Ένας όμιλος της «βιομηχανίας ψυχαγωγίας ενηλίκων» κατέθεσε την Τετάρτη αγωγή αμφισβητώντας ένα νέο νόμο της Γιούτα που απαιτεί από τους ιστότοπους πορνό να εφαρμόζουν μηχανισμούς επαλήθευσης της ηλικίας για να εμποδίζουν τους ανηλίκους να έχουν πρόσβαση σε υλικό σεξουαλικού περιεχομένου.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, έκανε τη Γιούτα τη δεύτερη πολιτεία που απαιτεί από τις ιστοσελίδες ενηλίκων να επαληθεύουν την ηλικία όσων θέλουν να βλέπουν τις σελίδες τους, είτε μέσω third-party εφαρμογής/σελίδες είτε μέσω ψηφιακής ταυτότητας (digital ID). Οι νομοθέτες παρομοίασαν την απαίτηση αυτή με εκείνες για το αλκοόλ ή τον διαδικτυακό τζόγο και υποστήριξαν ότι «χρειάζονται ισχυρότερες προστασίες για να προστατευτούν τα παιδιά από την πορνογραφία, η οποία είναι πανταχού παρούσα στο διαδίκτυο».

Η Free Speech Coalition, μαζί με έναν συγγραφέα ερωτικών βιβλίων και εταιρείες που διαχειρίζονται ιστοσελίδες ενηλίκων και συμμετέχουν στην αγωγή, υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος της Γιούτα εισάγει άδικες διακρίσεις εις βάρος της ελευθερίας του λόγου, παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης των παρόχων πορνογραφικού υλικού και εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των ατόμων που θέλουν να δουν υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Οι ενάγοντες ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου έως ότου επιλυθεί η νομική τους αμφισβήτηση.

Ισχυρίζονται ότι ο νόμος για την επαλήθευση της ηλικίας «επιβάλλει έναν περιορισμό βάσει περιεχομένου στον προστατευόμενο λόγο που απαιτεί στενή προσαρμογή για την εξυπηρέτηση ενός επιτακτικού κρατικού συμφέροντος».

Η προβολή παιδικής πορνογραφίας είναι επί του παρόντος παράνομη σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, ωστόσο ο νόμος αυτός σπάνια εφαρμόζεται.

Ο νέος νόμος της Γιούτα είναι η τελευταία προσπάθεια της συντηρητικής πολιτείας να περιορίσει την πρόσβαση στην πορνογραφία και συμβαδίζει με άλλες προσπάθειες των νομοθετών να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των social media. Έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η Λουιζιάνα θέσπισε παρόμοιο νόμο και καθώς κι άλλες πολιτείες εξετάζουν πολιτικές όπως «φίλτρα ή επαλήθευση της ηλικίας για ιστοσελίδες ενηλίκων».

Ο νόμος της Γιούτα βασίζεται σε πολυετείς προσπάθειες κατά του πορνό από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικό σώμα, όπου η πλειοψηφία των νομοθετών είναι μέλη της εκκλησίας The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Επίσης ο νόμος προέκυψε επτά χρόνια αφότου η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία που ανακήρυξε την πορνογραφία ως «κρίση δημόσιας υγείας» και δύο χρόνια αφότου οι νομοθέτες ψήφισαν ένα μέτρο που άνοιξε το δρόμο για την απαίτηση οι συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο να είναι εξοπλισμένες με φίλτρα πορνό για τα παιδιά. Οι διατάξεις του νόμου καθυστερούν να τεθεί σε ισχύ, εκτός εάν τουλάχιστον πέντε άλλες πολιτείες περάσουν παρόμοια μέτρα.

Ο νόμος για την επαλήθευση της ηλικίας αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους πορνό, το Pornhub, το οποίο απενεργοποίησε την πρόσβαση στον ιστότοπό του στη Γιούτα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Free Speech Coalition έχει καταθέσει παρόμοιες αμφισβητήσεις και στο παρελθόν. Το 2002, η υπόθεσή της κατά ενός ομοσπονδιακού νόμου περί παιδικής πορνογραφίας κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε πως οι διατάξεις ήταν υπερβολικά παρεμβατικές στην ελευθερία του λόγου.

Πηγή: Now This News