Η εποχή των αμείωτων «ταξιδιών εκδίκησης» (revenge travel) μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Νέες εκθέσεις δείχνουν ότι, μετά από χρόνια πληθωρισμού και αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους, οι ταξιδιώτες μπορεί τελικά να περιορίσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Μια νέα έκθεση της εταιρείας ερευνών Morning Consult δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές προθέσεις αυξάνονται σε αρκετές χώρες, αλλά ισοπεδώνονται ή μειώνονται σε άλλες, κυρίως στην Ευρώπη.

Οι προθέσεις για ταξίδια μειώθηκαν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Γαλλία και κατά 6 στη Γερμανία από το 2022, σύμφωνα με την έκθεση “The State of Travel & Hospitality” της Morning Consult που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Το ενδιαφέρον για ταξίδια μειώθηκε επίσης στον Καναδά και τη Ρωσία (-4 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.

Όσον αφορά το αν αυτό υποδηλώνει ότι η ανεβασμένη ζήτηση τελειώνει: «Ναι, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε η Lindsey Roeschke, αναλύτρια ταξιδιών και φιλοξενίας της Morning Consult.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ταξίδια θα μειωθούν και πάλι σημαντικά, αλλά… εν ολίγοις, η πλειονότητα όσων περίμεναν να κάνουν τα “ταξίδια εκδίκησης” τους τα έχουν ήδη κάνει», είπε.

Φωτ.: Τhomas Griesbeck / Unsplash

Η μείωση των ταξιδιών μπορεί να είναι πιο έντονη στην Ευρώπη, δήλωσε η Roeschke.

«Μεγάλο μέρος αυτού σχετίζεται με την οικονομία -ο πληθωρισμός “έφαγε” τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών το τελευταίο έτος και τους ανάγκασε να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους για το πώς ξοδεύουν», είπε.

Η εισροή βορειοαμερικανών τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, καθιστώντας τα ταξίδια ακόμη πιο ακριβά για τους Ευρωπαίους. Στο σύνολό τους, όλα αυτά συνθέτουν «μια πιο απαισιόδοξη προοπτική για τα ταξίδια σε σύγκριση με άλλες περιοχές».

Τα «ταξίδια εκδίκησης» είναι πιθανό να ξεθωριάσουν

Η ζήτηση αναμενόταν να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι συνοριακοί περιορισμοί του Covid διατηρήθηκαν σε ισχύ περισσότερο από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Oxford Economics αναφέρει ότι τα «ταξίδια εκδίκησης» μικρών αποστάσεων είναι πιθανό να εξασθενήσουν στην περιοχή.

Η ανεβασμένη ζήτηση τροφοδότησε τα ταξίδια στην Ασία-Ειρηνικό το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά έκτοτε η τάση αρχίζει να αντιστρέφεται, αναφέρει η έκθεση, αναφέροντας την πτώση των επισκεπτών από τη Σιγκαπούρη στη Μαλαισία μετά από ένα κύμα στα τέλη του 2022.

Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι οι αφίξεις από άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είναι πιθανό να μειωθούν επίσης, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της “σφιγμένης” νομισματικής πολιτικής πλήττουν τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών.

«Τα ταξίδια είναι ως επί το πλείστον ένα αγαθό πολυτελείας και από τα πρώτα πράγματα που θα περικοπούν όταν οι καιροί δυσκολέψουν», αναφέρει η έκθεση.

Οι Ιάπωνες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους

Η έκθεση της Morning Consult δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές προθέσεις είναι αυξημένες σε πολλά μέρη, συγκεκριμένα στην Κίνα, το Μεξικό και την Ιαπωνία.

Ωστόσο, ο ιαπωνικός ενθουσιασμός για ταξίδια παραμένει συγκρατημένος, με μόλις το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για αναψυχή τους επόμενους 12 μήνες -το χαμηλότερο ποσοστό από τις 15 χώρες της έρευνας.

Η έκθεση σημειώνει τον κίνδυνο ότι όσο περισσότερο οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν στο εσωτερικό, μπορεί να επέλθει μια μόνιμη αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις ενός πληθυσμού όπου τα διεθνή ταξίδια έχουν χάσει κάποια λάμψη ως σύμβολο κύρους.

Φωτ.: Mika Baumeister / Unsplash

Οι περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν εντός της Κίνας και των ειδικών αυτόνομων περιοχών της, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον των Κινέζων ταξιδιωτών να επισκεφθούν ορισμένα μέρη μειώνεται, σύμφωνα με την έκθεση της Morning Consult. Οι προθέσεις να επισκεφθούν τη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 επισκιάζοντας κατά πολύ την πτώση του ενδιαφέροντος από τη Νότια Κορέα (12 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ιαπωνία (9 ποσοστιαίες μονάδες).

«Η πτώση στην Κίνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», αναφέρει η έκθεση.

«Αν και οι λόγοι είναι ένας συνδυασμός υλικοτεχνικών (οι πτήσεις είναι σπάνιες και ακριβές) και γεωπολιτικών (οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας), η πτώση αποτελεί πλήγμα για τους προορισμούς που ήλπιζαν σε μια πιο ισχυρή ανάκαμψη».

Ωστόσο, η ταξιδιωτική βιομηχανία παραμένει αισιόδοξη. Μια έρευνα της JLL έδειξε ότι το 77% των ιδιοκτητών και διαχειριστών ξενοδοχείων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένουν αύξηση των επιπέδων πληρότητας το 2024.

Πηγή: CNBC