Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις μαρτυρίες για τους αγνοούμενους ναύτες μετά την βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αφού επλήγη την περασμένη εβδομάδα από ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ολες οι πληροφορίες δίνονται από το υπουργείο Αμυνας. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ενημερώνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την στιγμή που ούτε ο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, ούτε το υπουργείο Αμυνας έχουν δώσει την δημοσιότητα απολογισμό της βύθισης του ρωσικού πολεμικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μέλη πληρώματος.

Τις τελευταίες ημέρες, ρωσόφωνα μέσα και κοινωνικά δίκτυα έχουν δημοσιεύσει πληθώρα μαρτυριών για αγνοούμενους ναύτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία.

Κάτοικος της Κριμαίας, ο Ντμίτρι Χρέμπετς, που παρουσιάσθηκε ως πατέρας αγνοούμενου, δημοσίευσε την Κυριακή μήνυμα στην πλατφόρμα Vkontakte όπου θέτει το ερώτημα γιατί ο γιος του, ένας κληρωτός, βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη.

Μία γυναίκα, η Γιούλια Τσίβοβα, έχει δηλώσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος της αγνοείται.

Επισήμως, ο ρωσικός στόλος δηλώνει ότι το πλήρωμα του Moskva απομακρύνθηκε από το ρωσικό καταδρομικό πριν από την βύθισή του, χωρίς να κάνει καθόλου λόγο για νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους.

Σύμφωνα με την Μόσχα, η ναυαρχίδα, που διαδραμάτιζε ρόλο κλειδί στον συντονισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από την ανατίναξη πυρομαχικών.

Το Κίεβο αντιθέτως δηλώνει ότι το πλοίο έγινε στόχος ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάστηκε ότι δείχνει συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και περί τους 100 παρατεταγμένους ναύτες που εμφανίζονται ως διασωθέντα μέλη του πληρώματος του Moskva, το οποίο είχε την δυνατότητα να φέρει πλήρωμα ως και 680 ανδρών.

Η βύθιση του Moskva θεωρείται ταπείνωση για την Ρωσία και τον στόλο της και ακόμη και οι πιστοί στο Κρεμλίνο σχολιαστές ζητούν εξηγήσεις από τις αρχές χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία παραδέχθηκε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στο διάστημα του ενός μηνός ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ένας αριθμός που δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά ούτε και έχει τροποποιηθεί έκτοτε.

Τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο είχε ανακοίνωσε ότι κληρωτοί χρησιμοποιήθηκαν κατά λάθος στις μάχες στην Ουκρανία και ότι έκτοτε έχουν αποσυρθεί από το θέατρο των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ