Το Netflix στη νέα true crime σειρά του επανεξετάζει την υπόθεση του Waco που συνέβη το 1993 μεταξύ των αμερικανικών αρχών και του ηγέτη της αίρεσης, David Koresh.

Ο David Koresh ήταν ο ηγέτης μιας θρησκευτικής ομάδας, γνωστής ως Branch Davidians, η οποία είχε την έδρα της στο Mount Carmel, ένα ράντσο στην κοινότητα Axtell του Τέξας, 20 μίλια βορειοανατολικά του Waco.

Κάποια στιγμή το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων (ATF) υποπτεύθηκε ότι η ομάδα αποθήκευε παράνομα όπλα και επιχείρησε να εισβάλει στο ράντσο προκειμένου να επιδώσει ένταλμα έρευνας και σύλληψης για τον Koresh και άλλα επιλεγμένα μέλη της ομάδας.

Όμως, ξέσπασε έντονη ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις πράκτορες του ATF και έξι μέλη του Branch Davidians.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε στη συνέχεια την πολιορκία του Waco, η οποία διήρκεσε 51 ημέρες, ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 19 Απριλίου, όπου ο Koresh τραυματίστηκε από τις δυνάμεις της ATF. Αργότερα πέθανε από πυροβολισμό, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς το ράντσο καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Αλλά ποιος ακριβώς ήταν ο David Koresh;

Ο David Koresh, γεννημένος ως Vernon Wayne Howell, ήταν Αμερικανός ηγέτης αίρεσης.

Γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας το 1959 από τη 14χρονη ανύπαντρη μητέρα του Bonnie Sue. Πριν γεννηθεί ο David, ο πατέρας του (Bobby Wayne Howell) εγκατέλειψε την Bonnie Sue, η οποία άρχισε να ζει με έναν βίαιο αλκοολικό άνδρα. Ο Koresh δεν γνώρισε τον πατέρα του μέχρι τα 17 του χρόνια.

Όταν ήταν 19 ετών, ο Koresh είχε παράνομη σεξουαλική σχέση με μια 15χρονη κοπέλα, η οποία αργότερα έμεινε έγκυος.

Αργότερα προσχώρησε στο δόγμα της μητέρας του, την εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, αφού ισχυρίστηκε ότι ήταν αναγεννημένος χριστιανός.

Ενώ βρισκόταν στην εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, ο Koresh λέγεται ότι ξετρελάθηκε με την κόρη του πάστορα και αφού διάβασε ένα χωρίο στη Βίβλο, το εξέλαβε ως σημάδι ότι ο Θεός ήθελε να την έχει για σύζυγο. Ο πάστορας τον πέταξε έξω από την εκκλησία και ο Koresh αποβλήθηκε στη συνέχεια από το εκκλησίασμα – αλλά συνέχισε να κυνηγάει την κόρη του ιερέα.

Το 1981, ο Koresh μετακόμισε στο Waco του Τέξας και προσχώρησε στους Branch Davidians – μια θρησκευτική αίρεση και παρακλάδι των Davidian των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας. Εκείνη την εποχή, οι Branch Davidians καθοδηγούνταν από τον Benjamin Roden. Ο Roden ίδρυσε την ομάδα το 1955 με νέες διδασκαλίες που δεν είχαν σχέση με τους αρχικούς Davidians.

Όταν πέθανε το 1978, ο Koresh ανταγωνιζόταν για την κυριαρχία της αίρεσης με έναν άλλο ηγέτη, τον γιο του Benjamin Roden, τον George. Ο Koresh και οι οπαδοί του εγκατέλειψαν τη σέκτα και έζησαν για λίγο στο ανατολικό Τέξας, πριν επιστρέψουν βαριά οπλισμένοι το 1987. Πυροβόλησαν τον Roden, ο οποίος επέζησε της επίθεσης, και κατέλαβαν το όρος Carmel.

Ο Koresh ισχυρίστηκε ότι ήταν ο τελικός μεσσίας, δηλώνοντας ότι είχε λάβει το ίδιο επίπεδο έμπνευσης που είχε λάβει ο Ιησούς κατά τη δική του βάπτιση. Οι αποκαλυπτικές βιβλικές διδασκαλίες του, συμπεριλαμβανομένων των ερμηνειών του βιβλίου της Αποκάλυψης και των Επτά Σφραγίδων, προσέλκυσαν πολλούς οπαδούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Koresh έγινε αντικείμενο καταγγελιών για πολυγαμία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από πρώην ακόλουθους του Branch Davidian. Ωστόσο, οι αρχές δεν βρήκαν πειστικά στοιχεία κατά την έρευνα.

Ο Koresh ισχυρίστηκε ότι είχε σπάσει τον κώδικα των Επτά Σφραγίδων στο βιβλίο της Αποκάλυψης, το οποίο προέβλεπε γεγονότα που οδηγούσαν στην αποκάλυψη. Μαζί με τους οπαδούς του, ο Koresh δημιούργησε έναν «Στρατό του Θεού», αποθηκεύοντας όπλα ως προετοιμασία για την εν λόγω αποκάλυψη.