Οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους μισθούς στις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν ευκαιρίες αύξησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας εξαφανίζονται γρήγορα για να αντικατασταθούν από υβριδικά μοντέλα, ενώ οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών σε όλο τον κόσμο, επιδιώκουν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο, σε μια αντιστροφή της τάσης που πολλοί πίστευαν ότι ήρθε για να μείνει.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα διαχείρισης δαπανών Pleo, δείχνει ότι σχεδόν 1 στις 5 ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Ο Thorbjørn Fink, COO της Pleo, δήλωσε στο Euronews Business ότι οι εταιρείες «θα επικεντρωθούν στην εξοικονόμηση κόστους κατά τη διάρκεια του 2024».

«Η έκθεσή μας δείχνει ότι 1 στους 4 ερωτηθέντες βλέπει αυτό ως θέμα για το 2024», πρόσθεσε. «Αλλά το από πού θα προέλθουν αυτές οι εξοικονομήσεις είναι αβέβαιο. Ορισμένοι (περίπου 20%) αναφέρουν τη μείωση των μισθών των απομακρυσμένων εργαζομένων ως τρόπο επίτευξης εξοικονόμησης».

Ο Fink σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επίγνωσή τους για τη δική τους οικονομική ευημερία και να βρουν άλλους τρόπους που δεν περιλαμβάνουν περικοπές στους μισθούς των απομακρυσμένων εργαζομένων.

«Ορισμένες εταιρείες κάνουν πραγματικά λόγο για περισσότερες πρακτικές εξ αποστάσεως εργασίας για να μειώσουν τα έξοδα γραφείου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό αυτές οι ΜΜΕ να αποκτήσουν «ακριβή εικόνα του τρόπου με τον οποίο προκύπτουν οι δαπάνες και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα».

Το Euronews Business επικοινώνησε με το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit για να ρωτήσει σχετικά με τυχόν ευρύτερες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, αλλά δεν έλαβε άμεσα απάντηση.

Πώς θα επηρέαζε η μείωση των μισθών των εργαζομένων σε τηλεργασία την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας;

Η ιδέα να πληρώνονται λιγότερο οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δεν είναι καινούργια, ωστόσο η συζήτηση επαναλαμβάνεται, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει ότι η έλλειψη μετακινήσεων και η ελευθερία να ζουν όπου θέλουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς από εκείνους που εργάζονται στο χώρο εργασίας.

Άλλοι λένε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι εξίσου παραγωγικοί με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο χώρο και μάλιστα μειώνουν το κόστος για τους εργοδότες, οπότε η εργασία τους θα πρέπει να αποζημιώνεται εξίσου.

Η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Randstad δήλωσε στο Euronews Business ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι ισότιμα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δημιουργούμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού, όπου όλα τα ταλέντα αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο για να ξεκλειδώσουμε καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τα άτομα όσο και για τους οργανισμούς», δήλωσε η εταιρεία.

Πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων έχουν εκφράσει την περιφρόνησή τους για την εργασία από το σπίτι.

Ο Βρετανός μεγαλοεπιχειρηματίας Lord Alan Sugar, γνωστός για τη στάση του κατά της εργασίας από το σπίτι, δήλωσε το 2022 ότι όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως θα πρέπει να αμείβονται λιγότερο. Άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν επίσης μιλήσει πολύ ανοιχτά για τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs David Solomon να την αποκαλεί «παρέκκλιση».

Ο τεχνολογικός γίγαντας IBM προέτρεψε πρόσφατα τους διευθυντές να έρθουν στο γραφείο ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους -η Dell και η SAP έχουν διατάξει τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, τουλάχιστον εν μέρει- η L’Oréal αποφάσισε ότι οι Παρασκευές στο γραφείο είναι υποχρεωτικές δύο φορές τον μήνα. Ο κατάλογος συνεχίζεται.

«Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξανόμενες συζητήσεις μεταξύ ταλέντων και εργοδοτών σχετικά με την ευέλικτη εργασία και η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και το 2024», δήλωσε η Randstad. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο (35%) των εργαζομένων αναμένεται τώρα να βρίσκονται στο γραφείο περισσότερο απ’ ό,τι πριν από έξι μήνες, ενώ μόλις οι μισοί (41%) αναφέρουν ότι ο εργοδότης τους έχει γίνει πιο αυστηρός όσον αφορά την παρουσία στο γραφείο τους τελευταίους μήνες».

Χάνονται ταλέντα;

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να καταργούν θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως, τα γραφεία προσλήψεων προειδοποιούν ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν ταλέντα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της LinkedIn “Global State of Remote and Hybrid Work”, η ζήτηση για απομακρυσμένη εργασία από τους υποψήφιους εργαζόμενους έχει ξεπεράσει σημαντικά την αύξηση της προσφοράς. Η έκθεσή τους που διεξήχθη στα τέλη του 2023 δείχνει ότι το 50% των εργαζομένων προτιμούν υβριδικούς και απομακρυσμένους ρόλους και ενδέχεται να μην συμβιβαστούν με τη θέση εργασίας τους. Σύμφωνα με την Randstad, οι νεότερες γενιές εκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εξίσου υψηλά με τον μισθό και έχουν έντονη επιθυμία για ευελιξία.

«Είναι σαφές ότι ορισμένοι εργοδότες τραβούν τους ανθρώπους τους πίσω στο γραφείο, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος, καθώς αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να χάσουν ταλέντα που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ευελιξία», δήλωσε η εταιρεία.

«Διαπιστώσαμε ότι πάνω από το ένα τρίτο (37%) των εργαζομένων θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει τη δουλειά του εάν του ζητούσαν να περνάει περισσότερο χρόνο στο γραφείο. Το ένα τέταρτο (25%) έχει μάλιστα πράξει ανάλογα και έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του επειδή δεν παρείχε ευελιξία».

Η εταιρεία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού δήλωσε ότι «οι εργοδότες πρέπει να αντιμετωπίσουν την ευελιξία με τρόπο που να προωθεί επίσης την κουλτούρα, την απόδοση και τη δέσμευση».

Ποια χώρα προσφέρει τις περισσότερες υβριδικές θέσεις εργασίας;

Παρά τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν εργασία και αρνούνται να συμβιβαστούν με την απομακρυσμένη εργασία, οι εργοδότες μειώνουν τα ποσοστά τους και στρέφονται σε υβριδικές προσφορές θέσεων εργασίας, ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της επιθυμητής ευελιξίας των εργαζομένων και του στόχου της εταιρείας για παρουσία στο γραφείο.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η αναλογία στις ΗΠΑ ήταν σχετικά χαμηλή, με τις απομακρυσμένες ευκαιρίες να ανέρχονται στο 1/10 του συνολικού αριθμού θέσεων και τους υβριδικούς ρόλους στο 13%.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η αναλογία ήταν αρκετά υψηλή: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 43% των θέσεων ήταν υβριδικές επιλογές, ενώ στη Γαλλία το 31%. Στη Γερμανία το 31% των θέσεων εργασίας που αναρτήθηκαν στο LinkedIn διαφημίζονταν ως υβριδικές θέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας δέχονται σχεδόν πενταπλάσιο ποσοστό αιτήσεων σε σύγκριση με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Euronews