Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί, στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί, στα 3.000 για το τρίτο παιδί και στα 3.500 ευρώ για πάνω από 4 παιδιά (πολύτεκνες οικογένειες) ανακοίνωσε πριν λίγο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώνονται μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών.

Η αύξηση, όπως είπε η κα. Ζαχαράκη θα είναι αναδρομική ώστε να καλύπτει και το 2023 και θα καταβάλεται από τον Απρίλιο 2024 σε δύο ισόποσες δόσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημείωσε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι δεν λύνεται το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση. «Είναι μια ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα πρόστιμα και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέτος υλοποιούνται 7 καινούργια μέτρα για τους νέους γονείς, συνολικού προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, υπάρχουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΤΑ ΝΕΑ