Μια ακόμη συναρπαστική σκηνή από το Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, χρησιμοποιώντας τα προηγμένα του όργανα και συστήματα. Το τηλεσκόπιο εστίασε τον φακό του σε ένα ζευγάρι νεογέννητων άστρων, γνωστών ως Herbig-Haro 46/47, και κατέγραψε υψηλής ανάλυσης εικόνες στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες και γνώσεις τόσο για τα ίδια τα άστρα όσο και για το κοσμικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Αυτή η πλούσια λεπτομερής πληροφορία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των αστρικών σωμάτων.

Τα δύο άστρα που βρίσκονται σε απόσταση 1,470 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιστίων βρίσκονται μέσα στην πορτοκαλολευκής απόχρωσης περιοχή του δίσκου αερίου και σκόνης που έχει σχηματιστεί γύρω από αυτά και τροφοδοτεί την ανάπτυξή τους καθώς συνεχίζουν να αποκτούν μάζα. Ο δίσκος δεν είναι ορατός, αλλά η σκιά του φαίνεται στις δύο σκοτεινές, κωνικές περιοχές που περιβάλλουν τα δύο άστρα.

Η NASA κοινοποίησε μια εικόνα όπου φαίνονται δύο άστρα που τοποθετούνται σχεδόν στο κέντρο μιας κοσμικής δομής με δύο λοβούς. Αυτή η δομή σχηματίζεται από το μεγάλο μέρος ύλης που απελευθερώνεται καθώς τα άστρα αυτά “καταπίνουν” και στη συνέχεια εκτοξεύουν το αέριο και τη σκόνη που τα περιβάλλει. Αυτή η ενδιαφέρουσα διαδικασία διαρκεί χιλιάδες έτη.

Όταν η ύλη που προέρχεται από πρόσφατες εκτοξεύσεις συγκρούεται με την υπάρχουσα ύλη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το σχήμα των λοβών αλλάζει. Η αντίδραση αυτή παραπέμπει σε ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι που ανάβει και σβήνει με γρήγορο αλλά ασύμμετρο ρυθμό. Κάθε εκτόξευση μπορεί να μεταφέρει διαφορετικές ποσότητες ύλης ή να προκαλέσει διαφορετικές ταχύτητες στην ύλη. Αυτό εξαρτάται από το πόση ύλη είχε συσσωρευθεί στα άστρα πριν από την κάθε συγκρούση. Στην εικόνα παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις των δύο αστέρων, φαίνονται σε μπλε χρώμα και μοιάζουν με νήματα που διασχίζουν τον χώρο.