Το ΚΚΕ «αποχαιρετά με θλίψη την συνθέτη και στιχουργό Βάσω Αλαγιάννη, η οποία με το προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος της, έχοντας βαθιές ρίζες στην ουσία της παράδοσης της λαϊκής δημιουργίας, με βαθιά ευαισθησία και δωρικό λυρισμό, άφησε το δικό της ξεχωριστό ίχνος στην ελληνική μουσική και δισκογραφία».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τα τραγούδια που υπέγραψε, ως συνθέτης και ως στιχουργός, τραγουδήθηκαν πολύ και θα εξακολουθούν να συντροφεύουν παρέες, γλέντια, μοναξιές και μεράκια που αναζητούν φωνή.

Μαθαίνοντας μουσική δίπλα στον Μάνο Λοΐζο και το Νότη Μαυρουδή και με δική τους ενθάρρυνση, η Βάσω Αλαγιάννη άρχισε να χαράζει τη δική της πορεία και η πρώτη της δισκογραφική δουλειά το “Χαράτσι” το 1982 σε στίχους Μανώλη Ρασούλη με ερμηνευτή τον Νίκο Παπάζογλου γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Αχώριστοι συνεργάτες έκτοτε θα συνυπογράψουν τα “Σύνεργα” το 1990 και το “Στο Λυκαβηττό” το 1991, με το τραγούδι “Αχ Ελλάδα σ΄ αγαπώ”, σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, να αγγίζει την ψυχή κάθε Έλληνα όπου γης.

Συνεργάστηκε δισκογραφικά με το Μανόλη Λιδάκη, τη Βούλα Σαββίδη, την Πίτσα Παπαδοπούλου τον Σταύρο Λογαρίδη, την Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μπάση και άλλους, ενώ επιθυμία της που δεν εκπληρώθηκε ήταν να ερμηνεύσει τραγούδια της ο Δημήτρης Μητροπάνος, “αυτός ο υπέροχος ερμηνευτής, με τον υπερήφανο καημό” όπως είχε πει η ίδια.

Ο κύκλος τραγουδιών Svarno αποτέλεσε την αποτίμησή της, αλλά και την μουσικά εκφρασμένη εκ βαθέων εξομολόγησή της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ