Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας εξοικονόμησης κόστους με στόχο τη στελέχωση τμημάτων σε πιο προσιτές αγορές του εξωτερικού, η Google απέλυσε πρόσφατα ολόκληρη την ομάδα Python προγραμματιστών. Σύμφωνα με το The Week magazine, η στρατηγική αυτή κίνηση του τεχνολογικού κολοσσού ευθυγραμμίζεται με τη συνεχή προσπάθεια της Google να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες της και να περιορίσει τα έξοδα εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και εξελισσόμενων επιχειρηματικών στόχων που περιλαμβάνουν την επένδυση σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Google, μετά και τις πρόσφατες απολύσεις της ομάδας Python, αναδεικνύει τη στροφή της εταιρείας προς οικονομικά αποδοτικές αγορές εργασίας εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα. Ο αντίκτυπος της απόλυσης στους εργαζόμενους προγραμματιστές ήταν έντονος, με πολλούς να εκφράζουν απογοήτευση και θλίψη για την ξαφνική απώλεια των θέσεων τους στα social media. Η ομάδα Python, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την επίβλεψη του οικοσυστήματος Python της Google, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Mastodon και το LinkedIn για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μετά τις απολύσεις, θεωρώντας τις άδικες και εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον των ευκαιριών απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, η Google εστιάζει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε άλλους μεγάλους παγκόσμιους κόμβους φθηνής εργασίας -συγκριτικά με τις ΗΠΑ-, όπως το Μπανγκαλόρ, η Πόλη του Μεξικού και το Δουβλίνο.

«Η Python ήταν μία από τις πρώτες γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στη Google. Ήταν η τελευταία σημαντική γλώσσα backend που απέκτησε ομάδα προγραμματιστών», δήλωσε ο χρήστης gpshead σε ένα σχετικό thread του Hacker News.

Η απόφαση της Google να απολύσει την ομάδα Python δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου απολύσεων που εκτείνεται σε πολλά τμήματα της εταιρείας και περιλαμβάνει ομάδες μηχανικών, υλικού και βοηθών. Αυτή η προσπάθεια αναδιάρθρωσης είναι σύμφωνη με τη γενικότερη στρατηγική της Google για την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων, με αυξημένη εστίαση σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Με την αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού της σύμφωνα με τις εξελισσόμενες επιχειρηματικές προτεραιότητες, η Google στοχεύει να ενισχύσει το πλεονέκτημά της στον ανταγωνισμό και να προωθήσει την καινοτομία σε βασικούς τομείς της τεχνολογικής προόδου της εποχής.

Με πληροφορίες από: Business Today, Tech Crunch