Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων, αποφαινόμενο πως «δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτή των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε απόφασή του που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

«Το ίσο δικαίωμα στον γάμο δεν είναι παρά φιλοδοξία, αν και θεμιτή για τις ομάδες που αφορά, δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτήν των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η απόφαση του κορυφαίου παναμαϊκού δικαστικού θεσμού, η οποία φέρει ημερομηνία 16η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά είχαν προσφύγει το 2016 ομοφυλόφιλα ζευγάρια εναντίον του οικογενειακού κώδικα, που αναγνωρίζει τον γάμο ως ένωση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Τα ζευγάρια που προσέφυγαν χαρακτήριζαν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του, ζητώντας να αναγνωριστούν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου όπως σε αρκετές άλλες χώρες.

Ωστόσο, «παρά τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στην πραγματικότητα», ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών «δεν χαίρει συμβατικής ούτε συνταγματικής αναγνώρισης» στον Παναμά, σύμφωνα με την απόφαση που ενέκριναν έξι από τα εννιά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Οι κανόνες που επιβάλλονται με τον οικογενειακό κώδικα είναι «αντικειμενικά και λογικά δικαιολογημένοι προς το γενικό συμφέρον (που επιτάσσει) να προτιμώνται ενώσεις που μπορούν να γίνουν θεμέλιο οικογενειών, να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος και κατά συνέπεια την κοινωνία».

Αυτό ήταν το σκεπτικό του Ανώτατπι Δικαστηρίου. Οι αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν είναι δεδομένες και μένει να δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια.