Η Tesla έχει αναθεωρήσει πλήρως το ανθρωποειδές ρομπότ της. Το Optimus Gen 2 είναι κατά 10 κιλά ελαφρύτερο, 30% ταχύτερο, πολύ πιο ομαλό και ικανό, και μοιάζει πολύ πιο ανθρώπινο στον τρόπο που κινείται. Έχει επίσης νέα χέρια και πόδια και λίγο από το στυλ του Elon.

Φαίνεται ότι η ομάδα ρομποτικής της Tesla κινείται με την τυπική αίσθηση μανιακού επείγοντος του διευθύνοντος συμβούλου της. Έχουν περάσει λίγο περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ο Musk ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι η εταιρεία μπαίνει στο παιχνίδι των ανθρωποειδών, αλλά η Tesla είχε λειτουργικά πρωτότυπα έτοιμα και σε λειτουργία σε χρόνο μηδέν. Μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία διέθετε ένα ολοκαίνουργιο ρομπότ “Optimus” και παρουσίαζε εντυπωσιακές δυνατότητες. Και μόλις δέκα μήνες αργότερα, ένα ολοκαίνουργιο σώμα Optimus Gen 2 αποτελεί τη νέα κατάσταση της τεχνολογίας.

Το ρομπότ Gen 2 αποκτά δύο βαθμούς ελευθερίας στον λαιμό του με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά και καλωδιώσεις και ένα πιο ανθρώπινο σχήμα ποδιού με αρθρωτά τμήματα δακτύλων και αισθητήρες δύναμης/ροπής. Αποκτά επίσης ολοκαίνουργια χέρια, με 11 βαθμούς ελευθερίας κίνησης, ταχύτερους ενεργοποιητές και αισθητήρες αφής σε όλα τα δάχτυλά του, ώστε να επιτρέπει τον πιο επιδέξιο χειρισμό αντικειμένων.

Είναι ένα πολύ πιο βελτιωμένο και ανθρωποειδές, κινείται πολύ πιο ομαλά, ισορροπεί καλύτερα και περπατάει λιγότερο σαν να έχει λερώσει το παντελόνι του. Με το νέο λευκό περίβλημα, είναι περισσότερο Model S παρά το γυμνό μεταλλικό Cybertruck του παλιού Optimus. Αλλά είναι επίσης 10% ελαφρύτερο. Και όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο, έχει επίσης αποκτήσει την ικανότητα να χορεύει τουλάχιστον τόσο καλά όσο και ο ίδιος ο Elon.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό νέο ρομπότ, και ο ρυθμός ανάπτυξης του υλικού εδώ ήταν απολύτως άγριος, ακόμη και αν η Tesla εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω από την Boston Dynamics και το αξιοσημείωτο ρομπότ Atlas από άποψη αθλητικότητας και ικανοτήτων. Αλλά το Atlas δεν έχει σχεδιαστεί για να κατασκευαστεί μαζικά – ένας τομέας στον οποίο ο Musk και η Tesla έχουν αποδειχθεί εξίσου καινοτόμοι με τα προϊόντα τους. Πράγματι, το Atlas είναι σε αυτό το στάδιο απλώς μια ερευνητική πλατφόρμα, ενώ η Tesla, η Figure, η Agility, η Fourier, η Sanctuary, η Apptronik και πολλοί άλλοι προετοιμάζουν ρητά ανθρωποειδή για να χτυπήσουν μαζικά το εργατικό δυναμικό.

Όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται το νέο υλικό της Tesla, μάλλον πρέπει να εστιάσουμε λιγότερο σε αυτό. Οι κατασκευαστές πρέπει να αποδείξουν ότι τα ρομπότ τους κάνουν πραγματική δουλειά, στον πραγματικό κόσμο, με επαναλαμβανόμενο, αξιόπιστο και ευέλικτο τρόπο. Τότε είναι που θα αρχίσουν να μπαίνουν στο προσκήνιο και να αλλάζουν τον κόσμο. Ο ρυθμός της προόδου το 2023 είναι εκπληκτικός ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση.

Πηγή: New Atlas