Τελικά, μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμών και ανάπτυξης, η LEGO ξεκίνησε να πουλάει τουβλάκια Braille (Μπράιγ) που χρησιμοποιούν τα εξογκώματα στα εμβληματικά τουβλάκια για να διδάξουν το αλφάβητο Braille -και αυτά δεν είναι μόνο για ανθρώπους με τύφλωση.

Μαζί με τα εξογκώματα Braille σε κάθε τουβλάκι είναι τυπωμένα τα γράμματα και οι αριθμοί, ώστε όλοι να μπορούν να παίζουν μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βλέπουν. Το νέο σετ “Play with Braille” κάνει την εκμάθηση της γραφής Braille πιο διασκεδαστική και προσιτή σε όλους.

Τα τουβλάκια LEGO Braille παραμένουν πλήρως συμβατά με κάθε άλλο σύστημα LEGO.

«Για τα τυφλά παιδιά και για εκείνα με μερική όραση, αλλά και για τους ενήλικες, τα LEGO Braille κάνουν τη διαφορά για να μοιραστούν το ταξίδι τους στην εκμάθηση της γραφής Braille με τους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο», δήλωσε η Martine Abel-Williamson, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Τυφλών.

«Για την κοινότητα των τυφλών, η γραφή Braille δεν είναι απλώς η γραφή, είναι η είσοδός μας στην ανεξαρτησία και την ένταξη σε αυτόν τον κόσμο, και η διάθεση των LEGO Braille Bricks στο ευρύ κοινό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για να διασφαλιστεί ότι περισσότερα παιδιά θα θέλουν να μάθουν τη γραφή Braille εξ αρχής».

Μέχρι τώρα, τα τουβλάκια LEGO Braille διανέμονταν δωρεάν από το Ίδρυμα LEGO μόνο σε οργανισμούς που ειδικεύονται στην εκπαίδευση παιδιών με προβλήματα όρασης.

Η Lisa Taylor, μητέρα δύο κοριτσιών 7 και 4 ετών, λέει ότι η Olivia ανακάλυψε για πρώτη φορά τα τούβλα LEGO Braille στο σχολείο.

«Είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην περιέργειά της για τη γραφή Braille. Πριν από αυτό, δυσκολευόταν να ξεκινήσει με τα σύμβολα. Τώρα μπορούμε να παίζουμε με τη γραφή Braille μαζί ως οικογένεια και μπορεί να παρουσιάσει τη γραφή Braille στη μικρή της αδελφή με έναν τρόπο που αγαπούν και οι δύο.

Τα τούβλα Braille είναι προσιτά γι’ αυτήν χωρίς να είναι πραγματικά διαφορετικά για τα άλλα παιδιά, έτσι ώστε να μπορεί να παίζει και να μαθαίνει όπως κάθε άλλο παιδί».

Το νέο σετ, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6+ ετών, περιλαμβάνει 287 τουβλάκια σε πέντε χρώματα με δύο πλάκες βάσης για χτίσιμο. Η τιμή του σετ ανέρχεται στα 89,99 δολάρια (79,99 λίρες Αγγλίας), μπορεί να αγοραστεί μόνο online στο LEGO.com και διατίθεται σε κουτί με ανάγλυφη γραφή Braille.

Τα πακέτα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω θα είναι διαθέσιμα για αγορά σε έξι αγγλόφωνες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και οι Αυστραλία, και σε πέντε γαλλόφωνες χώρες, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς  και την Ελβετία. Οι ιταλικές, γερμανικές και ισπανικές εκδόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος.

Ο Rasmus Løgstrup, ο επικεφαλής σχεδιαστής του Lego Group για τα τούβλα με γραφή Braille, δήλωσε ότι η εταιρεία «κατακλύστηκε από χιλιάδες αιτήματα για να γίνουν [τα τουβλάκια] ευρύτερα διαθέσιμα».

Ο ίδιος δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ισχυρή πλατφόρμα για την κοινωνική ένταξη και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες να γίνονται δημιουργικές και να διασκεδάζουν παίζοντας μαζί με τη γραφή Braille».

Πηγή: Lego

Με πληροφορίες από: The Good News Network, The Guardian