Ο Μπάιντεν απένειμε χάρη σε όλους τους Αμερικανούς που έχουν καταδικαστεί στις Η.Π.Α. για κατοχή μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας, σε μια κίνηση που οι υποστηρικτές της λένε ότι είχε «καθυστερήσει πολύ». Αυτή η σημαντική απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε εθνικό επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την αποποινικοποίηση της κάνναβης και τη διαγραφή των ατόμων με καταδίκες για κάνναβη.

Εκτιμάται ότι η απονομή χάριτος θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου 6.500 άτομα με ομοσπονδιακές καταδίκες για «απλή κατοχή» μαριχουάνας.

«Το να στέλνουμε ανθρώπους στη φυλακή για κατοχή μαριχουάνας έχει ανατρέψει πάρα πολλές ζωές, και έχει φυλακίσει ανθρώπους για συμπεριφορές, που πολλές πολιτείες δεν απαγορεύουν πλέον», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του το απόγευμα της Πέμπτης. Ο ίδιος επέκρινε τη σκληρή προσέγγιση των προηγούμενων κυβερνήσεων στην πολιτική για τα ναρκωτικά, χαρακτηρίζοντάς την «αποτυχημένη προσέγγιση».

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε ότι οι κοινότητες των αφροαμερικανών και των λατίνων διώκονται δυσανάλογα για την κατοχή μαριχουάνας. «Το ποινικό μητρώο για κατοχή μαριχουάνας έχει επίσης επιβάλει άσκοπους φραγμούς στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες», είπε.

«Και ενώ όλοι κάνουν χρήση μαριχουάνας σε παρόμοια ποσοστά, οι αφροαμερικανοί και οι λατίνοι έχουν συλληφθεί, διωχθεί και καταδικαστεί σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά».

Η μαριχουάνα είναι νόμιμη για ψυχαγωγική ή ιατρική χρήση στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α., αλλά εξακολουθεί να παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μαριχουάνα κατατάσσεται επί του παρόντος στο πρόγραμμα 1 του νόμου περί ελεγχόμενων ουσιών – τοποθετώντας το ναρκωτικό στο ίδιο πρόγραμμα με την ηρωίνη και το LSD. «Δεν έχει κανένα νόημα», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter. Σε μια προσπάθεια να το αντιμετωπίσει, εξέδωσε οδηγία για την ανακατάταξη του ναρκωτικού σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο.


Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι καλεί τους κυβερνήτες των πολιτειών να δώσουν «χάρη» σε απλές πολιτειακές παραβάσεις κατοχής μαριχουάνας. «Όπως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε ομοσπονδιακή φυλακή αποκλειστικά και μόνο για κατοχή μαριχουάνας, έτσι και κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε τοπική φυλακή ή φυλακή της πολιτείας για τον ίδιο λόγο», είπε.