Στις 5 Αυγούστου 1962,3:45  τα ξημερώματα η Μarilyn Monroe βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της, στο σπίτι της στο Λος Άντζελες από την οικονόμο και τον ψυχίατρό της. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική χρήση υπνωτικών χαπιών και η υπόθεση έκλεισε μετά από δυο χρόνια ερευνών. Είκοσι χρόνια μετά, το 1982, η υπόθεση ξανάνοιξε, ώστε να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος και τελικά έκλεισε οριστικά, χωρίς να αλλάξει το πόρισμα για το θάνατό της, ο οποίος εξακολούθησε να θεωρείται αυτοκτονία, η οποία όμως, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται τώρα στο netflix, πιστεύεται ότι συγκαλύφθηκε, λόγω των ερωτικών σχέσεων που διατηρούσε η Marilyn Monroe τόσο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ John Kennedy, όσο και με τον αδερφό του Robert Kennedy ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο δημοσιογράφος Antony Summers στην δεκαετία του 1980, όταν η υπόθεση ξανάνοιξε, ερεύνησε σε βάθος τόσο τη ζωή όσο και το θάνατο της μεγαλύτερης σταρ που γνώρισε η ανθρωπότητα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της προήλθε μεν από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στα οποία η ηθοποιός ήταν ήδη εθισμένη καθώς την παρακολουθούσε σε καθημερινή βάση ψυχίατρος, όμως, συγκαλύφθηκε από τον εραστή της Robert Kennedy, επειδή δεν ήθελε η σχέση τους να βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο τη φήμη του. Το 1985, ο Antony Summers κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, το “Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe” που έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά βιογραφίες της Marilyn Monroe και βασίστηκε σε μαρτυρίες περισσότερων από 650 ατόμων που ήξεραν ή σχετίζονταν με οποιονδήποτε τρόπο μαζί της.

Πάνω στο βιβλίο αυτό και τις μαρτυρίες οι οποίες ήταν καταγεγραμμένες σε κασσέτες βασίζεται εξ ολοκλήρου και το ντοκιμαντέρ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Netflix και δίνει αρκετές απαντήσεις για τη star.

Στο ντοκιμαντέρ μπαίνουν σε μια σειρά όλες οι πληροφορίες που κατά καιρούς διέρρεαν για την προσωπική ζωή της Monroe, όπως το ότι η ψυχική της υγεία ήταν κλονισμένη, έκανε κατάχρηση ψυχοφαρμάκων και είχε πολλές σχέσεις με επιφανείς άνδρες οι οποίοι όμως στο τέλος ένιωθε ότι την “χρησιμοποιούσαν” και ότι της φέρονταν σαν “ένα κομμάτι κρέας”. Η Marilyn Monroe λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ είχε μεταξύ άλλων ερωτικές σχέσεις και με τα δυο αδέρφια Kennedy, ίσως λίγο πιο στενές με τον Bobby. Toυς συναντούσε σε ένα σπίτι στο Malibu, το οποίο ανήκε στον Peter Lawford και εκεί γίνονταν συχνά επικά πάρτυ τα οποία περιελάμβαναν πολύ σεξ ανάμεσα σε διάφορες γυναίκες και άντρες ανάμεσά τους και οι αδερφοί Kennedy οι οποίοι ήταν πολύ επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις, όπως και ο πατέρας τους. Όταν η Marilyn άρχισε να πιέζει τον Robert Kennedy και να τον απειλεί ότι θα αποκαλύψει τη σχέση τους στον Τύπο, εκείνος την ώθησε να παίρνει όλο και περισσότερα ψυχοφάρμακα με αποτέλεσμα σε έναν ομηρικό τους καυγά, στο σπίτι της, το βράδυ της 4ης Αυγούστου, εκείνη να πάρει τη μοιραία δόση. Κάποιες μπερδεμένες μαρτυρίες από εκείνη τη νύχτα αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε αρχικά στα επείγοντα, εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο και την γύρισαν στο σπίτι της ώστε να βρεθεί τελικά νεκρή στο κρεβάτι της με ανθρώπους της CIA να εξαφανίζουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για τον ερωτικό της δεσμό με τους Kennedy.

Φωτογραφία του Milton H. Greene, από το λεύκωμα “Τhe Essential Marilyn Monroe” (Εκδόσεις ACC Editions)

H Marilyn Monroe, ήταν ένα κορίτσι που μεγάλωσε χωρίς οικογένεια. Η μητέρα της δεν μπορούσε να την αναθρέψει λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας και ο πατέρας της ήταν άφαντος. Μεγάλωσε σε αρκετές ανάδοχες οικογένειες και έζησε δυο χρόνια σε ορφανοτροφείο, με την ίδια να λέει “Δεν είμαι ορφανή”. Έμαθε όμως μέσα από όλη αυτή την πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να υπολογίζει. Όταν ήταν μικρή, πήγαινε στον κινηματογράφο το Σάββατο το απόγευμα και παρακολουθώντας τις ταινίες από την πρώτη σειρά έβαλε στόχο να γίνει ηθοποιός. Τότε, στο Hollywood κυριαρχούσε το σεξ. Όποια γυναίκα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει σεξ, είχε περισσότερες πιθανότητες να υπογράψει συμβόλαια. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται πολύ ξεκάθαρο μέσα από το ντοκιμαντέρ. Η Marilyn έκανε τρεις γάμους, τον πρώτο με έναν απλό άνθρωπο μόνο και μόνο για να ξεφύγει από την δυστυχία, τον δεύτερο με τον σταρ του baseball Joe Di Maggio ο οποίος την ζήλευε και την κακοποιούσε και τον τρίτο με τον θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller ο οποίος την υποτιμούσε και με τον οποίο έμεινε έγκυος το 1956, το 1957 και το 1958 και απέβαλε και τις τρεις φορές.

Με τους Kennedy, η σχέση της αποδείχθηκε μοιραία. Είχε ερωτικές επαφές και με τους δυο, μάλιστα με τον JFK πριν καν εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά από την δεκαετία του 1950 όταν εκείνος ήταν ακόμη γερουσιαστής.

Φωτογραφία του Milton H. Greene, από το λεύκωμα “Τhe Essential Marilyn Monroe” (Εκδόσεις ACC Editions)

Η Μarilyn ήθελε να αγαπηθεί. Η αλήθεια είναι πως η γυναίκα που καθιερώθηκε ως το πρώτο και διαχρονικό σύμβολο του σεξ στον πλανήτη, περισσότερο κατάφερνε να την ποθούν και να την θεωρούν αναλώσιμη. Η σχέση της τόσο με τον John όσο και με τον Robert Kennedy, αποδείχθηκε μοιραία για εκείνη. Η CIA, της οποίας αφεντικά ήταν τα δυο αδέρφια, ο ένας ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ο άλλος ως Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαφάνισαν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία αφορούσαν τις ερωτικές τους επαφές και με τους τρεις τους έχει διασωθεί μονάχα μια φωτογραφία: πρόκειται για την ημέρα των γενεθλίων του JFK στο Μadisson Square Garden όπου εκείνη τραγούδησε στον Πρόεδρο το “Happy Birthday Mr. President” και ανατίναξε το Λευκό Οίκο. Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι είχαν τοποθετήσει κοριούς στα τηλέφωνα και στο σπίτι της Marilyn ώστε να υποκλέπτουν συνομιλίες τους για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον τους σε δικαστικές διαμάχες. Σύμφωνα με τον φάκελο της CIA για τη Marilyn Monroe, η ηθοποιός είχε χαρακτηριστεί ως άτομο ‘αριστερών αντιλήψεων’ επειδή τύχαινε να κάνει παρέα με κομμουνιστές και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε καθόλου να συμβαίνει με κάποιο πρόσωπο που σχετίζεται με τον Πρόεδρο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η ίδια ακούγεται να λέει σε μια ηχογράφηση που συμπεριλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ: “Η αλήθεια σπάνια βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτά που κυκλοφορούν και μαθαίνονται συνήθως είναι τα ψέμματα.