Ο αριθμός των παιδιών που διασχίζουν την επικίνδυνη ζούγκλα του Ντάριεν, στα σύνορα μεταξύ Παναμά και Κολομβίας, με στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ επταπλασιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Unicef. «Οι ομάδες μας επί του πεδίου δεν έχουν δει ποτέ έναν τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών να διασχίζουν τη ζούγκλα του Παναμά, μόνα τους ή με τους γονείς τους», δήλωσε ο Γκάρι Κόνιλ περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με έδρα τον Παναμά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο ως τον Φεβρουάριο του 2023 περίπου 9.700 ανήλικοι διέσχισαν την ελώδη και ορεινή ζούγκλα του Ντάριεν, έναντι 1.400 την ίδια περίοδο το 2022. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε δύο μήνες από τότε που διατηρούνται αρχεία», πρόσθεσε η Unicef. Η αύξηση του αριθμού των παιδιών μεταναστών οφείλεται κυρίως στις ανισότητες και την ανεργία όπως και την αποχή από το σχολείο εξαιτίας της πανδημίας, εξήγησε ο Λοράν Ντιβιγιέ, σύμβουλος της Unicef. Εξάλλου τουλάχιστον 200 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα μόνα τους αυτούς τους δύο μήνες, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. «Αυτή η ομάδα μάς ανησυχεί διότι τα ασυνόδευτα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν στα χέρια δικτύων διακινητών και εγκληματιών», τόνισε ο Ντιβιγιέ. Επιπλέον οι ανήλικοι αυτοί «είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη βία, την εκμετάλλευση, την παιδική εργασία και σε διάφορες κακοποιήσεις».

Η ζούγκλα του Ντάριεν αποτελεί οδό παράτυπης μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής. Το δάσος αυτό των 5.750.000 στρεμμάτων δεν έχει κανένα οδικό δίκτυο, είναι γεμάτο κουνούπια και ερπετά, αλλά και επικίνδυνα φαράγγια, ενώ το λυμαίνονται εγκληματικές οργανώσεις. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 περίπου 50.000 άνθρωποι, από τους οποίους ένας στους πέντε ήταν ανήλικος, διέσχισαν τη ζούγκλα. Όλο το 2022 περίπου 250.000 μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι. Η πλειονότητα των μεταναστών αυτών κατάγονται από την Αϊτή, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ