Μια σχολική περιφέρεια στη Γιούτα αφαίρεσε τη «Βίβλο του Βασιλιά Ιακώβου» (King James Bible) από τις βιβλιοθήκες των δημοτικών και γυμνασίων, μετά από καταγγελία γονέα που δυσανασχέτησε από τις πρόσφατες απαγορεύσεις βιβλίων, χαρακτηρίζοντάς την «γεμάτη σεξ» και «ακατάλληλη για ανηλίκους». Τώρα, η σχολική περιφέρεια αντιμετωπίζει εκκλήσεις να αφαιρέσει και το «Βιβλίο του Μόρμον» (Book of Mormon).

Το 2022, ψηφίστηκε νόμος της Γιούτα που απαγόρευε τα «πορνογραφικά ή άσεμνα» βιβλία από τα σχολεία. Όταν ένας γονέας παραπονέθηκε στη σχολική περιφέρεια του Ντέιβις, που βρίσκεται βόρεια του Σολτ Λέικ Σίτι, ότι η Βίβλος παραβιάζει αυτούς τους κανόνες, η περιφέρεια έλαβε σοβαρά υπόψη της το αίτημα. Ο γονέας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η καταγγελία του για την απομάκρυνση του θρησκευτικού κειμένου ήταν διαμαρτυρία για τον νόμο του 2022 και είχε ως στόχο να επικρίνει την «κακόπιστη διαδικασία».

«Αιμομιξία, αυνανισμός, κτηνοβασία, πορνεία, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, πεολειχία, δονητές, βιασμός, ακόμη και παιδοκτονία», έγραψε ο γονέας στην καταγγελία του προς τη σχολική περιφέρεια. «Αναμφίβολα θα διαπιστώσετε ότι η Βίβλος, σύμφωνα με τον κώδικα της Γιούτα Ann. § 76-10-1227, δεν έχει “καμία σοβαρή αξία για τους ανηλίκους”, επειδή είναι πορνογραφική σύμφωνα με τον νέο μας νόμο».

«Ευχαριστώ το Νομοθετικό Σώμα της Γιούτα και την Utah Parents United που έκαναν αυτή τη διαδικασία κακοπιστίας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε ο γονέας. «Τώρα μπορούμε όλοι να απαγορεύσουμε βιβλία και δεν χρειάζεται καν να τα διαβάσετε ή να είστε ακριβείς γι’ αυτά. Γαμώτο, δεν χρειάζεται καν να δείτε το βιβλίο!»

Δεν υποστηρίζουν όλοι οι γονείς στη σχολική περιφέρεια του Ντέιβις την απόφαση να αφαιρεθεί η Βίβλος, όπως ο Μπομπ Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε στο CBS News: «Δεν μπορώ να σκεφτώ τι υπάρχει στη Βίβλο που θα έπρεπε να αφαιρέσετε από αυτήν. Δεν υπάρχουν και εικόνες μέσα».

Πηγή: Encyclopedia Britannica

Ο νόμος της Γιούτα του 2022, ο οποίος διευκόλυνε τη διαδικασία αφαίρεσης βιβλίων από τα σχολεία, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης απαγόρευσης βιβλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις προσπάθειες απαγόρευσης βιβλίων, με στοιχεία για περισσότερους από 2.500 τίτλους που αμφισβητήθηκαν με κάποια ιδιότητα.

Σύμφωνα με την PEN America, οι πρόσφατες απαγορεύσεις βιβλίων στόχευαν κυρίως τη λογοτεχνία που αφορούσε ιστορίες LQBTQIA+, καθώς και εκείνες που περιείχαν μαύρους και Λατίνους. Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι οι απαγορεύσεις βιβλίων ήταν οι πιο αυστηρές στο Τέξας, τη Φλόριντα, το Μιζούρι, τη Γιούτα και τη Νότια Καρολίνα.

Άλλα βιβλία που αφαιρέθηκαν από τη σχολική περιφέρεια είναι το “Looking for Alaska” του John Green και το “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian” του Sherman Alexie.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, υποβλήθηκε άλλο ένα αίτημα για το «Βιβλίο του Μόρμον» που θα επανεξεταστεί από τη σχολική περιφέρεια. Σύμφωνα με την Salt Lake Tribune, οι εκκλήσεις για την επανεξέτασή του προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη βία που απεικονίζεται στο βιβλίο, η οποία περιλαμβάνει αποκεφαλισμούς και απαγωγές.

Πηγή: NowThisNews