η xAI αναδεικνύεται σε ισχυρό ανταγωνιστή στον τομέα της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (generative AI), προβληματίζοντας τους ηγέτες του κλάδου, όπως η OpenAI και η Google. Η νεοσύστατη επιχείρηση συγκέντρωσε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσχόμενη προηγμένα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το όραμα του Musk για την xAI περιλαμβάνει τη δημιουργία «του μεγαλύτερου συμπλέγματος GPU στον κόσμο» στη Βόρεια Ντακότα, με μέρος της χωρητικότητάς του να αναμένεται να είναι λειτουργική μέχρι τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από: The Verge, Wccftech