Σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στις Άλπεις στη βόρεια Ιταλία, δοχεία γεμάτα με εκατομμύρια γρύλους στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Πηδώντας και κελαηδώντας δυνατά – αυτοί οι γρύλοι πρόκειται να γίνουν φαγητό αναφέρει ένα αφιέρωμα του BBC.

Η διαδικασία είναι απλή: καταψύχονται, βράζονται, αποξηραίνονται και στη συνέχεια κονιορτοποιούνται. Στο Italian Cricket Farm, τη μεγαλύτερη φάρμα εντόμων στη χώρα, περίπου ένα εκατομμύριο γρύλους μετατρέπονται σε συστατικά τροφίμων κάθε μέρα.

Ο Ivan Albano, ο οποίος διευθύνει τη φάρμα, ανοίγει ένα δοχείο για να αποκαλύψει ένα ανοιχτό καφέ αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού, τηγανιτών, ενεργειακών ράβδων – ακόμα και αθλητικών ποτών.

αλεύρι γρύλων
Πηγή: Italian Cricket Farm

Η κατανάλωση γρύλων, μυρμηγκιών και σκουληκιών είναι συνηθισμένη σε μέρη του κόσμου όπως η Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η χρήση των γρύλων για δημιουργία αλευριού θεωρείται η τροφή του μέλλοντος. 

Αφού η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση νωρίτερα φέτος, θα υπάρξει άραγε αλλαγή στάσης σε ολόκληρη την Ευρώπη;

 

Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση στην κατανάλωση εντόμων από ό,τι στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας κοινής γνώμης YouGov, και οι αντιρρήσεις προέρχονται από την κορυφή – η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να απαγορεύσει τη χρήση τους για την παραγωγή πίτσας και ζυμαρικών.

«Θα εναντιωθούμε, με οποιοδήποτε μέσο και σε οποιοδήποτε μέρος, σε αυτήν την τρέλα που θα φτωχύνει τη γεωργία και τον πολιτισμό μας», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Αλλά πρόκειται να αλλάξει όλο αυτό; Αρκετοί Ιταλοί παραγωγοί τελειοποιούν ζυμαρικά από γρύλους, πίτσα και σνακ.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πολύ βιώσιμο», λέει ο Ιβάν. «Για να παράγουμε ένα κιλό σκόνης κρίκετ, χρησιμοποιούμε μόνο περίπου 12 λίτρα νερό», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης από τις αγελάδες απαιτεί χιλιάδες λίτρα νερού.

Η καλλιέργεια εντόμων απαιτεί επίσης μόνο ένα κλάσμα της γης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος. Δεδομένης της ρύπανσης που προκαλείται από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ένα εστιατόριο κοντά στο Τορίνο, ο σεφ Simone Loddo προσάρμοσε τη συνταγή του για φρέσκα ζυμαρικά, η οποία χρονολογείται πριν από σχεδόν 1.000 χρόνια – η ζύμη είναι τώρα 15% σκόνη γρύλων.

Αναδύει μια έντονη μυρωδιά ξηρού καρπού. Μερικοί από τους πελάτες αρνούνται να δοκιμάσουν τις ταλιατέλες γρύλου, αλλά όσοι το κάνουν  εκπλήσσονται με το πόσο καλή γεύση έχουν.

Εκτός από τη γεύση, η σκόνη γρύλου είναι μια υπερτροφή γεμάτη με βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Ένα πιάτο περιέχει υψηλότερες πηγές σιδήρου και μαγνησίου, για παράδειγμα, από μια μοσχαρίσια μπριζόλα.
Είναι όμως αυτή μια ρεαλιστική επιλογή για όσους θέλουν να τρώνε λιγότερο κρέας; Το κύριο θέμα είναι η τιμή.
«Αν θέλετε να αγοράσετε φαγητό με βάση τους γρύλους, θα σας κοστίσει», λέει ο Ivan. “Το αλεύρι γρύλων είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Κοστίζει περίπου 60 €  ανά κιλό. Εάν παίρνετε ζυμαρικά γρύλων, για παράδειγμα, ένα πακέτο μπορεί να κοστίσει έως και 8 €.”
Αυτό είναι έως και οκτώ φορές περισσότερο από τα κανονικά ζυμαρικά στο σούπερ μάρκετ. Προς το παρόν, η τροφή για έντομα παραμένει μια εξειδικευμένη επιλογή στις δυτικές κοινωνίες, καθώς οι αγρότες μπορούν να πουλήσουν πουλερικά και βόειο κρέας σε χαμηλότερες τιμές.
Ενώ η εκτροφή εντόμων αυξάνεται στην Ευρώπη, αυξάνεται και η εχθρότητα προς την ιδέα. Η απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει έντομα για κατανάλωση από τον άνθρωπο χαρακτηρίστηκε από ένα μέλος του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος της Ιταλίας Brothers of Italy ως «στα σύνορα της τρέλας».
Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni, η οποία έχει αναφερθεί στην Ιταλία ως «υπερδύναμη τροφίμων», δημιούργησε ένα υπουργείο Made in Italy όταν εξελέγη, με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης.
Εν μέσω ανησυχιών ότι τα έντομα μπορεί να συνδέονται με την ιταλική κουζίνα, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν τέσσερα διατάγματα με στόχο την καταστολή. «Είναι θεμελιώδες αυτά τα αλεύρια να μην συγχέονται με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία», δήλωσε ο Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, υπουργός Γεωργίας.
Με πληροφορίες από: BBC