Μια προφανής ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε δύο Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη νότια Γάζα την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του βετεράνου ανταποκριτή του Al Jazeera Wael Dahdouh, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του, δύο παιδιά και έναν εγγονό -παραλίγο να σκοτωθεί ο ίδιος- νωρίτερα στον πόλεμο.

Ο Dahdouh συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ για τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ακόμη και όταν αυτές είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικογένειά του, και έγινε σύμβολο για τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους για πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, δεκάδες από τους οποίους έχουν σκοτωθεί καλύπτοντας τη σύγκρουση.

Ο Hamza Dahdouh, ο οποίος επίσης εργαζόταν για το Al Jazeera, και ο Mustafa Tharaya, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν όταν ένα χτύπημα έπληξε το αυτοκίνητό τους ενώ πήγαιναν σε μια αποστολή στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera. Ένας τρίτος δημοσιογράφος, ο Hazem Rajab, τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Amer Abu Amr, φωτορεπόρτερ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο ίδιος και ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Ahmed al-Bursh, επέζησαν από το χτύπημα.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Wael Dahdouh, 53 ετών, ήταν ο άνθρωπος για την 24ωρη κάλυψη του Al Jazeera για αυτόν τον πόλεμο και τους προηγούμενους γύρους μαχών για εκατομμύρια αραβόφωνους τηλεθεατές σε όλη την περιοχή, ενώ σχεδόν πάντα εμφανιζόταν στον αέρα με το μπλε κράνος και το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσαν οι δημοσιογράφοι στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μιλώντας στο Al Jazeera μετά την ταφή του γιου του, ο Dahdouh ορκίστηκε να συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ για τον πόλεμο.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να δει τι συμβαίνει εδώ στη Λωρίδα της Γάζας», είπε. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια μεγάλη αδικία σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων, αμάχων. Είναι επίσης άδικο για εμάς τους δημοσιογράφους».

Σε ανακοίνωσή του, το Al Jazeera κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τους δημοσιογράφους και καταδίκασε τα «συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα». Υποσχέθηκε επίσης να λάβει «όλα τα νομικά μέτρα για τη δίωξη των δραστών αυτών των εγκλημάτων».

Ο Dahdouh έκανε ρεπορτάζ για την επίθεση στα τέλη Οκτωβρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι η σύζυγος, η κόρη του και ένας ακόμη γιος του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ο εγγονός του, που τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση, πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα το Κατάρ μετέδωσε αργότερα πλάνα που τον έδειχναν να κλαίει πάνω από το πτώμα του γιου του, ενώ φορούσε ακόμα το μπλε γιλέκο του για τον Τύπο.

Τον Δεκέμβριο, ένα ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στο Χαν Γιουνίς τραυμάτισε τον Dahdouh και τον εικονολήπτη του Al Jazeera Samer Abu Daqqa. Ο Dahdouh μπόρεσε να τρέξει για βοήθεια, αλλά ο Abu Daqqa πέθανε από αιμορραγία ώρες αργότερα, καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να τον φτάσουν λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ένα χτύπημα σκότωσε τον πατέρα, τη μητέρα και άλλα 20 μέλη της οικογένειας ενός άλλου ανταποκριτή του Al Jazeera, του Momen Al Sharafi.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι τουλάχιστον 70 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, καθώς και τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις λιβανέζοι δημοσιογράφοι, έχουν σκοτωθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και την κλιμάκωση των μαχών κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Πάνω από 22.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ θανάτων αμάχων και στρατιωτών. Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς.

Το Ισραήλ αρνείται ότι στοχοποιεί δημοσιογράφους και λέει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει να βλάψει αμάχους, αποδίδοντας τον υψηλό αριθμό των νεκρών στο γεγονός ότι η Χαμάς μάχεται σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Περίπου το 85% του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να αναζητούν καταφύγιο σε ζώνες ασφαλείας που έχουν οριστεί από το Ισραήλ στη νότια Γάζα. Αλλά το Ισραήλ πραγματοποιεί επίσης τακτικά επιθέσεις στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι να αισθάνονται ότι πουθενά στην πολιορκημένη περιοχή δεν είναι ασφαλείς.

Οι δημοσιογράφοι από την Παλαιστίνη έχουν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη σύγκρουση, ακόμη και όταν πολλοί έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που διατηρούν αποκλεισμό της Γάζας, έχουν σε μεγάλο βαθμό απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: Al Jazeera