Με την ταινία «The Goldman Case» του Σεντρίκ Καν (Cédric Kahn) θα ανοίξει το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» στις Κάννες στις 16 Μαΐου, το οποίο και θα διαρκέσει έως τις 27 του μήνα. Στην ενότητα αυτή του φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες μεγάλου μήκους και 10 μικρού μήκους, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το «The Goldman Case» επικεντρώνεται στη δίκη του 1976 του αριστερού επαναστάτη Πιερ Γκόλντμαν, ο οποίος καταδικάστηκε για πολλαπλές ένοπλες ληστείες και αργότερα δολοφονήθηκε.

Το «In Our Day» του Κορεάτη σκηνοθέτη Χονγκ Σανγκ-σου θα ολοκληρώσει το φεστιβάλ.

Στα σημαντικότερα σημεία της διοργάνωσης συγκαταλέγεται επίσης η γαλλική κωμωδία του βραβευμένου με Όσκαρ Μισέλ Γκοντρί «The Book of Solutions», ενώ ο διευθυντής φωτογραφίας του «Good Time», Σον Πράις Γουίλιαμς, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους με το δράμα «The Sweet East».

Στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του 2023 θα γίνει μια ειδική προβολή για την ταινία του αείμνηστου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, «Abraham’s Valley», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη της προβολή.

Το πρόγραμμα του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών ξεκίνησε το 1969 ως παράλληλη εκδήλωση με τις Κάννες. Το Δεκαπενθήμερο επιβλέπεται από Σωματείο Γάλλων Σκηνοθετών και την Εταιρεία Σκηνοθετών Κινηματογράφου.

Η ιστορία του Φεστιβάλ στις Κάννες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (γαλλικά: Festival de Cannes‎) είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς κινηματογράφου, που διεξάγεται στις Κάννες της Γαλλίας, μία φορά το χρόνο. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939, με προεδρεύοντα τον Λουί Λυμιέρ. Η μόνη ταινία που παρουσιάστηκε στην πρώτη διοργάνωση ήταν η Παναγία των Παρισίων του Γουίλιαμ Ντίτερλι, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την κήρυξη πολέμου της Γαλλίας στη Γερμανία. Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε το 1946. Ο θεσμός ματαιώθηκε το 1948 και το 1950, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ από το 1951, ο χρόνος διοργάνωσής του μετατοπίστηκε στην περίοδο της Άνοιξης.

Το 1968, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10 Μαΐου αλλά διακόπηκε στις 19 Μαΐου, κατά την περίοδο της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του ’68 και μετά από παρέμβαση φοιτητών απειλώντας τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Η ατμόσφαιρα στις Κάννες του 1968 ήταν εκρηκτική. Η κριτική επιτροπή, με μέλη της τον Τέρενς Γιανγκ, τον Ρόμαν Πολάνσκι, τον Λουί Μαλ, τη Μόνικα Βίτι κ.α., παραιτήθηκε των υποχρεώσεών της θεωρώντας ότι το προβάδισμα ανήκε στα γεγονότα που συγκλόνιζαν τη χώρα.

Το πρωί της 18ης Μαΐου, η επαναστατική επιτροπή του φεστιβάλ, αποτελούμενη από τους Κλοντ Λελούς, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Φρανσουά Τρυφώ, Λουί Μαλ και Ρόμαν Πολάνσκι, αποφάσισε ύστερα από ολονύκτια σύσκεψη ότι το φεστιβάλ πρέπει να διακοπεί. Ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους και περίμεναν το κοινό να εκκενώσει την αίθουσα, αλλά κανείς δεν έφευγε. Τότε ο Γκοντάρ ανέλαβε μία αποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε, πρωτοβουλία. Απείλησε ότι θα υποχρεώσει τους παρόντες να δουν όλες τις ταινίες που έχει γυρίσει, στη σειρά. Όλοι πετάχτηκαν στο δρόμο και το φεστιβάλ έκλεισε τις πόρτες του.

Για πρώτη φορά μετά το 1968, το 2020, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού το 2020 αποφασίστηκε η οριστική ακύρωση του 73ου Φεστιβάλ των Καννών.

Συμμετοχές και βραβεία στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες συμμετοχής:

Διαγωνιστικό τμήμα, το κύριο και περισσότερο προβεβλημένο πρόγραμμα της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει το διαγωνισμό ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους.

Εκτός συναγωνισμού, τμήμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών που δεν διαγωνίζονται για τα βραβεία του φεστιβάλ.

Un Certain Regard, τμήμα που που καθιερώθηκε από το 1978 και αφορά ταινίες νέων σκηνοθετών.

Cinéfondation, διαγωνιστικό τμήμα που καθιερώθηκε από το 1998, για ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών.

Η επιτροπή του φεστιβάλ καθορίζει σε ποιες ταινίες, θα απονεμηθούν τα βραβεία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής λήξης.

Τα βραβεία που απονέμονται στις συμμετοχές του διαγωνιστικού τμήματος, είναι:

Χρυσός Φοίνικας (Palme d’Or), βραβείο για την καλύτερη ταινία
Μέγα βραβείο (Grand Prix), βραβείο για την δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ
Βραβείο της Επιτροπής (Prix du Jury), βραβείο για την τρίτη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ
Χρυσός Φοίνικας Μικρού μήκους ταινίας, (Palme d’Or du court métrage) βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους
Βραβείο Γυναικείου ρόλου (Prix d’interprétation féminine)
Βραβείο Ανδρικού ρόλου (Prix d’interprétation masculine)
Βραβείο Σκηνοθεσίας (Prix de la mise en scène)
Βραβείο σεναρίου (Prix du scénario)
Βραβείο Επιτροπής
Queer Φοίνικας (Queer Palm), βραβείο για την καλύτερη ΛΟΑΤ ταινία

Για ταινίες μικρού μήκους έχουν καθιερωθεί επίσης τα αντίστοιχα βραβεία Χρυσού Φοίνικα και Επιτροπής ενώ από το 1978 απονέμεται επιπλέον, το βραβείο της Χρυσής Κάμερας (Camera d’or) για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.