Η γκαλερί Enter Gallery του Μπράιτον φιλοξενεί μια ειδική έκθεση προς τιμήν του Jamie Reid, του θρυλικού βρετανού καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων των Sex Pistols και έργα τέχνης που συνδέονται μαζί τους.

Η έκθεση αντλεί από τη σειρά “Rogue Materials” του Reid, μια σημαντική συλλογή που εκτείνεται από το 1972 έως το 2021.

Με πρώιμες αφίσες και flyers από την εποχή των Sex Pistols, καθώς και με έργα του που συμμετείχαν σε κινήματα διαμαρτυρίας όπως η Anti Poll Tax Alliance τη δεκαετία του 1980 και το κίνημα Occupy London το 2012, η έκθεση τιμά το πνεύμα του Reid και τη δέσμευσή του στη ριζοσπαστική πολιτική.

Η έκθεση έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με τον γκαλερίστα του Reid, John Marchant, ο οποίος κάποτε περιέγραψε τον Reid ως «αναρχικό, πανκ, χίπη, επαναστάτη που ανακατεύει τα σκατά και ρομαντικό».

Από τα εμβληματικά εξώφυλλα των Sex Pistols μέχρι τις απεικονίσεις ενός ναζιστοποιημένου Donald Trump και το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με τη σβάστικα στα μάτια, ο Reid απέκτησε τη φήμη του ριζοσπαστικού καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας σύνθετες πολιτικές ιδέες μέσα από ζωντανά, επαναστατικά έργα τέχνης που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Πηγή: Jamie Reid / Enter Gallery

Τα έργα του, που συχνά περιλαμβάνουν γράμματα κομμένα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε στυλ αποστολών για λύτρα, βοήθησαν στον καθορισμό της εικόνας του punk, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

«Η Enter Gallery είχε τη χαρά να συνεργαστεί στενά με τον Jamie Reid επί πολλές δεκαετίες. Ήταν ένας αληθινός οραματιστής, που πάντα αγωνιζόταν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη μέσω συναρπαστικών, επαναστατικών και τολμηρών έργων που προκαλούσαν αντιδράσεις», λέει η Helen Hiett, επικεφαλής αγορών της Enter Gallery.

Jamie Reid / Φωτ.: Camera Press

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποκάλυψη του τελευταίου εγκεκριμένου έργου τέχνης του Reid, που ολοκληρώθηκε πριν από τον θάνατό του. Με τίτλο “Anarchy in the UK” (Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο), το έργο απεικονίζει μία τεμαχισμένη σημαία Union Jack που συγκρατείται από πανκικές παραμάνες, αποτίοντας φόρο τιμής στην κυκλοφορία του ομώνυμου single των Sex Pistols το 1976.

Πηγή: Jamie Reid / Enter Gallery

Ο John Marchant, μακροχρόνιος φίλος και αρχειοθέτης του Jamie Reid, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαζόμαστε με την Enter Gallery για την κυκλοφορία αυτής της αποκλειστικής εκτύπωσης της περιβόητης σημαίας “Anarchy In The UK” του Jamie Reid, καθώς έχουμε μια μεγάλη ιστορία συνεργασίας για να προσφέρουμε στους συλλέκτες την παγκοσμίου φήμης τέχνη και τα μηνύματα του Jamie».

Πηγή: Euronews