Μια γυναίκα κατέθεσε αγωγή αμέλειας κατά της Google την Τρίτη, ισχυριζόμενη ότι ο σύζυγός της πέθανε αφού οδήγησε το αυτοκίνητό του σε μια γέφυρα που κατέρρευσε πέρυσι, ενώ ακολουθούσε τις οδηγίες από τους χάρτες της Google.

Ο Philip Paxson, πατέρας δύο παιδιών, πνίγηκε στο Hickory της Βόρειας Καρολίνας τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Wake County Superior Court.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Paxson ακολουθούσε οδηγίες χρησιμοποιώντας τους χάρτες της Google, ενώ οδηγούσε μέσα από μια άγνωστη γειτονιά επιστρέφοντας στο σπίτι από το πάρτι των ένατων γενεθλίων της κόρης του. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το Google Maps κατεύθυνε τον Paxson να διασχίσει τη γέφυρα Snow Creek, η οποία είχε καταρρεύσει το 2013.

Τι συνέβη την ημέρα που πέθανε ο Paxson;

Ο Paxson και η σύζυγός του, Alicia Paxson, είχαν αρχικά προγραμματίσει μια εκδρομή για κάμπινγκ για τα γενέθλια της κόρης τους, αλλά κατέληξαν άλλαξαν τα σχέδιά τους λόγω καταιγίδας.

Αντ’ αυτού, διοργάνωσαν ένα πάρτι με θέμα το κάμπινγκ στο σπίτι ενός φίλου τους σε μια γειτονιά του Χίκορι -που βρίσκεται περίπου 50 μίλια βόρεια της Σάρλοτ- γνωστή ως Hickory Woods development.

Ο Paxson δεν είχε πάει ποτέ στο σπίτι πριν από εκείνη την ημέρα και «γενικά δεν ήταν εξοικειωμένος με την ανάπτυξη του Hickory Woods», σύμφωνα με τη μήνυση. Ο ίδιος και η σύζυγός του πήγαν στο σπίτι χωριστά. Η σύζυγός του πήγε νωρίς για να βοηθήσει στο στήσιμο και ο Paxson έμεινε αργά για να βοηθήσει στο καθάρισμα.

Μετά το πάρτι, αναφέρεται στη μήνυση, ο Paxson ακολούθησε τις οδηγίες του Google Maps για να κάνει την περίπου 10λεπτη διαδρομή προς το σπίτι και δεν γνώριζε για την κατεστραμμένη γέφυρα πάνω από την οποία οδήγησε.

«Η γέφυρα δεν είχε τεχνητό φωτισμό και η περιοχή ήταν κατάμαυρη στις 11:00 μ.μ.», αναφέρει η αγωγή. «Ενώ ακολουθούσε τις επικίνδυνες οδηγίες που παρείχαν οι εναγόμενοι του Google Map, το όχημα του κ. Paxson βγήκε από την αφύλακτη άκρη της γέφυρας και συνετρίβη περίπου είκοσι μέτρα κάτω από αυτήν».

Το Jeep Gladiator του Paxson βρέθηκε μερικώς βυθισμένο σε ένα ρυάκι, ανέφερε πέρυσι ο συνεργάτης του CBS, WBTV. Ο Paxson πνίγηκε στο εσωτερικό του.

«Τα κορίτσια μας ρωτούν πώς και γιατί πέθανε ο μπαμπάς τους και δεν βρίσκω λόγια να καταλάβουν, γιατί, ως ενήλικας, δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πώς οι υπεύθυνοι για τις οδηγίες GPS και τη γέφυρα, θα μπορούσαν να ενεργήσουν με τόσο λίγο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε σε δήλωσή της η Alicia Paxson. «Η Google αγνόησε τις ανησυχούντες φωνές της κοινότητας που της έλεγαν να αλλάξει τον χάρτη και τις οδηγίες της. Κανείς δεν πρέπει να χάσει ποτέ ένα αγαπημένο του πρόσωπο με αυτόν τον τρόπο και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι φωνές μας θα ακουστούν».

Τι ισχυρίζεται η αγωγή;

Σύμφωνα με την αγωγή, η Google Maps είχε ενημερωθεί για την κατάρρευση της γέφυρας Snow Creek τα χρόνια που προηγήθηκαν του θανάτου του Paxson. Η αγωγή περιλαμβάνει εικόνες μηνυμάτων από την κάτοικο του Hickory Kim Ellis, η οποία πρότεινε δύο φορές τροποποιήσεις στους χάρτες Google Maps σχετικά με την καταρρεύσει γέφυρα.

«Έχουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια για την οικογένεια Paxson», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google José Castañeda σε δήλωσή του. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε ακριβείς πληροφορίες δρομολόγησης στους Χάρτες και εξετάζουμε αυτή τη μήνυση».

Η αγωγή του Paxson κατονομάζει επίσης τους Tarde, LLC, James Tarlton και Hinckley Gauvain, LLC. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ήταν υπεύθυνοι για τον δρόμο και τη γέφυρα.

Ο δρόμος είναι ιδιωτικός δρόμος, ανέφερε το WBTV. Στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τον σταθμό, η πολιτεία συντηρεί κρατικούς δρόμους, αλλά οι κομητείες δεν συντηρούν δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους.

«Για εννέα χρόνια, η κοινότητα του Hickory τέθηκε άσκοπα και παράλογα σε κίνδυνο, όταν ένας δρόμος-γέφυρα κατέρρευσε το 2013 και όταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο αρνήθηκε να διορθώσει τους αλγόριθμους χαρτογράφησης παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της Saltz Mongeluzzi Bendesky, Robert Zimmerman. «Για χρόνια πριν από αυτή την τραγωδία, οι κάτοικοι του Hickory ζητούσαν να φτιαχτεί ο δρόμος ή να οχυρωθεί σωστά πριν κάποιος τραυματιστεί ή σκοτωθεί. Τα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα».

Η οικογένεια Paxson διεκδικεί απροσδιόριστο ποσό αποζημίωσης και τιμωρητικής αποζημίωσης μετά τον θάνατο του συζύγου της. Έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δίκης με ενόρκους για την υπόθεση.

Πηγή: CBS News