Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια απειλή και ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen στην πρώτη συνεδρίαση στους G20, «One Earth» (Μια Γη).

«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι επίσης θύμα της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημείωσε η Ursula von der Leyen καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στα σιτηρά από την Ουκρανία να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευκολύνουμε τα σιτηρά να φτάσει στις παγκόσμιες αγορές μέσω της χερσαίας οδού. Αλλά για να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες τιμές, τα σιτηρά πρέπει επίσης να ταξιδεύουν δια θαλάσσης» επισήμανε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε παράλληλα ότι «κανείς δεν πρέπει να πεινάει και οι ηγέτες της G20 έχουν την ευθύνη και τα εργαλεία για να επιτρέψουν τη ροή των σιτηρών εκεί που χρειάζεται».

Τέλος, ανέφερε ότι μόνο τα επόμενα 5 χρόνια, η ΕΕ θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσω του σχεδίου Global Gateway.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ