Την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Singular Logic από το Κέντρο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως ανέφερε η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη δεν θα μπουν στη Βουλή. Η περίπτωση σφάλματος είναι στο +/-0,5%

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 40% των ψήφων η εκτίμηση του αποτελέσματος είναι η εξής:

ΝΔ: 40,86% και 146 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 20% και 71 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 12% και 42 έδρες

ΚΚΕ: 7,2% και 25 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,5% και 16 έδρες

Νίκη: 2,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%

ΜέΡΑ 25: 2,4%

εκτίμηση αποτελέσματος

«H συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζεται σε ένα επίπεδο ανώτερο του 80%. Βεβαίως έχει διαρροές προς όλα τα κόμματα, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Αριθμητικά ισχυρότερη είναι η διαρροή της προς το ΣΥΡΙΖΑ[…] Το 82% λοιπόν αυτών που την ψήφισαν το ’19 την ξαναψήφισαν σήμερα με βάση το exit poll» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Παναγιώτης Κουστένης. Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αντιστρόφως μια συσπείρωση κάτω του 70%, πάντα με βάση το exit poll. Ωστόσο οι απώλειες του οι κύριες είναι ισομερείς και 8% προς την Νέα Δημοκρατία και 8% προς το ΠΑΣΟΚ».

 « Εδώ πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι διαμορφώνεται πλέον ένα διπλό εκλογικό τοπίο. Δηλαδή οι εκλογές αυτές που λειτουργούν με την απλή αναλογική, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, φαίνεται ότι για τη ΝΔ λειτουργούν ως κανονικές βουλευτικές εκλογές και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς έχουν περισσότερο χαρακτήρα ευρωεκλογών. Κι αυτό το είδαμε πολύ έντονα και στην προεκλογική περίοδο ότι από ένα σημείο και μετά προσπαθούσε να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο από την οποία αντικειμενικά η ΝΔ θα έπρεπε να κινδυνεύει περισσότερα εφόσον είχε θέσει τον όρο της αυτοδυναμίας πρώτιστο».

Πηγή: Υπ. Εσωτερικών, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ