Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία ίσως ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία ως το τέλος του τρέχοντος έτους αν οι ΗΠΑ δεν της διαθέσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Το χρονικό σημείο της τοποθέτησης του Μπερνς είναι σημαντικό, καθώς έγινε δύο ημέρες πριν από τις ψηφοφορίες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικής, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

“Με την ώθηση -τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική- που θα τους δώσει η στρατιωτική βοήθεια, θεωρώ πως οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα το 2024”, είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Τζορτζ Ου. Μπους.

“Χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι καταστροφική”, συνέχισε. “Είναι εξαιρετικά ορατός ο κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης ως το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον ότι ο Πούτιν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους πολιτικής διευθέτησης”, συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς όταν είπε πως το Κίεβο θα “έχανε” τον πόλεμο.

Για να καταδείξει την έλλειψη πυρομαχικών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός, τόνισε πως δυο ταξιαρχίες -μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών στον ουκρανικό στρατό- δεν διαθέτουν παρά “15 οβίδες πυροβολικού” που μπορούν να βάλλουν την ημέρα κι άλλες “42 οβίδες για τα ολμοβόλα”.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη πολεμικού υλικού και ζητεί ολοένα εντονότερα οι σύμμαχοί της να της στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ειδικά στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ