Καταζητούμενος επί τρεις δεκαετίες από όλες τις αστυνομίες της Ιταλίας, ο πανίσχυρος νονός της σικελικής Μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, που πέθανε στην φυλακή στα 61 του χρόνια, ήταν ένας αδίστακτος δολοφόνος, ο τελευταίος εκπρόσωπος της παλιάς φρουράς της Κόζα Νόστρα.

«Με τους ανθρώπους που έχω σκοτώσει με τα χέρια μου, θα μπορούσα να γεμίσω νεκροταφείο», είχε παινευτεί σε έναν φίλο του αυτός ο λάτρης των όπλων, σύμφωνα με δηλώσεις του που έχουν δημοσιευθεί στο ιταλικό Τύπο, οι οποίες έχτισαν την εικόνα αυτού του δολοφόνου που διέπραξε την πρώτη του ανθρωποκτονία σε ηλικία 18 ετών.

Επονομάσθηκε Diabolik, από το όνομα του πρωταγωνιστή εγκληματία γνωστού ιταλικού κόμικ του οποίου και ο ίδιος ήταν θαυμαστής. Καταδικάσθηκε σε έξι φορές ισόβια κάθειρξη και υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της Κόζα Νόστρα της επαρχίας Τράπανι της δυτικής Σικελίας, αν και η εξουσία του απλωνόταν μέχρι το Παλέρμο.

Γεννημένος στις 26 Απριλίου 1962 στο Καστελβετράνο, κολυμπάει από τα παιδικά του χρόνια μέσα στο οργανωμένο έγκλημα: ο πατέρας του, ο ντον Τσίτσο, είναι ο αρχηγός της τοπικής φατρίας και έχει την εκτίμηση του «capo dei capi» Σαλβατότε (Τότο) Ριίνα (1930-2017), του αφεντικού του Κορλεόνε, του επονομαζόμενου «κτήνους» για την στυγνότητά του. Ο Ματέο θα δημιουργήσει επίσης στενούς δεσμούς με τον Τότο Ριίνα.

Το 1992, βρίσκεται στην ομάδα των εκτελεστών που ο Τότο Ριίνα στέλνει στην Ρώμη για να δολοφονήσει τον δικαστή του αγώνα κατά της Μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε. Τελικά, η ομάδα ανακαλείται και ο Ριίνα θα δολοφονήσει με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Φαλκόνε στις 23 Μαΐου κοντά στο Παλέρμο.

Η σημαντική αυτή απόφαση λαμβάνεται με την σύμφωνη γνώμη των άλλων νονών, ανάμεσά τους και ο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος το 2020 θα καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην δολοφονία.

Η στυγνότητα του Ντενάρο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τον Τότο Ριίνα: τον Ιούλιο 1992, μετά την συμμετοχή του στην δολοφονία του Βιντσέντζο Μιλάτσο, αρχηγού της φατρίας του Αλκάμο, στραγγαλίζει και την γυναίκα του, έγκυο τριών μηνών.

Παρέα με τις βιογραφίες του Πούτιν και του Χίτλερ

Ως αρχηγός της φατρίας του Καστελβετράνο, αυτός ο μύωπας με τα χοντρά γυαλιά είναι ο πιστός σύμμαχος της φατρίας των Κορλεονέζι, που έμεινε στην ιστορία του σινεμά με την ταινία “Ο Νονός”, με αρχηγό τον Τότο Ριίνα, στον αιματηρό της πόλεμο κατά του ιταλικού Κράτους.

Μετά την σύλληψη του Ριίνα τον Ιανουάριο 1993, ο Μεσίνα Ντενάρο συνεχίζει την στρατηγική του απόλυτου τρόμου, προσφέροντας έμπρακτη υποστήριξη στην οργάνωση τον ίδιο χρόνο των επιθέσεων στην Φλωρεντία, το Μιλάνο και την Ρώμη, με δέκα νεκρούς και περί τους εκατό τραυματίες.

«Ηταν ο τελευταίος που εφάρμοσε την στρατηγική της βίας και των επιθέσεων της Κόζα Νόστρα (…) και την δολοφονία του Φαλκόνε και του Μπορσελίνο. Ανήκε στην ηγετική ομάδα που αποφάσισε όλες αυτές τις δολοφονίες», εξηγούσε ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ναπολιτάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας ειδικευμένος στην Μαφία, την στιγμή της σύλληψής του.

Αντιμέτωπος με ορυμαγδό δικαστικών ερευνών για σύσταση και συμμορία στο πλαίσιο της Μαφίας και μακρά σειρά ανθρωποκτονιών, ο Ντενάρο εξαφανίζεται το καλοκαίρι του 1993 και συνεχίζει να διευθύνει την αυτοκρατορία του εγκλήματος από την σκιά.

Τον Νοέμβριο 1993, είναι εκ των διοργανωτών της απαγωγής του μικρού Τζιουζέπε Ντι Ματέο, για να πιεσθεί ο πατέρας του Σαντίνο να ανασκευάσει την κατάθεσή του για την δολοφονία του δικαστή Φαλκόνε. Επειτα από ομηρία 779 ημερών, Diabolik και Σια δίνουν την διαταγή για την δολοφονία του 12χρονου παιδιού με στραγγαλισμό. Το σώμα του διαλύεται στην συνέχεια σε οξύ.

Το 1994 και το 1996, οι καταθέσεις των μετανοημένων μαφιόζων επιτρέπουν να αποσαφηνισθεί ο ρόλος του στην Κόζα Νόστρα. Το 2000, έπειτα από την δίκη κολοσσό κατά της Μαφίας με την επωνυμία Omega στο Τράπανι, καταδικάζεται ερήμην σε ισόβια κάθειρξη.

Τα χρόνια που καταζητείται από όλες τις ιταλικές αστυνομίες, διαχειρίζεται τις υποθέσεις του μέσω των pizzini, των σύντομων μηνυμάτων γραμμένων σε χαρτάκια που τόσο αγαπούν οι μαφιόζοι. Στο κρησφύγετό του βρέθηκαν εκτός των βιογραφιών του Πούτιν και του Χίτλερ, παραφερνάλια από την ταινία “Ο Νονός”, όπως μία αφίσα του Αλ Πατσίνο, ένα μαγνητάκι με τον Μάρλον Μπράντο και ακόμη ένα με έναν μαφιόζο που καπνίζει και την φράση «Ο Νονός είμαι εγώ».

Το 2015, η εισαγγελέας Τερέζα Πριντσιπάτο δήλωσε ότι το γεγονός ότι διέφευγε επί τόσο καιρό από την αστυνομία και μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα οφειλόταν στο ότι απολάμβανε προστασίας «σε πολύ υψηλό επίπεδο», αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις για το είδος αυτής της προστασίας. «Είχαμε επιβεβαίωση για την παρουσία του στην Βραζιλία, την Ισπανία, την Βρετανία, την Αυστρία…», είχε δηλώσει έκπληκτη η εισαγγελέας.

Η περιουσία του από το εμπόριο ναρκωτικών, τα τυχερά παιγνίδια, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτιμάται από τα ιταλικά μέσω ενημέρωσης σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ