Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τον περασμένο χρόνο την ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.


«Από το σύνολο, 1.924 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στα περάσματα της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ενώ 1.153 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στο πέρασμα από την νοτιοδυτική Αφρική προς τις Κανάριες Νήσους» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες Σαμπία Μαντού.

Το 2020 οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί στους δύο αυτούς διαύλους ανέρχονταν σε 1.544.

«Το ανησυχητικό είναι ότι από την αρχή του έτους 478 επιπλέον άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην θάλασσα ή αγνοούνται» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πανδημία της Covid και το κλείσιμο των συνόρων που την συνόδευσαν είχαν συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές, καθώς πολλοί άνθρωποι στράφηκαν προς τους διακινητές στην προσπάθειά τους παρά τις δύσκολες συνθήκες να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Σαμπία Μαντού επέμεινε στο γεγονός ότι οι περισσότερες διελεύσεις επιχειρούνται με υπερφορτώμενες και σε κακή κατάσταση φουσκωτές βάρκες που συχνά ξεφουσκώνουν ή βυθίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες όταν ξεκινά από χώρες της δυτικής ακτής της Αφρικής και οδεύει προς τις Κανάριες Νήσους.

Πολλά από τα πλεούμενα αυτά εκτρέπονται από τον δρόμο τους ή εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ