Πρεμιέρα «ζωσμένη» με εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών κάνει σήμερα Πέμπτη (1/2) η επετειακή 30η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα συγκεντρώνονται με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα της Θέρμης έχουν δώσει ραντεβού σήμερα οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam

Επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

Στο Δερβένι οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία τους λίγο μετά τις 8.30 βάζοντας ένα φέρετρο σε τρακτέρ, σε με μια συμβολική κίνηση που υποδηλώνει την κατάρρευση του αγροτικού κλάδου.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 2/2

Ανάμεσα στους αγρότες που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο (2/2) αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του. Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.

Ανοίγει πύλες η 30η Agrotica

Την ίδια ώρα, η 30η Agrotica που ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Η φετινή Agrotica είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού και αισθητά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη έκθεση του 2022, οπότε οι εκθέτες ήταν 1.677 και ο εκθεσιακός χώρος 38.500 τ.μ. Οι διαστάσεις της μάλιστα -στη γενικότερη, επιβαρυμένη εικόνα της Θεσσαλονίκης- επέβαλαν την εφαρμογή ειδικού σχεδίου με τη διάθεση τεσσάρων χώρων δωρεάν στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου.

Η φετινή έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα, ο οποίος θα αναδειχθεί σε ειδική εκδήλωση μετά το πέρας των εγκαινίων. Παρούσα στα περίπτερά της είναι η παγκόσμια νέα τεχνολογία από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας με όλους τους τομείς της γεωργίας, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το σύνολο των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων.

Πηγή: iEidiseis