Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το BBC, η Universal Music πρόκειται να αποσύρει εκατομμύρια τραγούδια της από το TikTok λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ του πολυεθνικού δισκογραφικού κολοσσού και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης όσο αφορά το ύψος της είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων που ανήκουν στην εταιρία.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε τραγούδια καλλιτεχνών της Universal, όπως για παράδειγμα η Taylor Swift, ο The Weeknd και ο Drake. Η Universal κατηγόρησε την TikTok για «εκφοβισμό» και δήλωσε ότι το τελευταίο ήθελε να πληρώνει μόνο ένα «κλάσμα» της τιμής σε σχέση με τα χρήματα που πληρώνουν άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για πρόσβαση στον τεράστιο κατάλογό της.  Η TikTok δήλωσε ότι η Universal παρουσίαζε μια «ψευδή εικόνα όσο αφορά τη συμφωνία».

Οι δισκογραφικές εταιρείες κερδίζουν χρήματα από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του καταλόγου τους όταν τα τραγούδια τους παίζονται σε πλατφόρμες streaming και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και το TikTok -το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance- έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών εσόδων της Universal, δήλωσε η δισκογραφική εταιρεία.

Σε μια «ανοιχτή επιστολή προς την κοινότητα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών» η Universal -η οποία ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας μουσικής- υποστήριξε ότι:

«τελικά η TikTok προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς να πληρώνει όσα πραγματικά αξίζει η μουσική».

Η Universal ανέφερε, επίσης, ότι ταυτόχρονα με το αίτημά της για τη «κατάλληλη αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους συνθέτες μας», ανησυχεί και για την «προστασία των καλλιτεχνών μας από τις βλαβερές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τους χρήστες του TikTok».

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί άδειες χρήσης του περιεχομένου της στο TikTok όταν λήξει το  μεταξύ τους συμβόλαιο, σήμερα 31 Ιανουαρίου.

Σε μια αιχμηρή απάντηση, το TikTok δήλωσε: «Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι η Universal Music Group έχει βάλει τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών της… Παρά την ψευδή αφήγηση και ρητορική της Universal, γεγονός είναι ότι επέλεξε να απομακρυνθεί από την υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πολύ περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που χρησιμεύει ως δωρεάν μέσο προώθησης της μουσικής και ανακάλυψης νέων ταλέντων και μουσικών».

Είναι η πρώτη φορά που η Universal προχωρά στο σημαντικό γεγονός της απομάκρυνσης των τραγουδιών της από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Universal έχει μια δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ηχογραφημένης μουσικής, ενώ κατέχει τα δικαιώματα σε μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών, από τους Beatles, τον Elton John και τους Coldplay μέχρι την Adele, τους BTS και τους Blackpink. Έχει επίσης στην κατοχή της το “Murder on the Dancefloor “της Sophie Ellis-Bextor, το οποίο έγινε πρόσφατα μεγάλη επιτυχία μέσα από το TikTok.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Warner Music -η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία μουσικής στον κόσμο- και η TikTok σύναψαν νέα συμφωνία αδειοδότησης και χρήσης της μουσικής της εταιρίας από τη δημοφιλή πλατφόρμα.